In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zaterdag, juni 06, 2009

5 en 6 juni

Zo, weer even een verslagje van de laatste twee dagen.
Gisteren was niet alleen de tegelzetter aanwezig, ook de laminaatploeg was weer van de partij.

De laatste twee kamers zijn ook weer keurig gelegd, de buren hebben er ook alleen maar lof voor. De laminaat ligt echt superstrak.

De tegelzetter heeft de toiletten afgemaakt en is begonnen met het leggen van de hal beneden. We mochten daar dan ook niet meer van hem langslopen :)

Verder is de keuken echt helemaal af gemaakt waarbij Joris wel eens wilde proberen of hij in het keukenkastje paste.


Paul is bezig geweest met het aanleggen van het een en ander aan electra in de keuken en is verder vooral veel onderweg geweest bij klanten.
Bij het aanleggen van de electriciteit had hij weer veel hulp van onze kleine klusser in huis, waarvan hier een actiefoto (papa instrueert zoon).


Gistermiddag zijn Paul en ik nog naar Wörgl gereden om daar nog even de laatste hand te leggen aan het installeren van wat zaken bij Musik Tirol en daarna doorgereden om een bank uit te zoeken (we hadden er twee in ons hoofd en hebben nu dus de keuze gemaakt) en te bestellen. Het wordt een rode hoekbank met links een 2 zitter, dan een 3 zitter met daaraan zo´n ligbankje voor 1 persoon. Lekker groot in ieder geval.

Daarna nog wat rondgereden om vloerbedekking uit te zoeken en uiteindelijk toch gewoon bij de Obi terechtgekomen. Daar vloerbedekking besteld voor onze slaapkamer (hadden ze helaas niet op voorraad) en voor de kinderkamers hadden we het meteen mee willen nemen, maar dat ging niet omdat we geen aanhanger of dakdragers bij ons hadden. We hadden gedacht dat we daar een aanhanger konden lenen, maar helaas.
Dus gevraagd of de meneer het klaar wilde maken zodat we het zaterdagochtend konden komen halen. Toen natuurlijk weer naar het huis toe waar de keuken net helemaal netjes gemaakt werd en daarna naar huis om te eten.

Om een uur of negen zijn Paul en ik nog even naar het huis toe gereden, onze keukenman had namelijk zijn aanhanger neergezet en daar konden we al het karton en plastic inmikken. Hij heeft de aanhanger vanochtend meegenomen en netjes bij de vuilstort gebracht :)


Vanochtend dan weer tijdig opgestaan zodat we om kwart voor negen bij de Obi stonden om de vloerbedekking op te halen. Ook meteen gordijnrails en wat andere zaken gehaald. Dit kon allemaal omdat we de auto van vriendje Robert konden lenen, die heeft er namelijk standaard dakdragers opzitten dus dat ging lekker makkelijk.
Paul moest toen weer verder naar wat klanten, terwijl ik nog even wat kleine zaken in Sabine haar kamer heb geverfd, nog een lelijke druiper van Joris zijn muur heb gehaald en netjes over heb geverfd en meteen Joris zijn meubels weer naar Sabine haar kamer heb gesleept.
De kinderen waren ondertussen door oma opgehaald dus tussen de middag hoefde ik maar eten voor 2 personen te maken. Dan ben ik nog steeds blij met het feit dat ik nog het een en ander aan restjes en voorgekookt spul in de vriezer heb zitten, dat aangevuld met verse groenten en pasta en wij kunnen weer eten.

Om twee uur weer naar het huis gegaan en daar eerst met een swiffer geprobeerd het laminaat schoon te maken. Dat ging prima met het vochtige doekje dat erbij zat, maar met de droge doekjes die we verder hebben, ging het helaas niet. Dan maar maandag verder hiermee, want de schlecker (de enige met swiffer spullen) is op zaterdagmiddag gesloten.
Toen naar Joris zijn kamer gegaan en daar samen met mijn kleine hulp de kamer geveegd.



