In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

woensdag, oktober 22, 2014

En toen begon het inderdaad te sneeuwen

Gisteravond tegen half elf begon het flink te regenen en te onweren en de temperatuur ging echt omlaag.

We hebben "uitgeslapen" tot kwart voor zeven en Paul heeft Joris snel naar school gebracht. Het was vandaag bijna 20 graden kouder dan gisteren en zo rond half negen hebben we de houtkachel weer aangestoken, want het werd echt kil. Om toch een foto te hebben, heb ik een plaatje geschoten van het laaiende vuur.

Paul was vandaag aan de beurt voor de ziekenboeg, dus die was dit keer niet lekker. Erg jammer. We hadden het allebei niet druk (gelukkig voor Paul) en hebben vandaag onze spullen maar eens doorzocht op verkoopbaar spul voor de vlooienmarkt die dit weekend door de kindervrienden wordt georganiseerd.
We hebben wat spulletjes gevonden en alvast netjes op de lijst gezet en genummerd, zodat Paul deze vrijdag in kan brengen.
Zelf ben ik er vrijdag en zaterdag niet, want ik ben door het tourismusverband Westendorf uitgenodigd om mee te gaan met het bedrijfsuitje naar Wenen.

Joris had vandaag helaas veel huiswerk, want hij moest de achterstand die hij gisteren had opgelopen natuurlijk inlopen. Zoals hij zelf zei, was dat gelukkig niet zo erg, want het was toch geen mooi weer.

Vanavond kregen we een berichtje van Sabine, dat ze het helemaal niet leuk vindt in Nice. Ze is volgens haar door de gastvrouw beschuldigd van diefstal omdat ze de zeep van het huis had gebruikt om haar handen te wassen! Walgelijk mens, echt. Volgens de leraar kan hij helaas niets doen, want de mensen mogen zelf weten of ze toestaan dat je van hun spullen gebruikt maakt en dat ze vast verkeerd begrepen had dat ze van diefstal beschuldigd was. Ik vrees alleen dat Sabine heel goed heeft begrepen wat er is gezegd. Ze ging vanavond daarom buiten de deur eten omdat ze geen zin had in nog een preek van die vrouw. Daar kan ik me alles bij voorstellen. Ben blij dat we genoeg geld hebben meegegeven, zodat ze dat ook kan doen.
Nog twee nachtjes volhouden, dan mag ze weer naar huis.

Voor de rest kan ik alleen nog melden, dat het nu weer sneeuwt. Ik ben benieuwd of er morgenochtend nog wat is blijven liggen op onze hoogte.

dinsdag, oktober 21, 2014

Tuinwerk

Joris was gisteravond al helemaal niet lekker en vanochtend had hij erg veel last van z´n voorhoofdholte en bijholtes. Hij rook ook licht naar koorts, dus hebben we besloten dat hij dan maar een dagje thuis moest blijven. We hadden hem wel gewoon op laten staan en een bekertje warme chocolademelk gegeven, maar hij knapte niet op.
Het feit dat hij daarna meteen weer naar z´n bed verdween en tot kwart over negen heeft geslapen, bevestigt dat we er goed aan gedaan hebben. Als hij niet echt ziek is, dan zit hij om kwart over zeven alweer beneden, daar hebben we ook al ervaring mee...

Na het nodige poets- en strijkwerk, ben ik zelf ook even op de bank gaan liggen, want bij mij begon het ook wat te draaien en dat is nooit goed.

Toch ben ik vanmiddag aan de slag gegaan met onze "tuin" om alles klaar te maken voor de winter. Er wordt voor morgen sneeuw voorspeld en dan moet al het eetbare spul er in ieder geval uit en het (bijna) dode spul worden opgeruimd.
Hier eerst een foto van de doorgeschoten lollo rosso. Leuk geel bloemetje komt daar aan.
 We hebben nog snijbiet en prei staan die geoogst mogen worden....

 De bakken met oregano, munt, rabarber, uien en wilde bloemen moesten nodig opgeruimd worden.


