In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zondag, december 02, 2012

Rattenberger Advent

Het eerste adventweekend is alweer bijna achter de rug en dit jaar wilde ik graag eens een "beroemd" adventsstadje gaan bekijken.
Rattenberg staat bekend om het feit dat het stadje nog steeds in middeleeuwse staat verkeerd, een echt museumstadje, en de advent daar is alleen daarom natuurlijk al bijzonder.

Alles wordt tussen 17.00 en 19.00 uur verlicht met kaarsen en vuurkorven. Weliswaar zijn de lichten van de vele winkeltjes ook aan, maar de sfeer is toch wel bijzonder.
Door de donkerte zijn de foto´s niet van een hele goede kwaliteit, maar dat mogen de lezers me vergeven.

Net na vijf uur kwamen we aan en na netjes de toegangsprijs betaald te hebben, mochten we gaan genieten. Eerst in een glaswinkeltje gekeken (daarvan heb je er in Rattenberg heel erg veel) en toen even de handjes gewarmd bij de net aangestoken vuurkorf.

Door het hele stadje heen stonden witte papieren zakjes met daarin een kaarsje. De kaarsjes zijn er op gemaakt dat ze maximaal 2 uur branden, zodat er aan het eind van de 2 uur durende adventavond niets uitgeblazen hoeft te worden :-)

Verder zagen we op allerlei gevels mooie sterren en dit boven een van de stadspoorten.
 
Op het plein stond een grote kerstboom met een podium ervoor, waar doorlopend gedichten werden voorgedragen, liederen werden gezongen, kleine verhaaltjes over de adventtijd werden verteld en we kregen natuurlijk ook nog de zegen van meneer pastoor. Erg leuk gedaan en er was voor iedereen wel wat leuks bij.

Een steltenloopster in engelenkostuum liep door een labyrinth van lichtjes en iedereen die wilde mocht met haar meelopen.

Er stonden ook wat standjes waar je een hapje te eten kon krijgen en natuurlijk glühwein en punsch.

Bij verschillende winkels stonden er lantaarntjes buiten; deze vonden we erg mooi.

Nadat we uitgebreid een hele grote winkel hadden bewonderd, waar ze niet alleen maar een verkoopverdieping hadden, maar ook een verdieping met een glaswerktentoonstelling, een verdieping met glazen en karaffen, een soort grot met daarin een glaswonderwereld, zijn we weer verder door het stadje gewandeld.
Aan de rand kwamen we dit museum tegen, dat er zo in het donker met die rode kaarsjes op de vensterbanken best wel griezelig uitzag.....


Voor we het wisten was de advent-avond weer voorbij (ik had nergens kunnen vinden hoe lang het geheel zou duren, dus we waren wat verbaasd dat het om 19.00 uur alweer voorbij was) en hebben we de ondertussen weer koud geworden handen nog even gewarmd aan een vrijwel leeg gebrande vuurkorf.

Nog even een glaasje punsch gedronken, een klein afstekertje gemaakt naar een straatje waar we nog heel wat mensen heen zagen lopen. Vlak bij de kerk was deze grot, genaamde Mariengrotte. De foto natuurlijk even speciaal voor m´n moeder gemaakt :-)

Na deze supergezellige avond met z´n viertjes weer rustig naar huis gereden, een kopje thee gedronken en toen was het in ieder geval voor Joris alweer bedtijd.