In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zaterdag, oktober 11, 2014

Dagje München

Vandaag vonden wij het tijd om opa en oma eens kennis te laten maken met het fantastische openbaar vervoers netwerk van München.
Als je met de auto naar München gaat, dan moet je normaalgesproken een milieuvignet aanschaffen en als je in een parkeergarage gaat staan, dan betaal je je behoorlijk arm aan parkeergeld. Nu hadden wij een tijdje terug al ontdekt dat je in de P&R bij de Mangfallplatz maar € 1,50 aan parkeergeld hoeft te betalen.
Dan hebben ze ook nog het mooie systeem dat je een dagkaart voor het openbaar vervoer kunt kopen voor slechts € 11,20 en daarmee mag je de hele dag met maximaal 5 personen door München crossen.

We begonnen gewoon lekker met een ritje naar het centrum.
Daar hebben we eerst even een broodje en wat fruit voor de lunch gekocht en een beetje door de stad gewandeld.
Nog even de Hauptbahnhof bezocht, zodat opa en oma een collega campingbewoonster konden vertellen hoe ze vanuit de trein waarmee ze in München aankomt, naar de aansluitende trein moet lopen. Daar kwamen we ook een fanshop van Bayern München tegen,
 
waar het idee ontstond om ook maar een bezoekje te brengen aan de Allianz Arena. Grote voetbalfans als opa en oma zijn, was dit natuurlijk een heel leuk hoogtepunt.



Voor de liefhebbers zijn er natuurlijk ook rondleidingen en een supergrote fanshop. Wij zijn alleen even in de fanshop wezen kijken en misschien gaan opa en oma nog eens met vrienden de rondleiding doen.
Joris wilde ook best nog even poseren :)

 
Om goed gebruik te maken van onze dagkaart, zijn we ook nog naar het Olympia Einkaufszentrum geweest, waar we voor Joris een paar nieuwe schoenen hebben gekocht. Die had hij hard nodig, want hij is in een half jaar van maat 39 naar 41 gegaan. Z'n oude zaten dus niet meer lekker, dat is duidelijk.
 
Ook hebben we daar nog even een hapje gegeten. Oma, Paul en ik bij de Thai
 
terwijl opa en Joris meer zin hadden in een broodje schnitzel en een half haantje.
Daarna met de metro weer helemaal terug naar de andere kant van München waar onze auto nog steeds braaf op ons stond te wachten. 
Uiteindelijk waren we tegen 8 uur weer terug in ons eigen huisje na een heel gezellige dag.

donderdag, oktober 09, 2014

Het lijkt wel zomer, toch is het al oktober...

(denk hierbij de muziek van "het werd zomer" van Rob de Nijs)

Het begon vanochtend al vroeg met een stralend zonnetje en zo is het de hele dag gebleven.

Daar ik altijd over eten schrijf, moet ik natuurlijk ook nog even vertellen wat Sabine had uitgekozen als eten om te vieren dat ze haar rijbewijs heeft gehaald: Gourmet!
Dus toen we tussen de middag bij opa en oma waren om het heuglijke nieuws te vertellen, hebben we ze meteen uitgenodigd om mee te komen eten. Ik ben helaas vergeten om een foto te maken van de mooi gedekte tafel, maar kan natuurlijk wel opschrijven wat we allemaal voor lekkers op tafel hadden staan: reepjes biefstuk, varkenshaas en kipfilet, stukjes ananas en perzik, kerstomaatjes, komkommer, bio-champignons, sjalotjes, zachte geitenkaas, brie, stokbrood met kruidenboter, door Paul gemaakte knoflooksaus en cocktailsaus en nog wat andere sausjes. Met een glaasje wijn, biertje, cola-sinas mix en limoen-lychee limonade smaakte het allemaal fantastisch. Echt een feestelijk etentje op een feestelijke dag.

Joris liep vanochtend flink te schelden, want hij had geen zin om naar school te gaan. Tja, dat is heel jammer, hij moet toch. Gelukkig kwam hij weer vrolijk thuis, dus het was gewoon moeiigheid. Dat 6 uur opstaan blijft gewoon heel zwaar en daar heb je zo nu en dan echt veel last van. Hij dus vandaag.
Sabine ging weer vrolijk naar school, die mocht natuurlijk de felicitaties van haar vriendinnen in ontvangst gaan nemen en ze zouden bij het vak Medieninformatik gaan leren hoe je precies met je digitale fotocamera moet omgaan. Onze oude had vorige week de geest gegeven :( Balen natuurlijk, want je bent toch weer meerdere honderd euro´s kwijt voor een nieuwe camera. Gisteren kwam de nieuw bestelde body binnen (we gaan natuurlijk geen nieuwe lenzen kopen als we die al hebben); een Canon 600D.
Maar in plaats van de les bij te wonen, moest ze van de leraar foto´s gaan maken van werkstukken van de 5e klassen. Wel heel erg leuk natuurlijk dat jij als leerling die net begonnen is in het eerste jaar medieninformatik al wordt uitgekozen om dat te doen!
Hieronder een aantal foto´s die ze heeft gemaakt in de afgelopen lessen Medieninformatik:





Daar waar de meeste klasgenotes niet veel meer doen dan plantjes en bloemetjes staand fotograferen, ziet Sabine ook heel andere onderwerpen, gaat op de grond liggen fotograferen of klimt in een boom.

