In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

donderdag, september 22, 2005

Berg wanderung (gastposting van Paul)

Vandaag was de Bergwandeling vanuit Sabine's school. Gister werd het aangekondigd in het mededelingenschrift (we hadden al van de leraar gehoord dat het waarschijnlijk vandaag zou zijn). Ook werden via het schrift de ouders uitgenodigd om mee te lopen.

Dus ben ik (Paul) ook maar meegelopen, gosh wat erg :)
De wandeling was gepland om 08:20 vanuit school te verzamelen, om dan door te lopen naar de gondel naar hochbrixen. Vanuit daar zou de wandeling voeren naar de Jochstub'n see. (Een speciaal voor de winter gemaakt meer, waaruit water voor de sneeuwkanonnen gehaald wordt)

Veel te vroeg kwamen we aan bij de gondel, maar de kinderen bleven echt heel keurig wachten. De meester ging liftkaartjes kopen, en wij als ouders (er waren naast mij ook twee moeders meegekomen) mochten dit zelf doen.

Om 09:10 waren we met z'n allen boven op hochbrixen. Een mooiere dag als vandaag konden we niet treffen. Geen wolken, lage relatieve vochtigheid, dus een uitzicht tot aan de Hohe Tauern :) Ofwel het zicht was uitmuntend.

Vanaf hochbrixen mochten de kinderen "los" lopen, dat wil zeggen hun eigen tempo.
En ondertussen af en toe een praatje van de leraar, over rupsen, mossen, pistes en bergtoppen. Halverwege de wandeling naar de Jochstub'n see (op zo'n 1400 meter)hielden we een drinkpauze. Hierna weer verder op pad gegaan. Toen we vlak onder de stoeltjeslift naar de Holzalmjoch waren, vroeg de leraar of we berggeiten wilden naspelen door de weg af te snijden en via de piste naar boven te klauteren. Natuurlijk had de meerderheid van de klas wel oren naar. Om aan te geven deze piste is normaal in de winter een rode afdaling, vrij stijl dus om te wandelen (Mike G., jij hebt hier leren tiefschnee skieën van koenmans).... Mens dat kost je je kuiten.. of hoe ze hier zeggen: "Servus die wadln". Sabine liep in een aardig tempo naar boven, en was niet als laatste boven :) Onze lieve berggeit :)

Boven aangekomen stond de leraar onder het kruis wat de top (1688m) van de berg markeert ons allen een "Bergheil" te wensen. En hij was erg trots z'n pupillen!
Hiervandaan was het nog een kleine maar steile afdaling naar de Jochstub'n see.
Daar parkeerden we onze rugtassen en grepen naar de meegebrachte Jausen, die bestond voor ons uit broodjes met speck/kaas/augurk en een Landjäger (worstje) en een Mueslireep. Verder konden de kids hier een beetje spelen, waarbij steentjes in het water gooien veruit op nr. 1 stond.

Na een half uurtje zijn we via een andere weg weer teruggelopen naar hochbrixen, via de Filzboden (koen: de 7) abfahrt richting de zinsberg-alm hutte. Daar is een oversteekje naar de zinsberg (koen: de 3) abfahrt. Deze piste zijn we ook overgestoken en naar beneden gelopen, totdat we weer bij de gondel uitkwamen. Met de gondel terug naar beneden en daarvandaan terug naar school. half 2 waren we weer thuis. Flink wat hoogtemeters in de kuiten, beetje moe maar erg voldaan :)

Klik op de afbeelding voor een grotere versie: