In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

woensdag, maart 09, 2005

Tiroler Gröstl

Gisteren was een leuke dag. Sabine ging in haar Dirndl naar school (de kinderen vonden ´m geweldig) en toen wilde Joris ook zijn feestbroek (lederhose) aan!
Daarom heb ik Joris ook maar meteen z´n verjaardag laten vieren met het uitdelen van een vlaggetje met een blokje kaas en een cocktailworstje. Dit blijft een groot suc6 bij die peuters (en bij mijn portemonnee ook, hihi).

Om nog even heerlijk in Oostenrijk stemming te blijven hebben we Tiroler Gröstl gegeten. En om te zorgen dat jullie mee kunnen genieten volgt hierbij het recept:

Tiroler Gröstl

ingrediënten:
60 g boter (of reuzel)
1 ui
500 g gekookt rundvlees
150 g rookworst
zout, peper, majoraan

500 g gekookte aardappelen
50 g boter
zout, peterselie

bereiden:
In hete boter de fijngehakte ui goudgeel bakken, het dungesneden rundvlees en de worstschijven erbij doen, met zout, peper en wat majoraan kruiden en alles snel opbakken.
In een tweede pan de geschilde, in dunne plakken gesneden aardappels in hete boter braden tot er een klein korstje aan zit. Zout erbij doen, met het vlees vermengen en met gehakte peterselie bestrooid opdienen.
----
Hierbij hebben wij een heerlijke bak speckkraut weggewerkt, dus daarvan volgt nu ook het recept:

Speckkraut

ingrediënten:
500 g zuurkool
150 g in blokjes gesneden spek
1 kleine ui, gehakt
zout
karwijzaad
klontje boter

bereiden:
klontje boter in de pan smelten. Spek flink uitbakken, daarna de ui erbij doen en zachtjes bakken. Dan de zuurkool erbij doen, door en door warm laten worden en op smaak brengen met wat zout en karwij.
----

We hebben de gröstl dit keer niet met rundvlees gemaakt, maar met varkensschnitzel en niet met rookworst, maar met cocktailworstjes. Ik kan je vertellen dat het op deze manier ook erg lekker is!


Eet smakelijk allemaal!