In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

donderdag, oktober 02, 2014

Rijles en pompoengnocchi

Vandaag was het weertechnisch gezien een afwisselend dagje :)

Regen, mist, stralende zon, het lijkt wel herfst!

Nadat we de kinderen klaar hadden gemaakt voor de schooldag, gingen ook Paul en ik rustig aan het werk. Ik heb besloten om eerst het schoonmaakwerk te doen, zodat ik daar in ieder geval vanaf was.

Om half drie ging Paul op weg naar Kufstein om Sabine op te halen. Die had voor vandaag een dubbel uur rijles geboekt om te kijken of ze inderdaad de zaken die ze voor het examen moet beheersen, ook echt beheerst.
Hier een foto van de leraren van de rijschool.
Sabine was stik zenuwachtig, maar gelukkig ging het allemaal goed en heeft ze zich aangemeld voor het examen.

Verder heb ik met de pompoen uit de groentenkist geprobeerd Gnocchi te maken. Netjes een recept gevolgd uit het blad van de natuurvoedingswinkel, maar in plaats van een deeg dat ik kon rollen (volgens het recept zou dat moeten kunnen), leek het meer op een soort beslag. Dus ik heb gewoon met twee lepeltjes het deeg in het kokende water geschept, zodat het toch ergens in de verte op Gnocchi lijkt.
Daarbij heb ik een heel eenvoudig soort pesto gemaakt van snijbiet, olijfolie, citroensap, zout en peper en een flinke hoeveelheid vers geraspte parmezaanse kaas om er overheen te strooien.
De familieleden waren vooraf wat sceptisch, maar het smaakte boven verwachting lekker.
Natuurlijk hebben we weer veel over (man, man, wat kunnen andere mensen toch veel eten) en we hebben al besloten dat we die als een soort kaiserschmarrn gaan eten, dus met poedersuiker en evt. wat jam of appelmoes. De Gnocchi zijn namelijk heerlijk luchtig en naar onze mening past ook zoetigheid er erg goed bij.

Wat dat betreft is de groentenkist zo leuk, je leert allerlei verschillende groentensoorten eten, gewoon omdat ze in de kist zitten en het natuurlijk zonde is om weg te gooien.

Zodadelijk nog yoga-en en lekker een boekje lezen en dan is het weer mooi geweest voor vandaag.

woensdag, oktober 01, 2014

Regen en boerenkool

Gistermiddag stond in het teken van het ophalen van de kinderen.
Joris stond om half vier in Brixen bij het station, dus die hebben we snel laten instappen, waarna we naar Kufstein zijn gereden om Sabine op te halen.
Onderweg begon het, zoals verwacht, al wat te regenen en toen Sabine de auto instapte, regende het traditiegetrouw (Sabine rijdt op de een of andere manier bijna altijd in de regen) lekker door.

Thuisgekomen begonnen met de voorbereidingen voor het avondeten. M´n schoonouders hadden weer allerlei boodschappen uit Nederland meegenomen, waaronder 2 zakken boerenkool! Dus 1 zak gebruikt om een lekkere boerenkoolstamppot voor ons te maken. Daarbij een rookworst en jus, wat wil een mens nog meer. 



De rest van de avond is Sabine hard bezig geweest met haar foto-opdracht voor school. Ze hadden 100 passen links of rechtsaf vanuit de hoofdingang moeten maken en dan al teruglopend zaken moeten fotograferen die ze opvielen. Als extra opdracht stond erbij dat je de foto´s niet allemaal vanaf ooghoogte moest nemen, maar volgens Sabine hadden veel van haar klasgenoten dat niet helemaal begrepen.
Ze heeft zo te zien het kaartje van het fotoapparaat meegenomen, dus ik kan ze hier niet laten zien helaas.


Vanochtend konden we natuurlijk weer eens niet wakker worden (veel te vroeg, donker, REGEN), dus Paul is zo lief geweest om de kinderen naar de trein/bus te brengen, zodat ze tien minuutjes langer konden blijven liggen.
Daarna zijn we weer hard aan de slag gegaan met ons werk.
Vandaag was het naast het eeuwige huishouden ook weer tijd voor het maken van de maandafsluiting. September was gelukkig een stuk betere maand dan augustus, dus dan is het ook weer leuk om met de cijfertjes in de weer te zijn.

Tussen de middag eet ik weer eens een lekker Ikea knäckebrotje. We hebben deze
de vorige keer gekocht en ik moet zeggen dat ik ze echt superlekker vind!
 
 
 
De kinderen zijn vandaag allebei op tijd thuis en dat is maar goed ook, want ze moeten vanavond allebei sporten. Joris van 17.30 - 19.00 uur in Westendorf en Sabine van ca. 19.10 - 20.45 uur in Brixen. Dat wordt dus taxi-spelen!
We hebben gelukkig nog wat boerenkoolstamp over van gisteren en dat ga ik omtoveren in een heerlijk gerecht, dat al jaren in ons receptenboek staat.
 

