In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

dinsdag, juni 11, 2013

Taart

Onze vroegere huisbazin kwam ook nog langs en vroeg om een taart voor haar zoons 18e verjaardag. Zaterdag 8 juni moest alles klaar zijn. Zoonlief leert voor kok en ze wilde graag een taart in de vorm van de zweedse chef van de muppets. Laat dat nu een van mijn lievelingsfiguren van de muppets zijn!

Afgesproken dat ze op donderdag een aantal taarten langsbracht en dat ik daarvan de taart zou maken.
6!! taarten met een doorsnede van 24 cm bracht ze langs en ik heb er uiteindelijk 5 1/2 van gebruikt.
Makkelijk was het absoluut niet. Het lijf bestaat uit 5 taarten. Om de twee taarten heb ik een kartonnen ondersteuningsplaatje gebruikt en 4 houten chinese eetstokjes op maat gesneden, geschuurd en dan in de twee taarten gezet, zodat het gewicht gelijkmatig verdeeld werd. Het geheel afgesmeerd met botercreme en vervolgens bekleed met suikerpasta. Toen ter hoogte van de armen een gat van 1 cm doorsnede in de taart gemaakt, hier een stukje electriciteitspijp in gedaan en hierdoor 3 samengedraaide electriciteitsdraden door gehaald. Plastic zakjes gevuld met maizena-chips (normaalgesproken van die schuimplastic chips, maar die hebben ze nu in milieuvriendelijke maizena vorm) als armen hier overheen geschoven en daar de handen op vastgemaakt.
Lepel, hakmes en strikje zijn ook allemaal uit suikerpasta gevormd.
De hals is 4 cm hoog en ook gesneden uit de taart van de opdrachtgeefster. Ook deze afgesmeerd met botercreme en een kraag van suikerpasta.

Het hoofd is gemaakt uit een vanille-balcake, gevuld en afgesmeerd met....botercreme. Hier omheen ook weer suikerpasta als huid, hieruit zijn ook neus en oren gemaakt. Het hoofd heb ik met een stokje zoethout in de hals en taart eronder vastgezet, zodat deze niet van de hals af zou rollen.
Haren, snor en wenkbrauwen gespoten uit icing en de koksmuts is gemaakt uit eiwitschuim.

Hier is het resultaat:


Zelf was ik niet geheel tevreden. De handen waren niet gelukt zoals ik ze wilde en ook de rechterarm wilde niet helemaal goed blijven zitten, maar de klant was spinnend tevreden en daar gaat het uiteindelijk om.

maandag, juni 10, 2013

weekend 1/2 juni

Vanaf 30 mei hadden we lekker 4 dagen vrij :) Tja Fronleichnam (Sakramentsdag) is hier nu eenmaal een dag die gevierd wordt, dus de kids en wij hoefden niet te werken. Eigenlijk hadden we 4 dagen zuid-Tirol in de planning staan, maar het hotel was volgeboekt, dus dat ging niet lukken. Als alternatief hadden we een paar daagjes Lofer staan, maar doordat we met Pinksteren al weg waren geweest en het weerbericht niet zo denderend was, hadden we besloten toch maar gewoon lekker thuis te blijven.

We hebben gewoon lekker geluierd, samen lang opgebleven en niet veel bijzonders gedaan. Met alle regen die naar beneden kwam, hadden we ook geen zin om er op uit te gaan.

Zoals gezegd, niets bijzonders aan de hand dus, behalve dat ik zondagochtend om 5.50 uur wakker werd van de sirenes! Water/overstromingsalarm! Tja met al die regen niet zo gek, maar zo erg als het uiteindelijk werd, dat hadden we niet verwacht.
De beek aan de overkant stond al helemaal buiten z´n oevers, dus het zag er allemaal niet lekker uit. Als je dan bedenkt dat we in 2006 in ons oude huurhuis een overstroming hebben gehad, dan kun je je misschien voorstellen dat ik niet meer kon slapen. Ook al weet je dat het hier eigenlijk niet meer kan gebeuren, het staat toch in je geheugen gegrift (nooit gedacht dat ik daar last van zou hebben).
Een uur later gingen de sirenes weer! Pffff, echt niet leuk.

Meteen gekeken op de brandweersite waar de alarmeringen op staan en daar kwam echt vrijwel elke minuut een nieuwe melding op! Kössen was de eerste plaats waar het helemaal mis ging. Uiteindelijk zijn 450 huizen getroffen van deze ramp.
In Brixen hebben we zoveel geluk gehad, er zijn wat aardverschuivinkjes geweest, een paar huizen hebben wat waterschade en het beekje dat overstroomt is, maar voor de rest is er niet veel ernstigs gebeurd.
Wel was er bij het Hopfgartner Wald een ernstige overstroming waardoor we vanaf die kant het dal niet meer uitkonden en ook bij Kirchberg konden we niet langs.
Sabine kon daarom op maandag niet naar school, dus die had een verplicht extra dagje vrij.

Dat was echt een heftig weekend en helaas is de ellende nog niet voorbij voor het oosten van het land en natuurlijk de buren in Duitsland.
Bij elke regenbui bestaat de kans dat het weer fout gaat en de kans op aardverschuivingen is nog steeds heel groot.