En tot mijn verbazing vond ik ook nog twee bijna rijpe aardbeitjes. Als het morgen niet gaat sneeuwen zoals voorspeld, maar zonnig wordt, dan kunnen we morgen nog een klein aardbeitje uit eigen tuin snoepen :D


Met veel korte pauzes tussendoor heb ik alles klaar gekregen, dus de sneeuw kan komen. Voor mij hoeft het nog niet, over een maand vind ik vroeg genoeg! Ik geniet nog zo van het heerlijke weer deze herfst, dat mag best nog een tijdje zo blijven.

Rond vijf uur zijn Paul en ik begonnen aan het eten.
We hadden gebakken aardappeltjes uit de oven; gebakken venkel, wortelreepjes en groene paprikastukjes; kalkoenfilet gemarineerd in olijfolie, citroensap, honing, zout, cayennepeper, steranijs en het groen van de venkel gebakken in de marinade (venkelgroen en steranijs er wel van tevoren uitgehaald). Het smaakte ontzettend lekker, dit is een blijvertje!

maandag, oktober 20, 2014

Doodgewone maandag

Vandaag was een doodgewone maandag.
Dus opstaan om 6 uur, zoonlief voeren en naar school schoppen.
Daarna gingen Paul en ik weer aan de slag. Paul met computerwerk, ik met stofzuigen, dweilen, wassen, drogen, strijken, afwassen en voor we het wisten, was het alweer tijd voor het middageten.
Dit keer hadden we een koolrabi-appelsalade met voor mij yakitori en voor Paul een stuk spek.

Het zonnetje scheen heerlijk, dus ik ben weer lekker buiten gaan zitten, terwijl de cavia´s ook weer rond mochten lopen. Die hebben het uiteindelijk tot half zes uitgehouden, dus hun portie buitenlucht ook gehad.

Joris heeft na school meteen z´n huiswerk gedaan en is toen gaan buiten spelen met z´n vriendjes.

Vanavond aten we noedels met een roerbakmengsel van bierrettich, wortel, verse gember, stukjes kalkoenfilet, aangemaakt met sojasaus, laos, djinten en wat sambal.
Toe hadden we ijs met ananasstukjes en hagelslag.

Nu met z´n drietjes op de bank een beetje chillen...


zondag, oktober 19, 2014

Zalige zondag

Zoals verwacht hebben we een ongelooflijk mooie zondag gehad.
Terwijl Joris vanochtend weer met z´n vrienden ging spelen, zijn Paul en ik lekker gaan wandelen.
Hier een kleine foto impressie.







De boom met het gat er in lijkt nu best klein, toch heeft Joris er vroeger in gepast! Ik kan de foto zo snel helaas niet vinden, maar kan het met nog goed herinneren.

Tussen de middag hebben Paul en ik lekker nog een paar kerrie-gehaktballetjes die Sabine voor ons over had gelaten, gegeten met wat kerrie mayonaise, daarnaast nog yakitori kip en komkommer. Smullen dus!

Vanmiddag is Paul heel sportief naar de sportschool gegaan, terwijl ik in het zonnetje Allerhandes heb gelezen.
 
Zoals je kunt zien, heb ik weer een lekker kleurtje gekregen in de laatste dagen. Fijn hoor!

Joris speelde ondertussen met z´n vrienden een potje voetbal.
Ze begonnen met z´n drietjes en uiteindelijk liepen er 8 kinderen rond te rennen.

Net voordat we wilden gaan avondeten zag Paul dat de jongens met z´n allen de berg af aan het rennen waren, want de bal rolde naar beneden. Bijna helemaal onderaan kregen ze ´m te pakken.
We aten een balletje gehakt met jus (hadden we nog over van eergisteren) met patat en een heerlijke gemengde salade (ijsbergsla, wortel, komkommer, groene paprika, jonge kaas).
Het eten was nog niet binnen, toen stond Joris alweer naast de tafel te springen of hij alsjeblieft weer buiten mocht gaan spelen. Tja, wat denk je, natuurlijk mag dat!

