In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zondag, maart 23, 2008

NATIONALE PANNENKOEKENDAG, 29 MAART 2008

Afgelopen week stond er ineens een weblog open op mijn computer die ik zelf niet had aangeklikt, Paul wist ook niet hoe het ding er kwam, dus de verdenking ligt bij vriend Steven (vergeten te vragen).

De weblog heet mevrouw gerritsen en ze bleek genomineerd te zijn voor de Dutch Bloggies of zoiets. De maakster is opgeleid als fotograaf en tegenwoordig ook als kok. Een zogenaamde foodblog dus. Daar koken toch iets blijft dat mijn aandacht heeft, ook naar een heel aantal links doorgeklikt en op de site van lekker bloggen zag ik staan dat deze dag door Tefal uitgeroepen is tot nationale pannenkoekendag! Ok, ik ben dan wel niet meer aanwezig in het nederlandse, maar wat is er mis met een internationale pannenkoekendag dacht ik zo.



Daarom gaat mijn weblog maar eens volledig over de pannekoek (ik weiger nog steeds die N er tussen te zetten, het is toch wat).

Allereerst vond ik een aantal leuke pannekoekenweetjes op de tefal site:

Wist je dat:
* het recept voor pannenkoeken in de 12e eeuw door kruisvaarders werd meegenomen vanuit China en Nepal
* er een kookboek uit 1439 is bewaard waarin de pannenkoek vermeld staat?
* pannenkoek tot 1995 werd gespeld als pannekoek?
* de Amerikaanse pancake dikker is dan de Nederlandse pannenkoek?
* dat de franse crêpe dunner is dan de Nederlandse pannenkoek?
* de grootste pannenkoek ooit maar liefst een diameter van 15 meter had en zo'n 3.000 kilo woog?
* het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 416 keer in 2 minuten? Bekijk hier de video.
* het wereldrecord zo lang mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 3 uur, 2 minuten en 27 seconden?

En bij het dorpsfeest in Hoogland werd de grootste biologische pannenkoek gebakken.



De grootste biologische pannenkoek van de wereld kon worden gemaakt met medewerking van Van Loen techniek en pannenkoekenboerderij In den Gloeiende Gerrit. Dankzij hun kunde heeft de jubilerende vereniging Jong Hoogland de recordpoging waar gemaakt. De pannenkoek is gemaakt van 60 liter beslag, 300 eieren, 2,5 kilo boter met maar liefst 15 barbecues. De pannenkoek met pan weegt in totaal 468 kilo.

Leuke weetjes voor als je zo´n heerlijke pannekoek aan het eten bent.

Natuurlijk heb ik ook gezocht naar lekkere recepten, want op pannekoekendag, mag de pannekoek best eens iets anders voor de dag komen dan alleen met stroop of suiker (hoewel deze beide varianten ook erg lekker zijn).


2 heerlijke pannekoeken vond ik op brutsellog

Hartige pannenkoek met kip-champignonvulling



Ingrediënten: 1 pak Koopmans pannenkoekenmix eier, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 200 gram kipfilet, 250 gram kastanjechampignons, oregano, 30 gram boter, 30 gram bloem, 400 ml melk, zout, peper, nootmuskaat, 100 gram geraspte kaas,

Bak de pannenkoeken zoals je zelf wilt, met een pak van bijvoorbeeld Koopmans, of met een eigen beslag. De pannenkoeken kan je al een avond van te voren klaarmaken. Voor de kipvulling bak je in de hete olie 1 in ringen gesneden ui met 2 fijngehakte teentjes knoflook. Als de ui glazig is voeg je er 200 gram in blokjes gesneden kipfilet toe, bak de kip bruin en voeg dan 250 gram in plakjes gesneden kastanjechampignons toe en bak deze gaar. Breng het geheel op smaak met wat oregano. Zet het even op een laag vuurtje. Maak nu de bechamelsaus. Smelt 30 gram boter en voeg dan 30 gram bloem bij. Bak dit even mee en voeg dan beetje bij beetje ongeveer 400 ml melk toe. Als de saus de gewenste dikte heeft breng je het op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de saus nu door het kipmengsel. Doe er ook 100 gram geraspte kaas door en laat de kaas smelten. Nu kan je de pannenkoeken gaan vullen. Rol ze goed op, strooi er wat kaas over en leg ze dan in een ingevette ovenschaal. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 175 graden voor ongeveer 20 minuten. De pannenkoeken worden dan van boven heerlijk krokant. Eet Smakelijk!

