In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

donderdag, november 20, 2014

Betriebs- und Volks Wirtschaft

Toen was het alweer donderdag.
Sabine kwam gistermiddag thuis met de mededeling dat de lerares net had verteld, dat ze vrijdag een test voor Betriebs- en Volks Wirtschaft (viel voor mij destijds onder Economie II, handel) hebben en dat ze er echt de ballen van snapt. Dus heb ik aangeboden dat ik de te leren stof zou doornemen en haar dan zou helpen.

Dat is wel weer even wennen zeg, deze stof heb ik al heel lang niet meer onder ogen gehad. Wel leuk trouwens om te zien dat veel nog gewoon hetzelfde is. Nu worden termen natuurlijk niet anders in de loop van de tijd en ook de producten die banken aanbieden, zijn behoorlijk traditioneel.
Maar om nou te beweren dat ik alles nog wist.... nee.
Om te beginnen moet ze de verschillende financieringsvormen die veel gebruikt worden leren.
Daarnaast ook nog een deel over cashflow, snelle berekening van de winst voor belasting en alle bijbehorende formules.
Het boek is naar mijn mening heel duidelijk ingedeeld en aan het eind van elk onderwerp staan eerst een aantal controlevragen, dan een samenvatting met belangrijke punten en vervolgens nog heel wat vragen die op de begeleidende website staan. Op de een of andere manier zijn die laatste vragen in de klas nog niet besproken, maar wel een uitstekende manier om te controleren of je de stof begrepen hebt. Nadat ze de vragen op de website had doorgewerkt, voelde ze zich in ieder geval iets zekerder, want het blijkt dat ze zo´n 60-70% van de stof gewoon beheerst. Nog niet genoeg natuurlijk, maar ze weet nu in ieder geval wat ze kan oefenen de komende tijd. En als ze het niet snapt, dan help ik natuurlijk graag.

Ook heeft ze weer een foto-opdracht gemaakt met als titel "Projekt Farbe" (Project kleur)
Hier een aantal van de foto´s:

"gedekte tafel"
 
 
 "huwelijk"


"liefde"


"pesten..."

woensdag, november 19, 2014

Schoolperikelen en kleding kopen

Vandaag kregen we een mailtje van de directeur van Joris zijn school over die andere jongen die Joris continu sloeg. Er is al een gesprek met de moeder geweest en de schoolpsychologische dienst en andere hulpinstanties zijn ingeschakeld. Fijn om te lezen dat er zo snel iets aan gedaan wordt! Joris wilde door de voorvallen eigenlijk al niet meer naar school, maar dat kan natuurlijk ook niet. Gelukkig liet hij zich erdoor overtuigen dat de klassenleraar er al voor heeft gezorgd dat ze niet meer bij elkaar in de buurt zitten. Dat scheelt een hoop ergernis over en weer.
Ook is er tussen de klassenleraar en de jongens vandaag een gesprek geweest, waarbij Joris heeft aangegeven dat hij eigenlijk alleen maar wil helpen, en dat bij die andere jongen in het verkeerde keelgat schiet. We hopen dat het, nu de leraren er ook officieel van weten, over is met het slaan. Prettig is het niet om zo´n brief naar school te moeten sturen, want je weet ook dat die andere ouders het vermoedelijk al moeilijk genoeg hebben om hun zoon te helpen in deze wereld terecht te komen. Maar ja, uiteindelijk moet je toch voor je eigen kind opkomen. Het is niet anders.

Om 1 uur vanmiddag zijn we Joris uit school op gaan halen en meteen doorgereden naar Wörgl waar we met Sabine hadden afgesproken. Sabine heeft ruzie gehad met de schooldirecteur omdat ze geen bloes heeft die ze onder haar blazer aan kan trekken. Bij officiële gelegenheden (en volgens de directeur zijn dat er veel.....) moeten ze allemaal hun blazer aan en sinds kort ook een bloes. Sabine heeft hem gelukkig uiteindelijk duidelijk kunnen maken, dat ze nooit bloezen draagt en ook niet veel geld heeft, dus haar weinige kledinggeld niet aan een kledingstuk wil uitgeven, dat ze verder nooit aan zal doen. Ze hebben als compromis afgesproken, dat ze dan een onbedrukt t-shirt aan mag. Tja, die heeft ze ook niet, dus die zijn we vandaag wezen kopen. Ook nog twee nieuwe broeken, want ondertussen had ze nog maar 1 hele broek. Paul en ik vroegen ons al af wanneer ze door zou krijgen dat dat wel heel weinig is... Nu dus :)

Voor Joris hebben we 2 nieuwe broeken, wat warme shirts, 4 paar sokken en een vest gekocht. Was ook weer hard nodig.

