In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zaterdag, september 13, 2008

Een eigen huis, een plek onder de zon...

Al bijna 2 maanden geleden zijn we op aanraden van vrienden uit het dorp naar de gemeente gegaan om ons te laten informeren over het bouwproject van de gemeente op het Pöltfeld (dat is op de Buchberg, richting Lindenweg, naast de familieafdaling).
Op het Pöltfeld gaan namelijk het voorlopig laatste bouwproject van de gemeente van start. Het gaat om 4 rijtjeshuizen (in NL zouden ze het geschakelde 2-onder-1-kap huizen noemen), die met een flinke gemeentesubsidie gebouwd gaan worden.

Dit project is opgezet voor families van geboren Brixeners of mensen die hier al minimaal 5 jaar wonen.
De gemeenteraad was eigenlijk al vanaf begin af aan positief over ons als kandidaat, maar om niet de schijn tegen te krijgen dat ze het "weggegeven hebben aan die hollanders" (tja wij zijn hier pas 3 jaar) moesten we tot gisteren wachten voordat we officieel uitslag zouden krijgen.
Ondertussen al wel hard aan de slag gegaan om de benodigde gegevens bij mekaar te krijgen, een hypotheek zover als mogelijk te regelen en met de nieuwe buren te overleggen.
In het hele dorp gonste ondertussen al het gerucht dat wij al echt officieel bezig waren met bouwen, we hebben het vermoeden dat dat gerucht door vriendje Christian van Tresor de wereld in is geholpen, waarover wij dus continu eerlijk hebben gezegd dat we het nog niet wisten.

Eind augustus heeft de burgemeester ons ook nog gebeld om te zeggen dat we tot dan toe nog steeds de enigen waren die serieus wilden gaan bouwen, dus dat we zoveel mogelijk voor moesten bereiden, maar dat we de uitslag pas de middag van 12 september zouden krijgen.
Je kunt je voorstellen dat we toch wat zenuwachtig waren.

Gelukkig kwam gisteren om half 1 het verlossende woord: als jullie door meneer Buchauer van het Bezirkshauptmannschaft förderwürdig (dus subsidierijp) worden verklaard, dan schrijven we het project over van de gemeente naar jullie!

Joepie de poepie! We zijn dus als een idioot naar de dorpsarchitect gereden om de plannen (die we natuurlijk allang kenden...) te bekijken en op te halen en alvast een paar kleine dingen te vragen. Vervolgens hebben we afgesproken met onze toekomstige buurman die zelf in de bouw zit en een groot deel van de bouw al geregeld heeft. Met hem hebben we ruim een uur zitten praten over de kosten, de planning enz.
Het blijkt dat er komende week al begonnen gaat worden met afpalen en de 22e september willen ze beginnen met het afgraven van het stukje berg waar wij komen te wonen.

Morgen gaan we de schriftelijke zaken die we van onze buurman-to-be krijgen goed doornemen en ons idee van de huisindeling uittekenen.
Maandagochtend om 8 uur hangen we dus aan de telefoon met de Bezirkshauptmannschaft om een afspraak te maken met meneer Buchauer. Ook moeten we dan zo snel mogelijk een afspraak maken met de hypotheekverstrekker. Natuurlijk ook weer langs de architect om een complete tekening te laten maken voor de bouwheer en niet te vergeten langs de bouwlokatie om alvast wat foto´s te nemen van de huidige toestand zodat ook jullie allemaal kunnen meegenieten.

Iedereen dus gaarne flink duimen dat meneer Buchauer zegt dat wij subsidierijp zijn en dat de bankman verder niet al te moeilijk gaat doen, dan kost de rest alleen nog maar geld en veel tijd, maar dan zijn we echt aan het bouwen!

Een eigen huis, een plek onder de zon, la lala lala la la la .....

maandag, september 08, 2008

Verkiezingen

De verkiezingen hier zitten er weer aan te komen en daar merken we ook hier in het dorp wat van. Behalve de plakaten die overal aangeplakt worden en de borden die overal staan, bleek er ook een kleine bijeenkomst gehouden te worden.

En daarvoor werd uitgenodigd Paul en heel uitdrukkelijk ook Petra! ("huh" dacht ik nog toen ik dat hoorde, maar vermoedde dat het wel prettig was als er ook wat vrouwen zouden zijn).
Het was een bijeenkomst van de ÖVP met de vraag of we een beetje actief zieltjes wilden proberen te winnen, maar tegelijkertijd konden we dus met het ÖVP kader in discussie. En niet de minste was gekomen... de heer Franz Hörl, naast burgemeester van Gerlos tevens de afgevaardigde van Tirol in het nationale parlement!
Ondanks het feit dat wij niet stemgerechtigd zijn, heb ik wel degelijk een mening over het een en ander en mijn kritische vraag hoe de ÖVP met alle verkiezingsbeloftes die her en der rondgestrooid worden ervoor gaat zorgen dat de staatsschuld tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht gaat worden, oogste volgens mij aardig wat bewondering. Laat ik het zo zeggen, meneer Hörl heeft me wel drie keer de hand geschud :) waar de andere aanwezigen het met een minnelijke 1x moesten doen.
Ook even m´n visitekaartje afgegeven aan de ÖVP afgevaardigde uit Kirchberg, tja je weet nooit of hij ooit nog eens klant gaat worden natuurlijk.

