In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zondag, augustus 25, 2013

vakantie NL 2013, dag 1

Net terug van een weekje vakantie in NL, waar we het prima naar ons zin hebben gehad.

Vrijdag 16 augustus zijn we gaan rijden en wel richting Engelskirchen. Dat is een plaatsje vlak bij Köln, waar ik een interessant geprijst Gasthof had gevonden, waar we mooi een tussenstop konden maken.
Het was belachelijk druk onderweg, maar na zo´n 8 uur rijden kwamen we aan in Ösinghausen, een dorpje in de gemeente Engelskirchen. De Stausee hadden we snel gevonden, maar het Gasthof niet! Op een bepaald moment toch maar weer omgekeerd en teruggereden naar de Stausee, waar een klein tunneltje de doorgang bleek naar het Gasthof.
 
Wij werden naar een zolderkamertje gebracht in het bijgebouw (aan de rechterkant) dat overduidelijk een staaltje zelfbouw is geweest :) De afwerking laat nog wat te wensen over en je moet in die kamer ook niet met al te lange mensen moeten wonen, want zelfs wij moest oppassen dat we ons hoofd niet stootten. Maar goed voor 1 nacht, is het prima te doen. We hadden geboekt via bookings.com en daardoor hadden we nog de prijzen van het afgelopen jaar te pakken; scheelde toch weer € 5,-.

Daar we nog het nodige aan brood en beleg bij ons hadden, besloten we om eerst nog even een wandelingetje in de buurt van de Stausee te maken en daar ons brood op te eten. Na acht uur in de auto is het wel fijn als je even je benen kunt strekken.
 
Hierna zijn we aan een tafeltje bij de ingang gaan zitten (de informele hoek bleek later, voor het mooie terras moest je door het restaurant heen) en hebben daar een klein glaasje gedronken. Dat klein was heel letterlijk trouwens. Een groot bier was 0,4 liter (bij ons in de streek 0,5 l) en mijn glaasje wijn was 0,1 liter groot. Wel heel vriendelijk geprijst trouwens, dat scheelt een stuk.
 


Doordat uit de keuken allerlei heerlijke geuren langs kwamen waaien, hebben Paul en ik allebei nog een hap gegeten en de kinderen namen een ijscoupe. Ik nam een "Krütschen", naar aanleiding van deze omschrijving:
Ein Krüstchen (umgangssprachlich für Brotkanten) ist im Rheinland, Sauerland sowie im Bergischen Land und Siegerland der regionale Ausdruck für ein Gericht, das in der Regel aus einem mit einem Spiegelei überbackenen Schnitzel auf einer Scheibe Roggenbrot oder Toastbrot besteht, meist zusammen mit Kartoffelsalat, Pommes oder Röstkartoffeln. Eine Auswahl verschiedener Krüstchen haben wir auf unserer Speisekarte zusammengetragen. Wir legen ein halbes Röggelchen dazu.

Ik nam de versie "Hannelore" (zie: http://stausee.biglouis.com/pages/kruestchen.php3). Het bleek een flink stuk gepaneerde schnitzel te zijn (duidelijk zelf gemaakt) met heel veel paprika, champignons, ui en ketchupsaus, daarbij een aardige pluk salade en een klein roggebroodje.

Paul had een "Thüringer Brätl", ook al zo´n flink stuk vlees.

Joris had een asociale ijscoupe genaamd „Fürst-Pückler-Eispokal“

en Sabine had ook al zo´n belachelijk grote beker ijs „Schwarzwaldmädel“.

Dat was trouwens ook nog heel grappig, want de chef kwam persoonlijk vragen of Sabine die wel mocht, want er "zit wel wat likeur in hoor". Gelukkig voor Sabine vinden wij dat iemand van 16 heus wel wat likeur bij haar ijs mag.

Heerlijk volgegeten vielen we tegen 10 uur in ons bed en stonden de volgende ochtend tegen kwart voor negen in het ontbijtzaaltje.
 
De tafel links achter was onze tafel en die stond helemaal vol met lekkers! 12 verse broodjes, 2 soorten kaas, 4 soorten vleesbeleg, een mand vol met van die bakjes met allerlei soorten jam, chocopasta en honing, een grote kan sinaasappelsap en 2 thermoskannen theewater met de keuze uit 6 soorten thee.
 
Als je bedenkt dat we per persoon voor deze overnachting + ontbijt slechts € 22,50 kwijt waren, dan kun je je voorstellen hoe positief verrast we waren. We zijn ook wel eens in dure hotels geweest, waar we buiten de overnachtingskosten van € 45,- per persoon ook nog eens € 22,50 voor het ontbijt moesten betalen, waar het ontbijt een heel stuk minder was!
Er lagen zelfs zakjes bij, zodat je de broodjes die waren overgebleven kunt meenemen.
De gastheer en -vrouw zijn ontzettend aardige mensen, vreselijk gastvrij. Als je dat bij de zeer schappelijke prijzen optelt, een adresje dat we zeker gaan onthouden.
 
Heerlijk volgegeten en uitgerust reden we verder naar ons volgende doel in NL....