In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

vrijdag, mei 15, 2015

Pre-party en we zetten de bloemetjes buiten

Gisteren was hemelvaartsdag en daarom heerlijk een vrije dag. De kinderen hadden zich allebei uit de voeten gemaakt, dus Paul en ik hadden ´s middags het rijk alleen.
Joris was bij vriendje Marc om lekker een paar uur samen Minecraft te spelen. Het weer was niet heel fantastisch, geen probleem. We hadden ook nog even een klein beetje zon tussen de regenbuien door en zijn meteen even buiten gaan zitten.
Sabine was naar vriendin Mischa in het Zillertal. Volgende week donderdag gaan Paul en Sabine (en Mischa met haar moeder) naar München om de finse band Lapko te bekijken.
Dus moest er een pre-party komen. Oftewel: de dames gingen de hele dag muziek draaien (Lapko natuurlijk) en over de band kletsen. Helemaal toppie!

Voor het avondeten hadden Paul en ik dus zelfgemaakte pizza bedacht, want je weet bij dit soort dingen natuurlijk nooit wanneer de kinderen precies thuis komen en of ze dan nog wel honger hebben. Joris was er gezellig met het eten, maar Sabine kwam inderdaad pas ruim na etenstijd (en met volle buik) aanzetten. Geen probleem, de overgebleven pizza aten we vandaag gewoon als lunch.

Vandaag was voor de kinderen en mij lekker een ADV dag, die vanwege de hoeveelheid water die vrijwel de hele dag uit de lucht viel, voornamelijk binnen werd doorgebracht.
Paul moest gewoon bij klanten langs en kwam vanmiddag thuis met 14 geraniums. Die hadden Tonny en Carolien van Haus am Brixenbachl overgehad en mochten wij hebben. Superlief toch! We zijn snel een paar plantenbakken gaan halen (tja, die hadden we niet meer) en hebben ze in de balkonbak gezet. Het ziet er meteen leuk uit.

Voor de rest tekent deze dag zich ook door regen en wolken. Als avondeten hadden we een eenvoudige fu yong hai. Zalig en eigenlijk niet eens zo heel veel werk.
Waarvoor heb je een restaurant nodig als je zelf veel lekkerder kan koken?

Vanavond gaan we lekker lui een beetje internetten of tv hangen. Fijn met z´n viertjes genieten van het samenzijn.
Fijn weekend iedereen!

woensdag, mei 13, 2015

Proefwerkstress en voorlichtingsavond

Zo langzamerhand zit het einde van het schooljaar er weer aan te komen (Sabine hoeft maar tot eind mei, omdat ze van eind juni tot eind september een praktikum van 3 maanden moet lopen) en dus is het weer volop test- en proefwerktijd.
Sabine had gisteren frans en vandaag economie, terwijl Joris vandaag een duits proefwerk moest maken. Zoonlief vindt het eigenlijk niet zo nodig om te leren en was gisteren dus ook erg chagerijnig toen bleek dat hij dat van papa en mama wel moest.
Sabine leert heel braaf en thuis gaat het ook allemaal goed, maar als ze eenmaal op school zit, dan weet ze gewoon niets meer (ik ken dat, daar had ik ook altijd last van), waardoor ze veel slechtere cijfers haalt, dan eigenlijk zou moeten. Helaas zijn de leraren van tegenwoordig op dat gebied niets wijzer dan die in mijn tijd, want ook nu krijgt ze alleen maar te horen, dat ze beter haar best moet doen of gewoon meer moet leren. Op dat gebied heb ik nog steeds een hekel aan de gemiddelde leraar helaas :(  Maar ja, als je geen pedagogie en geen psychologie tijdens je opleiding krijgt, dan is het ook niet zo gek dat je met dat soort dooddoeners gaat lopen gooien, ik snap het wel hoor.
Binnenkort maar eens langs een psycholoog om te kijken of er wat aan te doen valt. Ze is nu al doodsbang dat ze over twee jaar haar examen niet haalt door de zenuwen en ik kan me daar veel bij voorstellen!