Rosenheim en Nizza

In de afgelopen dagen hebben we niet veel bijzonders beleefd, dus had ik ook niets te schrijven.
Gisteren was wel weer leuk, toen zijn Paul, Sabine en ik naar Rosenheim gereden. Sabine had zin om een stukje te rijden en ons leuk Rosenheim wel weer eens wat.
Dus de auto in gesprongen en rijden maar! Joris had geen zin om mee te gaan, dus die is lekker thuis gebleven.
Daar het een prachtig zonnige dag was, moesten we natuurlijk wel een ijsje eten :)
 
Sabine wilde graag nog naar Thalia, een boeken- en kantoorartikelen winkel om daar de afdeling met Manga-boeken te bekijken. Er stonden 3 kasten vol, wat voor een niet gespecialiseerde winkel heel veel is. Ze heeft uiteindelijk 2 boekjes gekocht om mee te nemen op schoolreis.

Ondanks dat Joris niet mee wilde, zijn we speciaal voor hem nog wel naar de Tedi, een 1-euro winkel, geweest. Daar hadden we een paar maanden geleden leuk vuurwerk gevonden, dus gingen we kijken of we ook nu tegen iets leuks aan zouden lopen. En jawel!!!
Voor 1 euro per doosje hebben we van dat grappige tolletjes-vuurwerk gevonden. Natuurlijk zitten er bij zulk goedkoop spul altijd een paar slechte tussen, maar normaalgesproken steek je het aan en dan gaat het heel leuk als een tolletje draaien en vliegt ook een klein stukje naar boven door de draaikracht.
Gisteravond natuurlijk al meteen het eerste pakje afgestoken! Er komt weliswaar een behoorlijke hoeveelheid zwavelrook vanaf, maar herrie maakt het niet, dus dan mag het van ons.

Als avondeten maakten we een heel kippetje ingewreven met kipkruiden uit de oven met daarbij aardappeltjes uit de oven en een lekkere salade met wortel, komkommer en tomaat.

Vanochtend moesten we dan ondanks dat het zondag is, toch om zeven uur ons bed uit. Sabine gaat namelijk op schoolreis naar Nizza. Wij moesten eerst wel even nadenken waar dat zou kunnen zijn, want het is een talenreis voor franse les. Tja, het is natuurlijk gewoon een hele bekende plaats, alleen noemen de duitstaligen het anders...
Om half acht stapten we de auto in om haar naar Wörgl te brengen, waar de bus ze komt oppikken. Om te zorgen dat ze tijdens de busreis niet verhongerd, heeft Sabine ruim een halve kilo kip yakitori gemaakt en bijna een halve kilo kerrie-gehaktballetjes, daarnaast heeft ze wat droge worstjes en een bak kerstomaatjes gekocht en er gaat nog een anderhalve literfles grapefruit limonade mee.
Ze gaat met twee andere vriendinnen bij een familie logeren en ook die meiden zorgen voor genoeg te eten: de ene zou zorgen voor fruitsalade en groentenknabbels, de andere voor cake, koekjes en ander snoepgoed. Als ze die busreis nu niet overleven, dan weet ik het niet meer, hahaha!

Sabine is wel behoorlijk zenuwachtig, want tja, een gastfamilie waar alleen maar frans gesproken wordt, is best een uitdaging.
Behalve de nodige kleding (bij Sabine natuurlijk niet ontzettend veel, want daar houdt ze gewoon niet van), heeft ze het fototoestel met onze twee lenzen mee. Ze hebben voor Medieninformatik namelijk ook huiswerk meegekregen, het is tenslotte geen plezier-reisje. Daarnaast heeft ze van de muziekleraar een akoestische gitaar mee gekregen, zodat er ook op dat gebied nog even door geoefend kan worden. Vrijdagavond tegen 22.00 uur mogen we haar weer ophalen vanuit Wörgl.

Vandaag gaan we weer lekker genieten van het heerlijke herfstweer, het zonnetje doet alweer zijn best.