Thuis gekomen moest Joris meteen aan z´n huiswerk en er moest ook nog huiswerk ingehaald worden. Ik was vanochtend door de geschiedenislerares gebeld dat hij z´n huiswerk weer niet had gemaakt. Meneer kwam er achter dat hij z´n geschiedenisspullen vergeten was........... ZUCHT!!! We zijn zeer dankbaar voor z´n vriend Marc, want die had die spullen gelukkig wel bij zich. Marc was om 7 uur ´s avonds weer thuis en toen mocht Joris de spullen daar ophalen. Een pak van ons (en Joris zijn) hart, want, zoals wij ook al zeiden, de lerares zou waarschijnlijk nu echt boos geworden zijn. Ze had hem per slot van rekening al 2 keer opgedragen het huiswerk te doen. Als dank hebben we Marc een lekkere chocolade sinterklaas kado gedaan, daar was hij helemaal stil van. Wij vonden het niet meer dan eerlijk, want Marc heeft Joris al heel vaak uit de huiswerk moeilijkheden geholpen. Joris vergeet ook regelmatig zijn wiskunde boek en dan maakt Marc een foto van de betreffende opgaves, waarna hij die naar Joris doorstuurt. Dan kan onze vergeetachtige oliebol z´n huiswerk tenminste maken.
Zo´n fijne vriend maakt toch een wereld van verschil!

dinsdag, november 18, 2014

Schoolperikelen

Vandaag was een dagje met schoolperikelen.
Ten eerste hadden we een afspraak met de klassenleraar van Sabine om eens te horen hoe het volgens hem met haar gaat en om nog wat algemene dingetjes door te spreken.
Ook hebben we meteen kunnen vertellen, dat Sabine zich behoorlijk zorgen maakt over de wiskunde lessen. Haar wiskunde leraar is erg vaak afwezig en de stof moet natuurlijk toch op de een of andere manier behandelt worden. De klassenleraar was niet helemaal op de hoogte van het hoe en waarom en zou er in ieder geval nog even achteraan gaan. Hij was het met ons eens, dat het voor de leerlingen niet prettig is als ze veel achterstand oplopen en dan op het laatst ineens veel stof in een korte tijd moeten doorwerken.
Voor de rest eigenlijk een heel positief gesprek, hij had van zijn collega´s in ieder geval nog nooit klachten over Sabine gehad en ook niet gehoord dat ze het gevoel hebben dat ze het niet gaat redden. Altijd prettig om te horen.

Naar aanleiding van onze brief aan de klassenleraar van Joris over de jongen die er steeds op los slaat, werd ik eind van de middag gebeld. De leraar heeft al met de jongeman gesproken en morgen  komt z´n moeder ook op school om te praten, want het gaat sowieso op dat gebied niet zo best met die jongen.
We hebben ook nog een keer extra met Joris doorgenomen dat hij moet proberen die jongen zo veel mogelijk links te laten liggen en gewoon niets tegen hem te zeggen. Het blijft moeilijk dat Joris zijn beste vriend toevallig ook de beste vriend van die jongen is, dus ze komen elkaar continu tegen. Maar goed, we blijven praten en proberen Joris zijn gedrag in dit opzicht ook zoveel mogelijk te laten aanpassen, zodat hij op die manier geen agressie oproept.

Wat ons betreft een fijne dag op dit gebied, daar de beide klassenleraren ons serieus nemen en ook laten zien dat ze echt betrokken zijn bij "hun" kinderen. Dit in tegenstelling tot de vorige 2 klassenleraren van Sabine, waarbij we continu teleurgesteld werden.

