In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

woensdag, mei 13, 2015

Proefwerkstress en voorlichtingsavond

Zo langzamerhand zit het einde van het schooljaar er weer aan te komen (Sabine hoeft maar tot eind mei, omdat ze van eind juni tot eind september een praktikum van 3 maanden moet lopen) en dus is het weer volop test- en proefwerktijd.
Sabine had gisteren frans en vandaag economie, terwijl Joris vandaag een duits proefwerk moest maken. Zoonlief vindt het eigenlijk niet zo nodig om te leren en was gisteren dus ook erg chagerijnig toen bleek dat hij dat van papa en mama wel moest.
Sabine leert heel braaf en thuis gaat het ook allemaal goed, maar als ze eenmaal op school zit, dan weet ze gewoon niets meer (ik ken dat, daar had ik ook altijd last van), waardoor ze veel slechtere cijfers haalt, dan eigenlijk zou moeten. Helaas zijn de leraren van tegenwoordig op dat gebied niets wijzer dan die in mijn tijd, want ook nu krijgt ze alleen maar te horen, dat ze beter haar best moet doen of gewoon meer moet leren. Op dat gebied heb ik nog steeds een hekel aan de gemiddelde leraar helaas :(  Maar ja, als je geen pedagogie en geen psychologie tijdens je opleiding krijgt, dan is het ook niet zo gek dat je met dat soort dooddoeners gaat lopen gooien, ik snap het wel hoor.
Binnenkort maar eens langs een psycholoog om te kijken of er wat aan te doen valt. Ze is nu al doodsbang dat ze over twee jaar haar examen niet haalt door de zenuwen en ik kan me daar veel bij voorstellen!

Gisteravond moesten Paul en ik naar een voorlichtingsavond van de Hauptschule (die tegenwoordig Neue Mittel Schule wordt genoemd), omdat Joris volgend jaar in z´n laatste jaar zit en dan een vervolgopleiding moet worden gekozen. Omdat hij zo rond mavo niveau zit, kijken we bij hem vooral naar het beroepsonderwijs. Niet het hoge niveau wat Sabine doet, maar wat lager. De kans is heel groot dat we hem na de Hauptschule eerst nog een jaartje naar de Polytechnische Schule laten gaan. Die duurt 1 jaar en is heel beroepsgericht. De kinderen krijgen daar heel uitgebreide kijkjes in verschillende beroepen en gaan zich dan specialiseren in een bepaalde richting. Vanaf daar kunnen ze dan naar een beroepsschool of meteen het bedrijfsleven in voor een Lehre. Bij een Lehre werk je 4 dagen in de week en ga je 1 dag per week naar school, of je doet de variant waarbij je meerdere weken achter elkaar werkt en vervolgens een aantal weken naar school gaat. We zullen het vanzelf wel zien, want hij weet echt nog niet wat hij wil worden. (nou ja behalve Pyrotechniker dan, maar de kans dat je ergens in zo´n vuurwerkbedrijf aan de slag komt, is zo ontzettend klein, dat er toch een plan B moet komen).

Het weer laat zich de laatste dagen van haar goede kant zien, dus we hebben lekker wat zonnenuurtjes om van te genieten. Vandaag was het erg zwoel met onweer als resultaat. Niet heel erg trouwens, een paar kleine buitjes en op dit moment rommelt het wat, maar nog niets heftigs. (en toen kwam er een wat betere bui voorbij zetten, hahaha)

Daar wij gelukkig een stelletje helden zijn, laten wij ons niet kisten en hebben vandaag gewoon heerlijk de bbq aangestoken. Genoten van wat Thüringer worsten, die kennissen van ons van de camping altijd uit hun thuisland meenemen voor ons, zelfgemaakte hamburgers en fantastische spareribs. Broodje met zelfgemaakte kruidenboter erbij, verse ananas en perzikken en smullen maar.
Na het eten zijn Paul en Sabine naar de sauna vertrokken (het arme kind staat letterlijk stijf van de stress) om wat te ontspannen. Joris komt net weer binnen hollen, die speelde nog met een vriendje buiten, maar de regenbui heeft hem toch naar binnen gedreven.

We gaan in ieder geval genieten van het extra lange weekend dat voor ons ligt. Het weer zal waarschijnlijk niet meewerken, voor de komende vier dagen (ja ja, net de dagen dat iedereen vrij is en het buitenzwembad weer open zou gaan) wordt het koud en gaat het continu regenen. Nou ja, dan moeten we ons binnen maar vermaken. Dat gaat vast ook wel lukken :)