In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

vrijdag, november 04, 2005

voorleesmiddag

Vanochtend weer netjes naar de training gegaan, alhoewel ik erg moe was. Veel zin had ik daardoor niet (tja, we hadden weer een slechte nacht achter de rug, irri treinmachinisten die het nodig vinden om voor mijn huis te gaan lopen toeteren), maar ik heb het programma netjes afgewerkt en ook weer voorzichtig wat extra gewicht gebruikt.

Daarna heeft Paul me opgehaald, waarna ik thuis in een heerlijk bad met van dat spierontspannende badzout ben bijgekomen. Paul is de kinderen op gaan halen en heeft lekker semmeltjes en frankfurters gehaald, waardoor we een echt feestmaal hadden tussen de middag.
Paul is weer bij Joost gaan helpen op de zolder en de kinderen en ik zijn gaan liggen voor een middagtukje. Sabine heeft alleen maar gelezen in het boek dat ze van de meester had meegekregen. Ze hebben in de klas een soort boekenclubje opgericht, de meester koopt de boeken en de kinderen die meedoen met het clubje krijgen omstebeurt de boeken mee naar huis.
Sabine heeft me er vanavond ook al uit voorgelezen. Erg leuke verhalen over piraten en het is heel goed voor haar leesvaardigheid op deze manier.

Vanmiddag zijn Sabine, Joris en ik trouwens naar de voorleesmiddag van de bücherei geweest. Sabine's godsdienstlerares, Anna Sailer, zou voorlezen in de Pfarrsaal. Prachtige verhalen. De eerste over Mats, een muisje, en de glimstenen. Sabine kende het verhaal nog van de Zilvermeeuw, daar was het ook al eens in de klas voorgelezen.
Daarna een heel spannend verhaal over een meisje die bij haar oma woont. Oma kan toveren en tovert zichzelf per ongeluk weg. Hoe het meisje het dan verder allemaal redt, staat in het boek waarvan ik helaas de titel vergeten ben. Nou ja, misschien kom ik er nog eens op.

Wat mij erg opviel, was dat van de ongeveer 22 kinderen die er waren, er een stuk of 6 in staat waren om op hun plek te blijven zitten. 2 van die 6 waren van mij....
De rest van de kinderen liep tijdens het voorlezen gewoon weg of ging gek lopen doen en geen van de ouders (of de voorleesjuf) die daar wat van zei. Heel erg raar, ik moest me echt inhouden om me er niet mee te bemoeien.
Het voorlezen begon om iets over 4-en en duurde zo'n beetje tot kwart voor vijf. Toen was er voor alle kinderen een klein glaasje sap en wat van die zoute borrelkoekjes. Joris en Sabine hebben allebei ontzettend genoten van het voorlezen en als het in december weer doorgaat, dan gaan we zeker weer.

Toen we in de bibliotheek kwamen, viel mij alweer iets op, namelijk dat de boeken ontzettend gedateerd zijn. Alles is al duidelijk heel erg veel keren gelezen en de boeken zijn ook al behoorlijk oud. Wel jammer, maar niet vreemd als je bedenkt dat het als een privé initiatief van de plaatselijke pastoor is ontstaan. Het is niet zo'n mooi systeem als in Nederland bestaat met een overkoepelend orgaan enzo.

Op het nieuws zagen we dat het einde van het mooie weer in zicht is. Morgenochtend schijnt het nog aardig te zijn, maar morgenmiddag wordt er weer regen verwacht.
Dan is het maar goed dat we voor morgenochtend gepland hebben om naar de second hand markt te gaan. Ik ga met de kinderen (en Paul gaat misschien mee, dat zien we wel) kijken of we misschien nog wat leuke kleding kunnen vinden en ook alvast kadootjes voor onder de kerstboom.
Sabine zag het al helemaal zitten en wist niet hoeveel ze naar me moest knipogen om me te laten merken dat ZIJ weet hoe het zit met de kadootjes die eronder liggen...