Gevulde pannenkoeken met spinazie



Ingrediënten: 1 ui, 1 teentje knoflook, tijm, 300 gram spinazie, 2 theelepels pesto, 100 gram geraspte oude kaas, 2 eetlepels paneermeel, 3 eetlepels kookroom, kant-en-klare pannenkoeken,

Bak in hete olie 1 gesnipperde ui met 1 fijngehakt teentje knoflook met wat tijm naar smaak. Als de ui zacht is voeg je ongeveer 500 gram diepvriesspinazie toe. Laat het al roerend ontdooien. Voeg 2 theelepels pesto toe en ongeveer 3 eetlepels kookroom. Zet het vuur lager en roer er nu 100 gram geraspte oude kaas en 2 eetlepels paneermeel door. Als de kaas gesmolten is kan je de pannenkoeken gaan vullen. Je kan zelf pannenkoeken gaan bakken, maar soms zijn van die kant-en-klare pannenkoeken ook erg makkelijk. Rol de pannenkoeken goed om de vulling en leg ze in een ovenschaal. Strooi er nog wat geraspte kaas over. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven op 160 graden (hetelucht) voor ongeveer 10 minuten. Eet smakelijk!

Pannenkoek in een dessertkopje (site van Soezie bakmixen)



Ingrediënten:
Voor de crème marquise:
80 ml slagroom
16 g suiker
20 g Mix voor banketbakkersroom
60 ml melk
kirscharoma

Voor 6 pannenkoeken:
165 g Mix voor pannenkoeken
2 eieren
250 ml water

Verder:
koffiekopjes
Vers fruit: in stukjes gesneden aardbeien, banaan, fruitmix

Hoe ga je te werk?

Maak eerst crème marquise. Klop de slagroom en de suiker samen op. Meng de Mix voor banketbakkersroom met de melk. Roer de slagroom en de banketbakkersroom door elkaar. Voeg een beetje kirscharoma toe.

Maak dan de pannenkoeken. Voeg alle ingrediënten samen en klop tot een glad beslag. Verhit wat boter in een koekenpan. Schep een lepel beslag in de pan en bak beide zijden goudbruin. Vouw een pannenkoek dubbel en rol hem op tot een puntzak. Plaats de opgerolde pannenkoek in een kopje. Doe de crème marquise in een spuitzak. Spuit een dot in de opening in het midden van de opgerolde pannenkoek. Werk af met stukjes vers fruit.

Ook lekker met een bolletje ijs en chocoladesaus, karamelsaus of stukjes fruit. Of vervang de crème marquise door chocomousse. Klop daarvoor 50 g Mix voor chocomousse en 80 ml koude melk samen op. Werk af met chocoladeschilfers en poedersuiker.


Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden met pannekoeken. Zelf maken wij ook nog wel eens een pannekoekentaart. Alles wat je maar aan restjes hebt, kun je hier op een creatieve manier in kwijt en als je de kinderen zegt dat je pannekoekentaart eet, interesseert het ze meestal niet eens wat er dan tussen die pannekoeken zit!

Tot zover de pannekoekenaflevering. Waar een beetje rondsurfen toe kan leiden...

1 Comments:

At 02 april, 2008 10:57, Anonymous Anoniem zei....

Mmmmm wat een heerlijke recepten!! Ga ik vast eens uitproberen. Die met spinazie is handig als vega hoofgerecht! Waarschijnlijk gemakkelijker dan een gevulde strudel.

Als het bij jou maar over eten gaat he????

gr Ineke

 

Een reactie posten

<< Home