In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

dinsdag, juni 11, 2013

Taart

Onze vroegere huisbazin kwam ook nog langs en vroeg om een taart voor haar zoons 18e verjaardag. Zaterdag 8 juni moest alles klaar zijn. Zoonlief leert voor kok en ze wilde graag een taart in de vorm van de zweedse chef van de muppets. Laat dat nu een van mijn lievelingsfiguren van de muppets zijn!

Afgesproken dat ze op donderdag een aantal taarten langsbracht en dat ik daarvan de taart zou maken.
6!! taarten met een doorsnede van 24 cm bracht ze langs en ik heb er uiteindelijk 5 1/2 van gebruikt.
Makkelijk was het absoluut niet. Het lijf bestaat uit 5 taarten. Om de twee taarten heb ik een kartonnen ondersteuningsplaatje gebruikt en 4 houten chinese eetstokjes op maat gesneden, geschuurd en dan in de twee taarten gezet, zodat het gewicht gelijkmatig verdeeld werd. Het geheel afgesmeerd met botercreme en vervolgens bekleed met suikerpasta. Toen ter hoogte van de armen een gat van 1 cm doorsnede in de taart gemaakt, hier een stukje electriciteitspijp in gedaan en hierdoor 3 samengedraaide electriciteitsdraden door gehaald. Plastic zakjes gevuld met maizena-chips (normaalgesproken van die schuimplastic chips, maar die hebben ze nu in milieuvriendelijke maizena vorm) als armen hier overheen geschoven en daar de handen op vastgemaakt.
Lepel, hakmes en strikje zijn ook allemaal uit suikerpasta gevormd.
De hals is 4 cm hoog en ook gesneden uit de taart van de opdrachtgeefster. Ook deze afgesmeerd met botercreme en een kraag van suikerpasta.

Het hoofd is gemaakt uit een vanille-balcake, gevuld en afgesmeerd met....botercreme. Hier omheen ook weer suikerpasta als huid, hieruit zijn ook neus en oren gemaakt. Het hoofd heb ik met een stokje zoethout in de hals en taart eronder vastgezet, zodat deze niet van de hals af zou rollen.
Haren, snor en wenkbrauwen gespoten uit icing en de koksmuts is gemaakt uit eiwitschuim.

Hier is het resultaat:


Zelf was ik niet geheel tevreden. De handen waren niet gelukt zoals ik ze wilde en ook de rechterarm wilde niet helemaal goed blijven zitten, maar de klant was spinnend tevreden en daar gaat het uiteindelijk om.