Daarna een stuk van de rol vloerbedekking afgesneden zodat we ´m ook nog een beetje fatsoenlijk uit konden rollen en toen ben begonnen aan het leggen van de vloerbedekking. Ik was al bezig met het snijden langs een lat, maar onze tegelzetter René kwam met de suggestie om dit langs een plekspaan te doen en dat was een hele goede suggestie. Daarna ging het allemaal hartstikke goed en ging het eigenlijk vrij snel. Ik kan dus met trots zeggen dat ik helemaal alleen vloerbedekking heb gelegd en daar ben ik echt wel hartstikke trots op!
Toen heb ik de kleine draadjes nog afgeknipt en stofgezogen waarna Paul en ik aan de slag zijn gegaan met het in elkaar zetten van het slaapkamerameublement dat we voor Joris hebben gekregen.


Om half negen stond het geheel, dat hadden we echt nooit verwacht. Wel willen we nog een stuk van het hoofdeinde van het bed afzagen, want dat staat nu wel heel erg groot te wezen. Het bed hoort ook eigenlijk naast de kledingkast te staan in de originele opstellen, maar dat past nu eenmaal niet in deze kamer.
Joris heeft alleen de foto´s nog maar gezien en is nu al enthousiast, we denken dat hij morgen eigenlijk al wel in z´n nieuwe kamer zal willen blijven slapen :)

donderdag, juni 04, 2009

Bouwperikelen 04.06.09

Vandaag is er alweer veel vooruitgang geboekt in het huis.
Om zeven uur was onze tegelzetter weer aanwezig, die weer heel hard verder is gegaan met het tegelen van de badkamer.
Het enige waar we later op de middag achter kwamen, is dat hij de verkeerde vloertegels heeft gepakt (samen met Paul). De tegels stonden bij ons op de pallet dus we zijn er vanuit gegaan dat het de onze waren, maar bij nadere inspectie (toen de helft van de vloer al lag en de tegelzetter het gevoel had dat er wat weinig tegels waren voor zowel de badkamer, de wc´s de gang beneden) bleek dat deze tegels een stuk kleiner waren dan degene die wij besteld hadden. We hebben allebei onze buurman en tegelleverancier gebeld, maar helaas geeft die vandaag niet thuis, en na veel denken, hebben we het idee dat we de tegels voor de keukenvloer van de buurman hebben gebruikt. Hier de foto van vandaag:

Maar goed, de badkamer is nu vrijwel af, op de vloer van de douche na. Ook de wanden van de wc boven zijn al betegeld en uiteindelijk wil hij zondag gaan voegen, zodat wij maandag helemaal klaar zijn op tegelgebied.

Natuurlijk was ook onze keukenbouwer er weer en die heeft ervoor gezorgd dat de keuken tot zover ook helemaal klaar is.
Wat een ontzettend leuk snufje van de keuken is, is dat alle kastjes en laden het laatste stukje vanzelf heel langzaam sluiten. Het hang- en sluitwerk was dan ook vrij prijzig, maar superkwaliteit.
Schoonpa en ik vroegen ons ook al af waarom de hoekkast niet open wilde, tot het moment dat ik per ongeluk tegen het kastje duwde en daarbij het draaimechanisme van de draadmand activeerde. Gaaf hoor, ik kende het mechanisme eigenlijk niet, maar het loopt super.
Hier dan ook nog een foto van het resultaat van vandaag.


Vanochtend was ook de laminaatlegploeg om 9 uur aanwezig in de personen van Nanno Leijten en Jan Simons (en ik was het hulpje). De mannen zijn flink van leer getrokken en zo met z´n drietjes (ik was de sjouwer en opruimer) ligt nu 2/3 van het laminaat. Langs de kanten en vooral in de keuken was het een flink meet- en zaagwerk, morgen alleen nog het kleine stukje hal, de wii-kamer en mijn buro en dan is het laminaat verlegd!
De foto´s zijn allemaal weer met mijn mobieltje gemaakt dus geen top-kwaliteit, maar het geeft een leuke indruk van hoe de mannen aan het werken zijn geweest.








De kinderen zijn vanuit school heerlijk naar oma gegaan waar ze hebben gegeten, hun huiswerk hebben gemaakt en fijn spelletjes hebben gedaan. Toch wel fijn om in zulke hectische tijden op opa en oma te kunnen terugvallen.

Ook vriend Andi heeft vandaag nog wat bijgedragen door even snel nog een nieuw aanklophoutje voor het laminaat langs te brengen. Het hout is niet heel stevig en het laminaat wel dus we hadden nog een nieuwe nodig.