We hebben de leraren dus ook allebei heel erg bedankt voor hun betrokkenheid, dat is het minste wat wij kunnen doen.

maandag, november 17, 2014

Lekkere wandeling en weersvoorspelling

En toen ineens werd het droog, dus de zondag kon ook nog deels buiten doorgebracht worden.
Paul en ik trokken meteen onze wandelschoenen aan en beschenen door een heerlijk herfstzonnetje hebben we "onze" berg een stuk bewandeld.

Als eerste kwamen we deze prachtige tak, begroeid met zwammen, tegen.

Vervolgens kom je langs een almstal, iets wat voor ons een vanzelfsprekendheid is, maar als je als toerist naar je eigen omgeving kijkt, dan ziet het er toch ineens anders uit. Het wordt een foto-object.

Een stukje verderop een prachtig kijkje tussen de bomen door op het omringende berglandschap.

Waarna je bij een ingenieus stukje noodzakelijk kwaad komt. Wij vinden het er ontzettend lelijk uitzien, maar wat zijn we blij dat de beek op deze manier verbouwd is. Het scheelt heel veel overstromingsgevaar!
 
Door het prachtige weer van de laatste tijd kom je ook overal nog bloemetjes tegen.

En van zo´n mooi plukje mos, worden we ook blij.

We genieten tijdens zo´n wandeling heel erg van onze prachtige omgeving, die er zo met het herfstweer fantastisch bij ligt.


Als je dan thuiskomt geniet je van de warmte en de ruimte van het huis. De verwarming staat nog steeds maar minimaal aan, als we het koud krijgen, dan stoken we de houtkachel even op en daar laten we het bij. Ik vind het persoonlijk heerlijk, want daardoor is de lucht in huis tenminste niet zo stokdroog. Het grootste nadeel van vloerverwarming.


Vandaag weer een standaard maandag. Behalve het feit dat Joris nogal overstuur thuiskwam omdat een jongen bij hem uit de klas hem weer geslagen had (de jongen heeft ADHD, gaat erg snel over de rooie en Joris werkt als een rode lap op een stier bij die knul) eigenlijk niets bijzonders. Wel gaat er even een briefje naar de klassenleraar dat we graag willen dat de jongens niet dicht bij elkaar gezet worden in de klas, want het is zo voor allebei de jongens niet leuk op school.

Nu we dichterbij de winter komen, wordt ook de weersvoorspelling interessanter. Het grappigste is, dat de voorspellers het vaak niet helemaal met elkaar eens zijn. Vooral degenen voor wie het interessant is, hebben er nogal een handje van om sneeuw te voorspellen als de ander regen zegt.
Kijk maar.
Dit wordt het weer volgens de website van SkiWelt.
 
Als skigebied wil je natuurlijk graag sneeuw hebben :) anders is het snel gedaan met je inkomsten.

Bij wetter.at vinden we de volgende voorspelling:
Een stuk warmer en daardoor ook geen sneeuw, maar regen.

Als laatste nog een kijkje op yr.no. Een noorse site, die vaak de meest correcte voorspellingen heeft (maar ook niet altijd)
Zoals te zien zitten die met de temperaturen weer net wat lager dan wetter.at en de neerslaghoeveelheden zijn een stuk hoger.

Ik ben heel benieuwd wie er gelijk gaat hebben. Hopelijk gaat SkiWelt winnen!

zondag, november 16, 2014

Taart!

De afgelopen twee dagen heb ik me weer bezig gehouden met het creëren van een taart.
Het moest een taart worden voor ca. 8 personen en degene voor wie het is, is een erg handige klusser. Dus wat is er dan passender dan een klustaart :)

Het is een gewoon luchtig cakebeslag geworden met een hazelnotenbavaroise vulling. Eerst netjes met verdunde abrikozenjam ingesmeerd om te zorgen dat de taart lekker sappig blijft en er geen kruimels in de bovenlaag te zien zijn.

Vervolgens chocolade ganache erover gesmeerd,

dat geheel uit laten harden en vervolgens de volgende laag erover gesmeerd. Dat ook weer uit laten harden en met een heet palletmes strak getrokken.

Daarna het gereedschap er op (en de cirkelzaag er in) gelegd, "houten plankjes" aangebracht en hazelnoot"zaagsel" erover verdeeld. Klaar!



Marco, van harte met je 38e verjaardag!