In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

donderdag, oktober 23, 2008

Speksteen kachel

Naar aanleiding van een vraag hier een foto van een speksteen kachel. Dit is niet degene waar mijn interesse naar uitgaat, daarvan konden we op het internet geen foto vinden, maar het idee is er.




Op de pagina www.speksteenkachels.nl vond ik de volgende uitleg over speksteen.
Voor meer informatie kun je natuurlijk op de link van die site klikken, want er staat nog veel meer.

Wat is speksteen?

Ontstaan
Speksteen is een stollingsgesteente, dat meer dan twee miljard jaar geleden in de aardkorst werd gevormd. Onder enorm hoge temperatuur en gigantische druk vormde zich deze zachtgrijze steen met zijn zijdezachte oppervlak dat zo aangenaam aanvoelt.

samenstelling
De belangrijkste mineralen in Tulikivi speksteen zijn Talk, Magnesiet en Chloriet

Talk maakt dat de steen zo heerlijk zacht aanvoelt en ook nog gemakkelijk te bewerken is. Magnesiet maakt dat Tulikivi speksteen zo geschikt is voor de kachelbouw. Het zorgt voor een snelle warmteopname een goede geleiding hiervan en voor de vuurbestendigheid. Tulikivi speksteen bevat in verhouding meer magnesiet dan veel andere speksteensoorten.
Chloriet en ander bestanddelen die in kleine hoeveelheden voorkomen, zorgen voor een mooie structuur en kleurnuances aan het oppervlak van de steen.

Eigenschappen
Speksteen is de natuursteen met het hoogste soortelijk gewicht. De hardheid komt overeen met die van marmer. Het smeltpunt ligt hoger dan dat van staal en gietijzer. De warmteopnamecapaciteit is ruimt twee keer zo hoog dan van normale vuurvaste steen en de warmtegeleiding ruimt 10 keer sneller dan bij vuurvaste steen.

1 Comments:

At 24 oktober, 2008 20:53, Anonymous Anoniem zei....

hoi Petra,
leuk dat je even een voorbeeldje hebt geplaatst, ik geloof niet dat ik dit soort kachels al eens had gezien. Moet jij er niet een die ook gelijk kan bakken??? Vind ik wel iets voor jou, haha, kacheltje aan, lekker warm worden en ondertussen een taartje of pizza'tje in de over schuiven, mmmm

Leuk voor de kinderen om al even in hun eigen nieuwe kamertjes rond te kunnen lopen, zo wordt het al heel echt!

gr Ineke

 

Een reactie posten

<< Home