In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

vrijdag, maart 11, 2005

De kast

de kast gaat weg
zomaar weg
naar een andere eigenaar
de kast die hier al jaren staat
en waar het nog heel goed mee gaat
gaat weg, dat is heel raar

Maar ja, dat krijg je er natuurlijk van als je zo´n ding verkoopt.
Vandaag is het dan tijd om het ding helemaal leeg te ruimen. Alles weg te gooien dat niet mee hoeft naar Oostenrijk en de rest gaat hup de verhuisdozen in. Gek genoeg kost zoiets altijd een hoop tijd. In zo´n kast vind je toch een hoop herinneringen en dan is de vraag of je die houdt of toch maar wegdoet.
In deze kast liggen Sabine´s kleren (die gaan dus in doosjes om gebruikt te worden), wat speelgoed, glazen, kopjes, borden, boeken, foto´s, negatieven, singles en nog wat studiespul. In de laadjes nog wat ongesorteerd spul dat goed bekeken moet worden. Ik vermoed dat ik er wel een hele middag voor nodig heb om alles te sorteren.

Het hoort bij verhuizen en ik vind het eerlijk gezegd ook wel leuk om te doen. Het is alleen jammer dat dit soort zaken zo vreselijk veel tijd kosten, aan de andere kant hebben we dan in Oostenrijk alle overtollige belast weggedaan en dat geeft op de een of andere manier toch ook lucht. Je hebt minder te verhuizen, minder uit te pakken, minder zooi. Want 1 ding willen we zeker niet doen en dat is opslagruimte huren om onze overbodige spullen in op te slaan!
Alles wat we niet binnen een jaar weer gaan gebruiken is overbodig en dus zonde om geld aan te spenderen (ja ja, het consumindergeestje zit er aardig in).

En daarom gaat ook onze kast weg....... we hebben ´m niet meer nodig (we gaan gemeubileerd huren).

woensdag, maart 09, 2005

Tiroler Gröstl

Gisteren was een leuke dag. Sabine ging in haar Dirndl naar school (de kinderen vonden ´m geweldig) en toen wilde Joris ook zijn feestbroek (lederhose) aan!
Daarom heb ik Joris ook maar meteen z´n verjaardag laten vieren met het uitdelen van een vlaggetje met een blokje kaas en een cocktailworstje. Dit blijft een groot suc6 bij die peuters (en bij mijn portemonnee ook, hihi).

Om nog even heerlijk in Oostenrijk stemming te blijven hebben we Tiroler Gröstl gegeten. En om te zorgen dat jullie mee kunnen genieten volgt hierbij het recept:

Tiroler Gröstl

ingrediënten:
60 g boter (of reuzel)
1 ui
500 g gekookt rundvlees
150 g rookworst
zout, peper, majoraan

500 g gekookte aardappelen
50 g boter
zout, peterselie

bereiden:
In hete boter de fijngehakte ui goudgeel bakken, het dungesneden rundvlees en de worstschijven erbij doen, met zout, peper en wat majoraan kruiden en alles snel opbakken.
In een tweede pan de geschilde, in dunne plakken gesneden aardappels in hete boter braden tot er een klein korstje aan zit. Zout erbij doen, met het vlees vermengen en met gehakte peterselie bestrooid opdienen.
----
Hierbij hebben wij een heerlijke bak speckkraut weggewerkt, dus daarvan volgt nu ook het recept:

Speckkraut

ingrediënten:
500 g zuurkool
150 g in blokjes gesneden spek
1 kleine ui, gehakt
zout
karwijzaad
klontje boter

bereiden:
klontje boter in de pan smelten. Spek flink uitbakken, daarna de ui erbij doen en zachtjes bakken. Dan de zuurkool erbij doen, door en door warm laten worden en op smaak brengen met wat zout en karwij.
----

We hebben de gröstl dit keer niet met rundvlees gemaakt, maar met varkensschnitzel en niet met rookworst, maar met cocktailworstjes. Ik kan je vertellen dat het op deze manier ook erg lekker is!


Eet smakelijk allemaal!

maandag, maart 07, 2005

weer helemaal thuis

Tjonge, wat ben je toch weer snel in je dagelijkse ritme na zo´n vakantie.
Vanochtend eerst Sabine naar school gebracht, toen met Paul boodschappen gedaan en daarna meteen door naar een vergadering van de speel o theek.
Na het draaien van de nodige wassen met Joris, Sabine en vriendinnetje weer naar de speel o theek gelopen omdat ik daar vanmiddag dienst had.
M´n kilometers heb ik vandaag wel gemaakt, alleen het tempo had wat mij betreft toch wel een ietsie pietsie hoger mogen liggen. Man, wat lopen die kinderen toch langzaam, het is echt erg.

Wat wel leuk is, is dat er nog steeds wat sneeuw ligt. Toen we gisteravond thuiskwamen, lag er nog een hele hoop, dat is nu toch zeker met de helft verminderd als het niet meer is (snif snif).
Ik ben erg benieuwd hoeveel er morgen nog ligt, maar ik vrees met grote vreze dat het bijna niets meer zal zijn. Erg jammer, want de kinderen hadden zich erg verheugd op het maken van een sneeuwpop.
Gelukkig heeft Sabine vandaag met d´r vriendinnetje nog snel 2 sneeuwpopjes in mekaar kunnen zetten dus dat is nog wat.

Volgende winter verwacht ik toch wat meer daarvan :-) In Oostenrijk schijnt de sneeuw toch iets langer te blijven liggen dan hierzo.

zondag, maart 06, 2005

tijdrit?

Na een rit van zo´n elf uur zijn we dan weer thuis.
Er lag onderweg nog een redelijke hoeveelheid sneeuw (vooral in het zuiden van duitsland) en er waren dan ook nog een heel aantal ongelukken gebeurd, waar wij last van hadden.

Zo stijf als een hark zijn we weer aangekomen en oh, wat ben ik toch weer ontzettend blij met dat bad van ons. Heerlijk warm m´n bedje ingedoken, kan ik er weer tegenaan.

Tot morgen.