In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

donderdag, september 14, 2006

Altweibersommer

In de Kitzbüheler Anzeiger vond ik vandaag een stukje over de Altweibersommer, namelijk waarom deze overgang van zomer naar winter zo genoemd wordt.
Ik vind het een erg leuk stukje dus vandaar vandaag dit als log.

---
Eind september begint de Altweibersommer, die ook Flug- (vlucht, v.d. vogels) of Frauensommer genoemd wordt. Deze moet eigenlijk gezien worden als de overgangstijd van zomer naar winter.
De naam is ontstaan door de door de lucht zwevende, glanzende, superdunne spinnendraden, die er in het zonlicht uitzien als zilvergrijze haren en die bij een herfstwandeling vaak onverwacht over je gezicht strijken of in je haren terechtkomen. Dat zijn zeer fijn gesponnen draden, waarmee de jonge spinnen zich door de wind dragen laten tot ze ergens een beschut plekje vinden waar ze de winter kunnen overleven.
Het zijn dus niet, zoals er in de volksmond vaak gezegd wordt, de haren van oude vrouwen of witharige bosfeeën die daar in zo grote getale door de lucht zweven en die aan het ontstaan van zoveel sagen en legenden bijgedragen hebben.
De oorsprong van de benaming Altweibersommer gaat ver in het verleden terug, waar in het oudduits met het woord ´weiben´ het weven van spinnenwebben aangeduid werd. De Altweibersommer wordt ook graag als het vijfde seizoen gezien. Overdag is het weer vaak nog zomers, terwijl je ´s nachts al het idee kunt hebben dat de winter begonnen is.
De jonge spinnen weten dat en maken zich klaar om door de fijne draden die op de wind ´rijden´, meegevoerd te worden en ergens heel zacht te landen. Het is een fascinerende reis die de wind die kleine spinnetjes daar biedt, want deze altweibersommerliche spinnenwebben zijn al tot op 4000 meter hoogte gevonden. Zelfs nog boven de zee, ver verwijderd van het vaste land.