In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zaterdag, november 05, 2005

ondernemen, lastig maar wel leuk

Vanochtend zijn Sabine en ik naar de vlooienmarkt geweest van de sozial- und gesundheitssprengel. Gelukkig hadden ze het gebeuren naar binnen verplaatst, want alhoewel het alleen maar miezerde, was het toch genoeg om flink nat te worden.
Na een goed kwartier rondlopen en uitzoeken waren we E 24,50 armer en 11 kerstkadootjes en 3 kledingstukken voor Joris rijker (o ja en een lolly voor Sabine). Sabine en ik hebben erg veel plezier gehad met uitzoeken en thuis samen met Joris weer veel plezier gehad met inpakken. De kadootjes liggen nu keurig in een kast te wachten om met kerst onder de boom te worden gelegd.
Omdat er geen kadootjes voor mij bijzaten, hebben de kinderen voor mij alvast een 3-tal knutsels gemaakt en ingepakt :)

Tussen de middag hebben we weer een lekker hapje fast-food gegeten: rijst (gekookt in bouillon), met in kleine stukjes gesneden varkensschnitzel, paprika en ui. Dat geheel opgebakken in olijfolie en smullen maar. Snel, lekker, niet te zwaar en als toetje lekker een mandarijntje.
Toen ben ik op bed gaan liggen, want ik was nog steeds niet lekker. De kinderen hebben lekker lopen spelen en Paul heeft het een en ander flink opgeruimd.
Tussen 16.00 en 17.00 zou de Steuerberater namelijk langskomen en dan wil je toch wel dat de beste man ergens fatsoenlijk kan zitten en dat hij bij de computer kan komen.
Hij kwam zo rond half vijf aantuffen en heeft ons geholpen met de papieren voor de verzekering, hij heeft het een en ander uitgelegd over hoe je je administratie globaal op orde moet hebben en heeft ons geholpen met het downloaden en invullen van een formulier voor een Steuernummer (oeps waren we even vergeten aan te vragen, stom). In januari komt hij weer een keer langs om ons te helpen met het gedoe voor het Finanzamt. Dit kunnen we allemaal gewoon via internet invullen dus dat is wel heel erg prettig. Verder gaat hij zorgen voor onze boekhouding en is hij voor het Finanzamt ons aanspreekpunt. Voor ons natuurlijk erg prettig.

We kregen van hem ook al het compliment dat onze Deutssprache zo goed is. Erg leuk om te horen, vooral als je zelf vindt dat het nogal te wensen overlaat.

Daarna lekker aan de boterhammen gegaan, samen met het buurmeisje dat erg veel zin had om bij ons te eten. Dat is niet zo gek, want bij ons mag ze 's avonds altijd chocopasta en hagelslag op haar brood en dat vindt haar moeder niet zo'n goed idee :)
Nu zijn de kinderen lekker aan het spelen en wij zitten een beetje uit te buiken in de kelder.

Vanavond heb ik als opdracht (van mezelf) om het factuurprogramma dat ik heb gevonden MINIFAKTURA helemaal uit te testen. We hebben namelijk toch zo'n beetje besloten (in samenspraak met de Steuerberater) om het te gaan gebruiken.
Nu is alleen nog de grote vraag welke modules ik precies wil hebben.
Het voorraadprogramma lijkt mij nogal onzin, vooral omdat wij maar met kleine voorraden te maken zullen hebben. Maar het onderdeel waarin ik m'n eigen brieven, rekeningen, enz. kan maken, vind ik ook wel erg handig.