Gisteravond moesten Paul en ik naar een voorlichtingsavond van de Hauptschule (die tegenwoordig Neue Mittel Schule wordt genoemd), omdat Joris volgend jaar in z´n laatste jaar zit en dan een vervolgopleiding moet worden gekozen. Omdat hij zo rond mavo niveau zit, kijken we bij hem vooral naar het beroepsonderwijs. Niet het hoge niveau wat Sabine doet, maar wat lager. De kans is heel groot dat we hem na de Hauptschule eerst nog een jaartje naar de Polytechnische Schule laten gaan. Die duurt 1 jaar en is heel beroepsgericht. De kinderen krijgen daar heel uitgebreide kijkjes in verschillende beroepen en gaan zich dan specialiseren in een bepaalde richting. Vanaf daar kunnen ze dan naar een beroepsschool of meteen het bedrijfsleven in voor een Lehre. Bij een Lehre werk je 4 dagen in de week en ga je 1 dag per week naar school, of je doet de variant waarbij je meerdere weken achter elkaar werkt en vervolgens een aantal weken naar school gaat. We zullen het vanzelf wel zien, want hij weet echt nog niet wat hij wil worden. (nou ja behalve Pyrotechniker dan, maar de kans dat je ergens in zo´n vuurwerkbedrijf aan de slag komt, is zo ontzettend klein, dat er toch een plan B moet komen).

Het weer laat zich de laatste dagen van haar goede kant zien, dus we hebben lekker wat zonnenuurtjes om van te genieten. Vandaag was het erg zwoel met onweer als resultaat. Niet heel erg trouwens, een paar kleine buitjes en op dit moment rommelt het wat, maar nog niets heftigs. (en toen kwam er een wat betere bui voorbij zetten, hahaha)

Daar wij gelukkig een stelletje helden zijn, laten wij ons niet kisten en hebben vandaag gewoon heerlijk de bbq aangestoken. Genoten van wat Thüringer worsten, die kennissen van ons van de camping altijd uit hun thuisland meenemen voor ons, zelfgemaakte hamburgers en fantastische spareribs. Broodje met zelfgemaakte kruidenboter erbij, verse ananas en perzikken en smullen maar.
Na het eten zijn Paul en Sabine naar de sauna vertrokken (het arme kind staat letterlijk stijf van de stress) om wat te ontspannen. Joris komt net weer binnen hollen, die speelde nog met een vriendje buiten, maar de regenbui heeft hem toch naar binnen gedreven.

We gaan in ieder geval genieten van het extra lange weekend dat voor ons ligt. Het weer zal waarschijnlijk niet meewerken, voor de komende vier dagen (ja ja, net de dagen dat iedereen vrij is en het buitenzwembad weer open zou gaan) wordt het koud en gaat het continu regenen. Nou ja, dan moeten we ons binnen maar vermaken. Dat gaat vast ook wel lukken :)

zondag, mei 10, 2015

Moederdag (en de afgelopen dagen)

We beginnen gewoon bij de vrijdag.
De kinderen gingen naar school, Paul bij klanten aan de slag en ik in huis aan het werk.
Om kwart over elf haalde Paul Joris van school af en samen gingen ze nog wel even door naar een klant. Net voor twaalf uur kwamen de mannen weer binnen stappen, waarna er vrijwel meteen weer doorgereden kon worden naar het station om Sabine op te halen. Tja, beloofd is beloofd.
We aten heel luxe een broodje Fleischkas van de Billa, waarna ik nog even m´n bed op zocht om bij te slapen. Het ziek zijn is hardnekkig helaas.
Daarna stapten we met z´n vieren in de auto richting Wörgl. Joris moet binnenkort met school 3 dagen weg en daarvoor zijn een slaapzak en een isolatiemat nodig. De slaapzak hebben we gelukkig nog, maar een isolatiemat helaas niet. Dus de portemonnee werd weer getrokken (zucht) en een isolatiemat gekocht. Vervolgens reden we door naar de C&A want de zelfde zoon (gelukkig hebben we er maar 1, haha) had erg dringend nieuwe t-shirts nodig. 5 T-Shirts, een blouse en 7 paar sokken verder (en 7 paar sokken voor Paul, 7 paar sokken voor mij en 2 boxershorts voor Sabine) togen we naar de kassa, waar we blij verrast werden dat er nog eens 25% van de prijs afging! Van de buren van nummer 2 (die stonden daar toevallig voor ons voor de kassa) hoorden we dat dit een actie was die alleen op donderdag en vrijdag liep. Hadden wij even geluk!
Vervolgens nog wat kleine dingetjes bij de 1 euro winkel gehaald en daarna snel weer op huis aan.

