In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zaterdag, september 13, 2008

Een eigen huis, een plek onder de zon...

Al bijna 2 maanden geleden zijn we op aanraden van vrienden uit het dorp naar de gemeente gegaan om ons te laten informeren over het bouwproject van de gemeente op het Pöltfeld (dat is op de Buchberg, richting Lindenweg, naast de familieafdaling).
Op het Pöltfeld gaan namelijk het voorlopig laatste bouwproject van de gemeente van start. Het gaat om 4 rijtjeshuizen (in NL zouden ze het geschakelde 2-onder-1-kap huizen noemen), die met een flinke gemeentesubsidie gebouwd gaan worden.

Dit project is opgezet voor families van geboren Brixeners of mensen die hier al minimaal 5 jaar wonen.
De gemeenteraad was eigenlijk al vanaf begin af aan positief over ons als kandidaat, maar om niet de schijn tegen te krijgen dat ze het "weggegeven hebben aan die hollanders" (tja wij zijn hier pas 3 jaar) moesten we tot gisteren wachten voordat we officieel uitslag zouden krijgen.
Ondertussen al wel hard aan de slag gegaan om de benodigde gegevens bij mekaar te krijgen, een hypotheek zover als mogelijk te regelen en met de nieuwe buren te overleggen.
In het hele dorp gonste ondertussen al het gerucht dat wij al echt officieel bezig waren met bouwen, we hebben het vermoeden dat dat gerucht door vriendje Christian van Tresor de wereld in is geholpen, waarover wij dus continu eerlijk hebben gezegd dat we het nog niet wisten.

Eind augustus heeft de burgemeester ons ook nog gebeld om te zeggen dat we tot dan toe nog steeds de enigen waren die serieus wilden gaan bouwen, dus dat we zoveel mogelijk voor moesten bereiden, maar dat we de uitslag pas de middag van 12 september zouden krijgen.
Je kunt je voorstellen dat we toch wat zenuwachtig waren.

Gelukkig kwam gisteren om half 1 het verlossende woord: als jullie door meneer Buchauer van het Bezirkshauptmannschaft förderwürdig (dus subsidierijp) worden verklaard, dan schrijven we het project over van de gemeente naar jullie!

Joepie de poepie! We zijn dus als een idioot naar de dorpsarchitect gereden om de plannen (die we natuurlijk allang kenden...) te bekijken en op te halen en alvast een paar kleine dingen te vragen. Vervolgens hebben we afgesproken met onze toekomstige buurman die zelf in de bouw zit en een groot deel van de bouw al geregeld heeft. Met hem hebben we ruim een uur zitten praten over de kosten, de planning enz.
Het blijkt dat er komende week al begonnen gaat worden met afpalen en de 22e september willen ze beginnen met het afgraven van het stukje berg waar wij komen te wonen.

Morgen gaan we de schriftelijke zaken die we van onze buurman-to-be krijgen goed doornemen en ons idee van de huisindeling uittekenen.
Maandagochtend om 8 uur hangen we dus aan de telefoon met de Bezirkshauptmannschaft om een afspraak te maken met meneer Buchauer. Ook moeten we dan zo snel mogelijk een afspraak maken met de hypotheekverstrekker. Natuurlijk ook weer langs de architect om een complete tekening te laten maken voor de bouwheer en niet te vergeten langs de bouwlokatie om alvast wat foto´s te nemen van de huidige toestand zodat ook jullie allemaal kunnen meegenieten.

Iedereen dus gaarne flink duimen dat meneer Buchauer zegt dat wij subsidierijp zijn en dat de bankman verder niet al te moeilijk gaat doen, dan kost de rest alleen nog maar geld en veel tijd, maar dan zijn we echt aan het bouwen!

Een eigen huis, een plek onder de zon, la lala lala la la la .....