Moet zeggen dat ik het wel een beetje griezelig vond, ik werd door Fritz Wallner voorgesteld als z´n rechterhand bij het opzetten van de ondernemersgroep en daarvoor echt even speciaal naar voren gehaald. Daarom wilde hij me er dus bij hebben!
Verder ook nog even goed kunnen helpen doordat Paul en ik pas bij mekaar hebben gezocht welke ondernemers er allemaal zijn die we kunnen uitnodigen voor deze groep. Dat blijken er in Brixen om en nabij 62 te zijn, een heel respectabel aantal voor zo´n klein dorpje. Ook weer goed voor ons natuurlijk dat we erbij zijn geweest, je kan als ondernemer je gezicht nooit genoeg laten zien. Helaas denken veel andere ondernemers uit het dorp daar anders over, die vinden het tijdsverspilling.
Zeker nog nooit van netwerken gehoord en hoe vreselijk belangrijk dat is. Je bedrijf hoeft er niet meteen groter van te worden, maar je bekendheid wordt het wel en met bekendheid hou je je onderneming overeind. Per slot van rekening kunnen je klanten je nooit vinden als ze niet eens weten dat je bestaat! (wat bij een aantal ondernemers in dit dorp gewoon het geval is)

Het was me een interessant uurtje moet ik zeggen, veel politieke nietszeggerij, zwartmakerij van de tegenpartij, maar tussendoor toch ook een aantal interessante dingen gehoord. Ik blijf wat dat betreft toch altijd geïnteresseerd in de politiek, per slot van rekening zijn dit de mensen die ons vertegenwoordigen en die ervoor zorgen dat er belangrijke zaken gebeuren (of juist niet) en ik vind het altijd heel prettig om daar een beetje bij betrokken te zijn.

Belastingdienst, erger kunnen we het niet maken :(

Vandaag was het dan zover, we kregen post van onze fijne nederlandse belastingdienst. Ja, ja onze aangifte 2005 was uiteindelijk op de juiste plaats terechtgekomen. Toen ik het formulier zag, dacht ik "oei dat was ook zo, de heffingskorting moesten we terugbetalen omdat we niet het hele jaar in NL gewoond hebben". Dat komt dan uit op een dikke € 2.400,- Euro, pfoei dat is geen kattepis.
Maar waar ik echt een beetje boos over werd, is het feit dat daar rente over berekend wordt en niet te weinig ook!
Natuurlijk meteen de belastingdienst opgebeld om te vragen hoe ze dat nu weer bij mekaar konden verzinnen.
Tja, de vriendelijke mevrouw aan de telefoon kon ook niet veel meer doen dan zeggen dat ze het jammer voor me vond, maar dat het zo in de belastingwet staat. Verder heeft ze me keurig verteld hoe de opbouw had plaatsgevonden.
Nu kan ik je zeggen dat de rente die daarover wordt berekend een stukje hoger ligt dan de rente die je op een spaarrekening krijgt en dat het wordt berekend vanaf 1 januari 2006 t/m nu.
Kijk, daar wordt ik dan boos over (niet tegen die mevrouw hoor, die kan er ook niets aan doen). Ik had dat bedrag best op 1 januari 2006 willen overmaken als de belastingdienst mij daarvoor de kans had gegeven, maar nee, ik moest en zou zo´n heel ingewikkeld dik formulier invullen en moest gewoon braaf wachten totdat dat behandeld werd.
Nu is de hele zwik verzopen tijdens onze overstroming in 2006 en heb ik (doordat ik door alle heisa toen helemaal vergeten was dat de belastingpapieren ook in de modder lagen) uitstel aan moeten vragen en het hele zwikkie opnieuw moeten invullen.
Braaf gedaan en keurig voor de termijn van 1 februari 2007 het hele zakie opgestuurd.
Ik kan er dan dus nog enigszins inkomen dat ik dan van 1 januari 2006 tot 1 februari 2007 een rente moet betalen die gelijk staat aan de rente die je krijgt op een normale spaarrekening (die volgens mij in die periode niet boven de 3% is uitgekomen). Maar nee, het begint met een percentage van 3,5% en loopt op tot 5,40%! Stelletje zakkenvullers, daar zakt m´n broek echt vanaf.
En dan moet ik ook nog eens de periode van 1 februari 2007 t/m 30 september 2008 betalen omdat de belastingdienst er anderhalf jaar over doet om mijn aangifte na te kijken en te beslissen wat ik terug moet betalen!

Vonkjes uit de oren kan ik wel zeggen!
Dus ik heb een bezwaarschrift geschreven dat ik het met deze heffingsrente niet eens kan zijn en dat ik bovengenoemd voorstel doe. Ben heel benieuwd wat ze er op gaan antwoorden.

Mochten er mensen zijn met ervaring of weten of er ergens jurisprudentie te vinden is over dit soort gevallen dan houd ik mij natuurlijk van harte aanbevolen!