Nadat ik om zes uur een pizza bij de tegelzetter had langsgebracht, ben ik de kinderen bij oma op gaan halen en daarna moest er natuurlijk ook nog gekookt worden.
In het kader van het opmaken van de restjes hadden we vandaag een pasta ovenschotel.
Laagje pasta met spinazie en ham, daarop een laag pasta met verse tomaatjes, reepjes mozarella, een mengseltje van gebakken ui, knoflook, bruschetta-smeersel, daarover nog wat italiaanse kruiden en geraspte kaas. Dit hele mengsel heeft nog tien minuutjes in de oven staan pruttelen en is daarna schoon opgegaan.

Nu liggen de kinderen weer heerlijk in hun bedjes en zitten wij in de kelder omgeven door 3 laptops en 2 pc´s waar het nodige aan gedaan moet worden. Gelukkig kunnen we multi-tasken dus het gaat allemaal helemaal goed komen.

woensdag, juni 03, 2009

De foto´s van vandaag

Vandaag is er alweer heel wat gebeurd.

Paul was even over zevenen al naar de bouw gereden om te kijken of de tegelzetter alles goed begrepen had en kwam er achter dat het goed was dat hij nog even het een en ander door kwam spreken.
Tussen de middag ben ik even gaan kijken en toen was er al een heel deel van de wand getegeld.

Vanavond rond half acht ook nog langs geweest, nu was de hele wand, inclusief marmeren sluitlijstje al klaar, de badombouw is klaar en de douche en vloer zijn alvast voorgestreken. Volgens ons ziet het er al heel leuk uit.




Ook bij de keuken is er al heel wat gebeurd.



Tussen de middag hingen de bovenkastjes al netjes met het sluitlijstje erboven. Een paar uur later hingen ook de deurtjes en werd de wasbak gemonteerd.




Om half acht zag het er zo uit (eventjes door het stof heenkijken):



Zoals te zien, zitten de oven, inductiekookplaat en afzuigkap ook al op hun plek.

Verder moest vandaag ook de electriciteitskabel naar de buitenkast verlegd worden, dus daarvoor had Paul een kleine graafmachine en de mannen van elektro strobl besteld.
Paul is daar iets na vijfen naar toe gegaan, de kinderen en ik hebben eerst nog gewoon gegeten en zijn om zeven uur die kant op gegaan.
Toen was er al behoorlijk gegraven, een deel kon helaas niet met de machine en moest Paul met de hand doen.... Als je bedenkt dat we hier een heel erg stenige grond hebben, dan weet je ook dat dit heel zwaar werk is, hij was dan ook behoorlijk moe en had flink honger toen wij aankwamen. Helaas voor hem moesten we wachten tot kwart over acht voordat we naar huis mochten, maar toen was het gat dan ook weer netjes dichtgegooid.



Vriendje Andi hing vandaag ook alweer aan de telefoon om te vragen of we geen gereedschap nodig hebben voor het verleggen van het laminaat, want dan had hij een laminaatsnijder voor ons geregeld. Kijk, dat noem ik nog eens een supervriend, denkt continu mee en al is hij een druktemaker en goedbedoelende betweter, het is een echte lieverd.

Verder vandaag ook nog een heleboel gedaan met computers, Paul is continu aan het heen en weer rijden geweest, heeft een computer in elkaar gebouwd, we hebben een laptop van een anti-virusprogramma voorzien en nu is hij met de volgende pc bezig. Het eigenlijk een beetje teveel van het goede op dit moment, maar met een beetje geluk bellen er morgen niet zoveel mensen en kan het werk dat er nog ligt fatsoenlijk afgemaakt worden.

dinsdag, juni 02, 2009

Daar zijn de foto´s!

De foto´s van vandaag:

Het begon vanochtend helemaal leeg, waarna het toch behoorlijk snel ging:
(foto´s gemaakt met mobieltje dus kwaliteit weer niet zo best)





Om zeven uur vanavond zag het er zo uit, de eethoek (althans zo ongeveer de positie en de bank zie je er alvast op.


De woonkamer, nu prachtig gemeubileerd met ingepakte keukentafel en natuurlijk heel veel verpakkingsmateriaal (detail: op de keukentafel ligt de inductiekookplaat).


Natuurlijk ook hetgene waar het op dit moment om draait; de keuken, althans het begin hiervan.

vrije dagen?