Zaterdag moesten er natuurlijk de nodige voorbereidingen voor moederdag gemaakt worden, dus Paul en Joris verdwenen al vrij snel met z´n tweetjes om inkopen te gaan doen. Ik zorgde dat de strijk weer werd weggewerkt en nog wat huishoudelijke klussen werden afgerond, terwijl dochterlief lekker uit sliep. Die had de laatste week weer zo slecht geslapen, dat dat hard nodig was. Dan zijn we blij dat het kan :)
De mannen kwamen thuis met het nodige aan boodschappen en twee tomatenplanten. Die hadden we nog niet en wilden we wel erg graag hebben voor ons moestuintje. De twee hebben een mooi plekje in de moestuin gekregen.
Paul bood aan om het avondeten te koken en maakte een verrukkelijke versie van het regenboog rundvlees. Voor de liefhebbers hier het recept: http://www.smulweb.nl/recepten/134529/Regenboog-rundvlees
We aten de pan er nog net niet bij op, maar helemaal schoon gelikt was hij wel :-)
´s Avonds nog een beetje Galileo zitten kijken en een klein stukje van de beste singer-Songwriter, waarna we heerlijk ons bedje indoken.

Vanochtend werd ik om half negen getracteerd op een heerlijk moederdag ontbijtje.
Dochterlief was degene die er aan het gedacht en speciaal haar wekker had gezet. De mannen waren allang uit bed, maar waren wegen computerverslaving (Joris) en barstende hoofdpijn (Paul) helemaal vergeten dat het moederdag was.
Toen ik beneden kwam, zag ik dit:
een vrolijk gedekte tafel met verse croissants, vers geperste sinaasappelsap, een gekookt biologisch eitje, broodjes, verschillende soorten beleg....
 een mooi opgemaakt bord...
 wel 3 dozen bonbons... :-)
 en voor m´n neus een mooie rode roos van zoonlief (had hij op school gekregen tijdens de beroepskeuze-les)...
daarbij een heerlijke pot thee, dus ik had niets meer te wensen over.

Voor de rest hebben we er een heerlijke luie zondag van gemaakt. Tussen de middag at ik een rest groentencurry (was die ook maar weer op), terwijl Paul nog even twee uurtjes ging slapen. Daarna ging het gelukkig weer een stuk beter met z´n hoofd.
Joris heeft vrijwel de hele dag achter z´n Laptop gehangen, terwijl Sabine eerst Rocksmith gespeeld heeft en daarna hard aan het programmeren is geslagen (tja je wilt game-designer worden of niet).

Tegen vier uur zijn Paul en ik nog even een rondje wezen wandelen, waarna ik met een spritzer (droge witte wijn met mineraalwater gemixed) in het zonnetje op het terras ben gaan zitten.
Paul ging in de keuken aan de slag en zo rond zes uur mocht ik me aan tafel begeven. Dit keer had hij een heerlijke scherpe kung po kip gekookt. Ook al zo´n heerlijk recept, dat ik jaren geleden op smulweb heb gezet. Hier de link http://www.smulweb.nl/recepten/133695/Scherpe-kung-po-kip

Sabine had als toetje verse ananas gesneden en mooi versierd met wat "blad" uit de kroon en een druif.

Toen nog een heerlijk kopje thee met wat bonbonnetjes (ondertussen hebben we met z´n allen al twee van de doosjes leeg gesnoept) en mijn dag kan niet meer stuk. Ik denk dat ik om 9 uur richting m´n bedje ga en daar nog heerlijk een uurtje of wat ga lezen. Dat lijkt me een prachtige afronding van een superfijne moederdag.