Boerenkool met pindakaas

500 g boerenkool

1 kg aardappels

1 klonjt boter

1/4 l melk

350 g gehakt

1/2 potje pindakaas

3 lepels ketjap manis

zout

peper

paneermeel

enkele vlokjes boter
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Oosters
  • Aantal Porties: 3
  • Bron: Stephanie van Dijck

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak het gehakt rul in wat boter en kruid het zoals je het lekker vindt.

Kook de boerenkool in wat water ZONDER zout gaar in 20-25 minuten.

Maak ondertussen de aardappelpuree. Zorg ervoor dat de aardappelpuree een beetje aan de 'natte' kant is, in de oven wordt het anders te droog.

Giet de boerenkool af, en meng de pindakaas en ketjap erdoor. Dit geeft een beetje plakkerig goedje.

Doe het gehakt in een (ingevette) ovenschaal. Verdeel de boerenkool erover.

Afdekken met aardappelpuree. Strooi paneermeel over de schotel, leg hierop een paar vlokjes boter. Zet de schaal gedurende 30 minuten in de oven, totdat er een lekker bruin kostje op zit.
 
Deze hoeveelheden zijn voor ons veel te veel, maar misschien heeft een van jullie er iets aan :) Daar ik nog boerenkoolstamppot heb, hoef ik alleen het gehakt rul te bakken en dat af te maken met de pindakaas en ketjap. En omdat de kinderen op zulke verschillende tijden moeten sporten, zorg ik er wel voor dat ik voor ieder apart een ovenschaaltje maak. Dan is het een kwestie van in de oven of magnetron schuiven en op de eigen gewenste tijd lekker eten.
 
Eet smakelijk!


dinsdag, september 30, 2014

Maden.....

Gisterochtend toen de kinderen naar school gingen, werden we begroet door een heel legertje aan maden. Dus snel stoffer en blik gepakt en de beestjes bij elkaar geveegd. Het waren er nog aardig wat!
Daarna zijn Paul en ik naar het Lagerhaus gereden om een middeltje tegen de beestjes te halen. Specifiek tegen de maden hadden ze niets, maar wel een algemeen middel tegen insecten. Die spuitbus hebben we meteen helemaal leeg kunnen spuiten en binnen de kortste keren, konden we alweer vegen.



En lang duurde het niet voordat de volgende serie bij elkaar geveegd kon worden. Toen ben ik gestopt met het fotograferen van de buit, want we weten nu met z´n allen wel hoe ze er uit zien.

Uiteindelijk hebben Paul en ik samen 7 keer geveegd om te zorgen dat onze carport zo vrij mogelijk van maden blijft. Makkelijk zal het niet worden, want als de stinkbak buren dat niet ook doen (en dat doen ze dus niet...zucht) dan migreren de kruipers gewoon gezellig naar ons.
Het enige voordeel dat ik aan deze plaag kan herkennen, is dat we eindelijk de carport helemaal hebben opgeruimd. Dat heeft toch ook wel iets :)

Na veegploeg te hebben gespeeld, ben ik in huis zelf ook maar gewoon verder gegaan, dus de was is weer gewassen en gedroogd, het hele huis stofgezogen en gedweild en het caviahok verschoond.

Het blijft niet m´n hobby kan ik zeggen, er gaat veel tijd in zitten en het plezier dat ik (even) heb van een schoon huis, weegt niet op tegen de tijd die nodig is om het schoon te maken. Maar goed, we houden stug vol en ik probeer gewoon elke doordeweekse dag iets te doen, want in het weekend wil ik me er niet mee bezig houden.

Van afgelopen donderdag had ik nog kalkoenborst over (had ik alvast voorgekookt) en van een deel daarvan heb ik een ragout gemaakt. Lekker met veel lente-ui er in :)
Met rijst, naanbrood en een flinke bak tomaatjes erbij was dat ook weer een mooie maaltijd.


Vanochtend hebben we met de rest van de kalkoen voor de kinderen wraps gemaakt. Eerst besmeren met een mengsel van groene pesto en roomkaas, daarop wat stukjes kalkoen, daarop schijfjes tomaat en ringetjes lente-ui en afmaken met wat vers geraspte parmezaanse kaas.
Ze hebben allebei weer een lange schooldag, Sabine met 9 lesuren en Joris heeft wandeldag in Kramsach, dus 4 van die dingen per persoon gaan er wel in!
Daarna weer gezellig maden vegen, ik heb er vanochtend zo´n 30 gevonden, administratie bijwerken, de strijk doen, wc´s schoonmaken, keuken poetsen, vloer wissen en toen had ik wel weer genoeg gepoetst voor vandaag.