Zelf heb ik met m´n mobieltje ook weer wat foto´s gemaakt op ons terras. Ik ben dol op onze (on)kruid achtige bloemetjes. Daar waar de rest al is uitgebloeid, blijven deze komen. Ook de bijen en soms een vlinder komen er nog steeds op af, dus dat is altijd leuk.
 Natuurlijk mochten de meisjes ook weer buiten spelen.
 Mia dook weer snel naar haar favoriete drinkbak :)

Paul en ik zijn om half vijf nog even lekker een uurtje gaan wandelen.
Zelfs in de schaduw waren de temperaturen echt zomers. We zijn de verloren zomer nu echt aan het inhalen!

Als avondeten hadden we allemaal een lekkere zelfgemaakte hamburger met nagemaakte big tasty saus (is een hamburger van de McDonalds). Wat sla er bij en smullen maar.

GESLAAGD!!!

Na een zomer lang hard oefenen, was het gisteren zover.
Sabine mocht afrijden, En wat zijn we blij, ze is in 1 keer geslaagd!

dinsdag, oktober 07, 2014

afgelopen weekend

Het afgelopen weekend was lekker ontspannen. Paul en ik zijn naar Wörgl gereden waar een rommelmarkt van de Lions plaatsvond. Ik heb daar voor 2 euro een leuke taartstandaard gevonden. Bij thuiskomst bleek de voet een ietsje scheef te zijn, maar ach, voor 2 euro kijk ik daar wel overheen.

 
Ondertussen was er een vriendin van Sabine gearriveerd en die twee hebben zich de hele middag vermaakt met wii-spelletjes en cavia´s knuffelen.
Ik heb eindelijk een projectje afgesloten wat ik met suikerpasta heb gemaakt. Ik moest nog steeds de laatste schapenwolletjes er op plakken en dat heb ik uiteindelijk ook gedaan.
De foto is jammergenoeg niet helemaal scherp geworden, maar het idee is duidelijk:
Ik vond dit schapenfiguurtje in een knutselboekje dat ik heb liggen en vond het erg grappig om na te maken. Volgens een vriendje van Joris lijkt het op Shaun Sheep. Wie? Shaun Sheep.
Nou had ik nog nooit van dit figuurtje gehoord (ja ja, de jaren beginnen te tellen, ik hou het allemaal niet meer helemaal bij, LOL), maar inderdaad, hij lijkt er een beetje op.
 
Daarnaast hebben Paul en ik elkaar van het weekend ook nog flink ingemaakt met flipperen, altijd leuk.
 
 
Op zondag kwamen opa en oma langs om met Joris te kezen en bleven lekker fu Yong hai bij ons eten. Paul had weer een heerlijke maaltijd in elkaar weten te draaien, dit keer met een beetje hulp van mij, want hij moest ondertussen ook meedoen met kezen.
 
Voor we het wisten was het alweer maandag en konden we aan de slag met de normale gang van zaken. De kinderen kregen weer lekker tortilla´s mee naar school. Joris met pesto-kip en Sabine met curry-kip. Ik had de kipfilet de avond van tevoren al gebakken, zodat ik ´s ochtends alleen de tortilla´s nog hoefde te beleggen. Dat is natuurlijk ook nog wat werk, maar het scheelt toch.
 
Ook zijn Paul en ik bezig geweest met het bevestigen van scharnieren aan de spiegel in de hal. De meterkast zit er achter en we waren het zat dat we de spiegel elke keer weer op de grond lieten staan als we er in waren geweest. Eerst hadden we de verkeerde scharnieren gezet. Ik had alles netjes uitgetekend en Paul de scharnieren bevestigd, waarna duidelijk was dat we dit soort zaken niet vaak doen en dus verkeerde scharnieren hadden genomen.
Gelukkig hadden we ook nog een setje dat wel goed was, dus het resultaat was er uiteindelijk wel.


 
Voor het eten hadden we nog 3 kipfiletjes, een flinke bloemkool en 600 g sperziebonen, dus heb ik besloten om er nog wat aardappelen en ui bij te doen en een flinke pan curry te maken. Daarbij naan brood gebakken en smullen maar.
We hebben zeker nog voor 2 keer eten over, dus dat is niet verkeerd!
 
Sabine en Paul zijn rond half acht naar de sportschool gegaan om samen te gaan fitnessen. Joris heeft heerlijk filmpjes gekeken op de laptop en ik heb voor de kinderen nog snel maagvullende puberkoeken gebakken, zodat ze vandaag ook weer iets te eten hadden op school.
Op RTV was er weer Belpop met dit keer in de spotlight producer/zanger/muzikant Jean Blaute. Erg interessant om te zien welke bands hij allemaal onder z´n hoede heeft gehad.
 
 
Vanochtend de kinderen weer hun ontbijtje voorgezet en de koeken voor school ingepakt. Daarna was het weer tijd voor de huishoudelijke klussen, waarna we ook nog boodschappen moesten doen.
 
Ondertussen schijnt het zonnetje weer heerlijk (foto onderweg langs de schwarzsee bij Kitzbühel, met op de achtergrond de Wilde Kaiser),
de wasmachine is weer hard aan het werk, Paul naar een klant en ik heb net de cavia´s ook maar weer buiten gezet. Die beestjes hebben per slot van rekening ook graag iets meer ruimte dan alleen maar hun hok, een beetje rondscharrelen vindt vooral Mia (de witte) heerlijk. Chippie verdwijnt meestal relatief snel naar haar favoriete plekje onder de bank, maar net liepen ze nog even heerlijk samen rond.

Ik ga weer snel verder met de administratie voordat het tijd is voor de lunch.