In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

dinsdag, juli 07, 2015

Klamm en nog eens klamm

Het afgelopen weekend was erg warm, dus gingen we er maar eens op uit.
Zaterdag moest Sabine werken, Joris ging naar het zwembad. Paul en ik hadden opa en oma uitgenodigd om samen met ons naar de Wolfsklamm bij Stans te gaan. Volgens Joris was de wandeling goed te doen en de klamm lekker koel, dus dat stond ons wel aan.
Na even flink zoeken, kwamen we tegen kwart voor elf aan en begonnen aan de wandeling, die in het begin inderdaad goed te doen was. Bij het begin stond een bordje dat je goede schoenen aan moest, omdat je in alpine terrein terecht kwam, maar daar dachten we verder niet erg bij na.

Niet ver na het begin, kwamen we in de klamm terecht waar we continu over houten bruggetjes liepen en trappen op moesten klimmen. Tjonge jonge, dat viel nog niet mee!
Het is er wel mooi, dat moet gezegd, maar we waren onderweg wel erg blij dat we ergens een bankje met een tafeltje tegenkwamen, waar we bij 2 duitse mensen aanschoven. We hadden gelukkig genoeg drinken en wat kleine dingetjes te eten bij ons, waar we na de toch wel inspannende klim erg blij mee waren.
Veel foto´s heb ik niet gemaakt, maar degenen die ik wel heb gemaakt, zijn mooi genoeg om een idee te krijgen.




Het kerkje aan het eind hebben we niet meer bezocht, het was al erg warm en daar hadden we geen zin meer in. We zijn dus weer rustig terug gewandeld. We wilden wat gaan eten in een Gasthof aan de voet van het wandelpad, maar helaas ging die pas om 2 uur open, dus zijn we uiteindelijk naar de Spar gegaan en hebben daar een broodje gehaald. Ook lekker.
Opa en oma zijn nog even gezellig met ons mee naar huis geweest en zijn tegen 4 uur weer naar de caravan gegaan. Sabine kwam pas tegen drie uur weer thuis, want ze had nog gezellig met een collega kellnerin staan kletsen. Om iets voor vijven stapte zij weer op de brommer naar haar werk en ging Paul aan het koken. We hadden heerlijk penne met groene pesto-roomkaas saus en tomatensalade.
Daarna zijn Joris, Paul en ik gezellig de Kolonisten van Catan gaan spelen. Het eerste potje ging erg leuk, het tweede was heel moeizaam en duurde een eeuwigheid. Sabine kwam ondertussen al weer thuis en bracht een pakje kletskoppen mee, die ze op haar werk had gevonden en mee mocht nemen van Andi. Die hebben we met z´n vieren dus even professioneel soldaat gemaakt :-)
Door de warmte hebben we uiteindelijk tot ongeveer kwart over tien buiten gezeten. Echt zalig.


Op zondag was het nog warmer dan zaterdag en hadden we weer met opa en oma afgesproken. Dit keer gingen we naar de Seisenbergklamm in Weißbach bij Lofer.
Dit keer waren we met z´n zessen, want Joris en Sabine gingen ook mee.
Deze klamm was nog mooier dan die van zaterdag, we hebben met volle teugen genoten.

Vrijwel aan het begin zag ik een prachtig gesneden beeld staan. Vond ´m erg leuk.

Ook hier liepen we hele stukken over houten loopbruggen. Ideaal, want het is niet te doen om continu over rotsen te klimmen.




Op een bepaald moment kwamen we een groep mensen tegen die canyoning aan het doen waren. Ze klommen op rotsen, gleden er vervolgens weer af en op een bepaald stuk liet de leider ze achterover van een rots afglijden. Het is jammer dat m´n conditie zo belabberd is, want dit zou ik heel graag ook een keer willen doen.



Tegen twaalf uur kwamen we op een mooi picknickplekje met twee bankjes, waar we heerlijk onze broodjes met omelet hebben gegeten en vervolgens genoten van watermeloen en appelstukjes. Nog wat gedronken en vervolgens moest er natuurlijk even het water in gegaan worden. Er blijft niets leuker dan over rotsen klimmen en in riviertjes lopen natuurlijk. We hadden handdoeken mee, dus we konden ons ook weer afdrogen, wat wel nodig is, want op natte voeten heb je zo blaren.




Vervolgens kwamen we in de klamm zelf, een prachtig open grottenstelsel, waar de rivier de rotsen heel mooi weggeslepen had. Echt een belevenis en heerlijk koel op deze warme dag.





 
De terugweg hebben we weer dezelfde weg gelopen, want de andere weg ging over open terrein en was ons veel te heet. De man bij de kassa aan de ingang had ook al geadviseerd om die weg niet te nemen vanwege de hitte. Daar hebben we dus braaf naar geluisterd.

Natuurlijk hebben we nog even een ijsje gehaald en daarna weer richting huis gereden. Bij het benzinestation waar we moesten stoppen, stond ook een kraampje met vers fruit. Daar hebben de kinderen nog een bak aardbeien en een bak abrikozen gekocht. De aardbeien gingen meteen in de auto al op, de abrikozen hebben het tot maandag gered.
Thuis hebben we de formule 1 wedstrijd nog gekeken, alhoewel Joris en oma na het wegvallen van Max Verstappen al vrij snel weg zijn gegaan. Oma wilde weer naar de camping en Joris naar het zwembad, dus zijn ze gezellig samen gaan lopen.
Paul is tegen half vijf ook naar het zwembad vertrokken, terwijl Sabine en ik heerlijk in huis zijn gebleven, want buiten werd het pas tegen half negen ´s avonds weer om uit te houden. Toen natuurlijk weer snel alle ramen tegen elkaar open gezet, om zoveel mogelijk frisse lucht en koelte binnen te krijgen.

Zo eindigde een heerlijk klamm-weekend!