De lucht is vandaag niet zo strakblauw als gisteren maar die paar wolken, maken ook niet echt veel uit, daar laten we ons niet door wegjagen, dus ik ga zo ook nog even het zonnetje in.

zondag, september 28, 2014

Filzalmsee en schoonmaken

Ook vandaag was het heerlijk weer, dus Paul en ik besloten, dat het een mooie dag was voor een wandeling. Eerst zijn we een stukje de berg op gereden en vervolgens op de parkeerplaats na Nieding gaan staan. Er stonden al een stuk of 6 auto´s, Maar er was ook nog genoeg plek voor ons.
In plaats van over de "normale" weg te lopen, zijn we een bergweggetje het bos in opgelopen. De wegwijzer gaf aan dat we richting de Jochstub´nsee liepen en dat vonden we wel een goed idee.
Het was een behoorlijk steil weggetje, dus dat viel met onze belabberde conditie nog niet mee.

De weg was wel ontzettend mooi om te lopen, lekker deels in de schaduw, deels in de zon en met zo hier en daar een bankje om weer even op adem te komen.
Onderweg kwamen we ook de nodige boomstronken met paddestoelen en zwammen tegen. Prachtig om te zien!
Vanaf het tweede bankje dat we tegenkwamen hadden we echt een magnifiek uitzicht, daar hebben we heerlijk een kwartiertje zitten genieten.


 Ik had echt zo´n vakantiegevoel :)

We kwamen uiteindelijk terecht op een weg die rechtsaf naar de Brantlalm ging en linksaf naar de Filzalmsee. Daar we op zoek waren naar een plekje om te lunchen, hebben we eerst de weg naar rechts bekeken en toen we daar geen plekje vonden dat ons aanstond, zijn we teruggelopen en naar de Filzalmsee gegaan.
Het blijft een prachtige plek om een paar uurtjes of in de zomer een hele dag door te brengen.
Waar je ook kijkt, je hebt altijd een fantastisch uitzicht over het berglandschap in de omgeving.



Op het bankje hebben we ons tegoed gedaan aan onze meegebrachte lunch. Paul had een kleine makreelsalade gemaakt, daarbij hadden we heerlijk Knäckebrot (die had ik gisteren bij de Ikea gekocht), tomaatjes en een fles mineraalwater. De meegenomen smeerkaasjes en notenmix hebben we niet nodig gehad, we zaten zo al vol genoeg.

Via de normale weg zijn we daarna weer terug gelopen naar de auto en naar huis gereden.

Daar wachtte nog een flinke hoeveelheid werk op ons. Buurman Marc had ons er op gewezen dat er een hoop vliegenmaden in het asfalt van de carport zaten. Hij was er al de hele ochtend mee bezig geweest en wij zijn ook aan de slag gegaan.
Buren Richard en Evi hebben namelijk de vervelende gewoonte om rauw vlees vrijwel onverpakt in hun vuilnisbak te gooien en behalve dat dat ontiegelijk stinkt, trekt het natuurlijk ook vliegen aan.
We hebben eerst opa en oma gebeld om te vragen of ze tijd hadden om onze houtvoorraad op maat te komen zagen, want dan konden we meerdere vliegen (hihi) in een klap slaan.
Ongelooflijke mazzel, want ze kwamen net terug van een fietstochtje en even later stonden ze met cirkelzaag en al bij ons onder de carport. Nadat we al het hout netjes gezaagd hadden, hebben we de rechterkant van de carport (waar het hout normaal staat) helemaal schoongespoten, waarna we de houtkast weer op z´n plek hebben gezet en netjes hebben gevuld.
Daarna hebben we ook de linkerkant helemaal opgeruimd en schoongespoten, zodat het er daar ook allemaal weer goed uitziet.

Opa en oma gingen de zaag weer terugbrengen en zich even opfrissen, zodat er daarna weer ge"keez"t kon worden. Joris was helemaal blij!
Ondertussen waren de andere buren ook aan het schoonmaken geslagen. Buurvrouw Sabine had buurman Richard er toch even met nadruk op gewezen dat dit echt niet kon en dat ook hij op moest ruimen, dus ook die ging gedwee aan de slag. Heerlijk, nu liggen onze carports er tenminste weer netjes bij.

Nadat opa en Joris aan oma en Paul hadden laten zien wie er nu eigenlijk het beste kan kezen, hebben we lekker een flinke bak nasi gegeten. Ik had er satésaus en kroepoek bij gemaakt, nog een augurkje erbij en we hadden een feestmaaltijd.

Daarna nog even het vliegtuig voor de wintervakantie van opa en oma alvast geboekt en toen was het al weer tijd voor opa en oma om naar huis te gaan, want Studio Sport ging beginnen.
Zo is er weer een heerlijke (zon)dag voorbij gegaan en gaan we vanavond weer netjes op tijd ons bedje in.