Vandaag is de laatste van vier "vrije" dagen, in ieder geval voor de kinderen. Joris is lekker met het buurjongetje buiten aan het spelen, terwijl Sabine aan het tekenen is.
Voor Paul en mij hebben de laatste dagen vooral in het teken van klussen gestaan.

Paul is vanaf woensdagavond tot vrijdagavond vrijwel continu bezig geweest met de verhuizing van musik tirol. Zaterdagochtend zijn we er ook nog even kort langs gereden en ik moet zeggen dat ze daar echt een prachtig pand hebben gekregen. Heel groot, heel ruim, heel erg achteraf. Dat laatste maakt vrijwel niets uit, want wie loopt er nu een muziek(instrumenten)winkel binnen voor een impulsaankoop?
Omdat we toch in Wörgl waren, hebben we alles meteen maar gecombineerd met het kopen van wat nieuwe kleding voor de kinderen, nog wat bouwmateriaal, voor Joris nieuwe zomerschoenen en voor Sabine nieuwe slippers voor op school.
Snel weer naar huis en ´s middags in het nieuwe huis weer de nodige rommel opgeruimd.

Zondag en maandag stonden helemaal in het tekenen van witten, witten en nog eens witten. Ik heb wat laatste zaken afgemaakt, Paul heeft een ladder van schuimplastic stootkussens voorzien zodat we ook de bovenrandjes konden doen zonder dat we de stuc kapot maakten, dus nu zijn de badkamer, onze slaapkamer en de kamers van de kinderen helemaal af.
Maandag zijn we de hele dag bezig geweest met Sabine haar kamer, daar zitten zoveel hoekjes en randjes in dat het schilderen daarvan zo ongeveer driekwart van de schilderdag in beslag heeft genomen.

´s Avonds kwam er nog een klant een computer bij ons afgeven. Deze man is tevens de projectleider van de dorpsvernieuwing en daarover kwamen we dus ook aan de praat.
Nu blijkt dat ze bezig zijn met een boekje over het dialect in het Brixental. Hiervoor is de man met heel veel mensen in contact geweest en daaruit is een flinke lijst met woorden (en voor de gein ook 5 receptjes) bij elkaar gekomen die typisch schijnen te zijn voor het Brixental.
Deze lijst en recepten worden dan vertaald in het engels, het nederlands, het duits, het roemeens en het hongaars (een schuine lijn door europa) en hij vroeg of hij misschien op ons mocht terugvallen als ze er bij het nederlands niet uitkwamen.
Natuurlijk heb ik meteen aangeboden dat ik het hele vertaalwerk zou doen, het is per slot van rekening mijn werk. Dit hier is dan weliswaar een vrijwilligersproject, maar natuurlijk wel ontzettend leuk om te doen. Ze zijn hartstikke blij dat ik het gratis wil doen en ik voel me vereerd dat ik het mag doen. Betekent per slot van rekening wel dat ze erop vertrouwen dat je het goed doet.
Natuurlijk nog eens extra leuk omdat ik er zo ook een heleboel woorden dialect bij leer.

Verder ook nog verdrietig nieuws. Voor degenen die bij skischool aktiv les hebben gehad, de baas van de skischool Stefan Schroll is afgelopen nacht in een beek gevallen, met z´n hoofd op een steen terecht gekomen en overleden.
Vanochtend gevonden door het elf jarige buurmeisje.

Dan gelukkig ook nog leuk nieuws. Op dit moment wordt een begin gemaakt met het zetten van onze keuken! Tegen het eind van de middag verwachten we ook de tegelzetter, dus nu begint er vaart in te komen. En als het allemaal komt zoals zou moeten, dan wordt ook vanmiddag het laminaat geleverd.
Vanmiddag ga ik alvast foto´s maken van de keuken in aanbouw en met een beetje geluk zet ik die dan vanavond of anders morgen hier op de site.

O ja, Ineke jij ook nog hartstikke bedankt voor je mail. Daar we de huur per 30 juni 2009 hebben opgezegd, moeten we dus eind juni verhuizen.
Als je dan bedenkt dat het riool nog niet is aangesloten, we nog steeds op bouwstroom werken, de hele afwerking nog zo´n beetje gedaan moet worden, dan kun je je voorstellen dat het op dit moment vreselijk stressig is hier. We zullen zeker nog een tijdje in een soort bouwput wonen, maar het scheelt weer een hoop huur, dus dat nemen we graag op de koop toe.