In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

donderdag, oktober 23, 2008

Speksteen kachel

Naar aanleiding van een vraag hier een foto van een speksteen kachel. Dit is niet degene waar mijn interesse naar uitgaat, daarvan konden we op het internet geen foto vinden, maar het idee is er.




Op de pagina www.speksteenkachels.nl vond ik de volgende uitleg over speksteen.
Voor meer informatie kun je natuurlijk op de link van die site klikken, want er staat nog veel meer.

Wat is speksteen?

Ontstaan
Speksteen is een stollingsgesteente, dat meer dan twee miljard jaar geleden in de aardkorst werd gevormd. Onder enorm hoge temperatuur en gigantische druk vormde zich deze zachtgrijze steen met zijn zijdezachte oppervlak dat zo aangenaam aanvoelt.

samenstelling
De belangrijkste mineralen in Tulikivi speksteen zijn Talk, Magnesiet en Chloriet

Talk maakt dat de steen zo heerlijk zacht aanvoelt en ook nog gemakkelijk te bewerken is. Magnesiet maakt dat Tulikivi speksteen zo geschikt is voor de kachelbouw. Het zorgt voor een snelle warmteopname een goede geleiding hiervan en voor de vuurbestendigheid. Tulikivi speksteen bevat in verhouding meer magnesiet dan veel andere speksteensoorten.
Chloriet en ander bestanddelen die in kleine hoeveelheden voorkomen, zorgen voor een mooie structuur en kleurnuances aan het oppervlak van de steen.

Eigenschappen
Speksteen is de natuursteen met het hoogste soortelijk gewicht. De hardheid komt overeen met die van marmer. Het smeltpunt ligt hoger dan dat van staal en gietijzer. De warmteopnamecapaciteit is ruimt twee keer zo hoog dan van normale vuurvaste steen en de warmtegeleiding ruimt 10 keer sneller dan bij vuurvaste steen.

woensdag, oktober 22, 2008

en alweer een stukje verder

Door het prachtige weer, gaat de bouw heel erg lekker en schiet het geheel lekker op.
Paul en Sabine zijn net samen wezen kijken en hebben wat foto´s gemaakt.

Hier de foto´s van Sabine haar kamer en haar uitzicht:



Joris zijn kamer in aanbouw.


Tijdens het bouwen worden ook steeds nog zaken aangepast die in het echt toch wat minder geschikt zijn dan op papier. Zo was in de kamers met balkon een dubbele deur geplanned. Hartstikke leuk, maar daardoor was die hele kant van de kamer eigenlijk niet bruikbaar. Daarom in ieder geval door de eerste drie veranderd naar deur met gewoon raam ernaast zodat daar een buro in geplaatst kan worden. Daar het geheel aan de zuidkant ligt qua lichtinval geen probleem.



Ook kwam Paul net op tijd om nog even met de jongens te overleggen dat we het gangetje beneden wat smaller willen hebben. Waarom per slot van rekening een bijna 1.90m brede gang maken als je er alleen maar doorheen loopt en er geen kapstok of wat in geplaatst gaat worden? Dan liever in het buro en het werkhok wat extra centimeters!

maandag, oktober 20, 2008

Het plafond van de woonverdieping is gestort!

Afgelopen vrijdag was het dan zover. De vloer van de bovenverdieping werd gestort.
Natuurlijk moest er weer een zogenaamd "Deckebier" gedronken worden, waarbij Paul de honneurs heeft waargenomen en natuurlijk ook heeft gezorgd voor wat te eten voor de mannen.
De frikandellen waren de vorige keer een grote hit, dus ook deze keer is er weer een flinke lading richting de bouw verscheept en is onze voorraad alweer vrijwel op :)

De foto´s van de binnenkant zijn niet zodanig dat je er echt wijs van wordt, daarom de voorkant vanuit 2 hoeken genomen:



Dan hebben we ook weer lekker gebruik gemaakt van ons weekend. Zaterdag na de werkzaamheden zijn we met z´n allen naar Wörgl gereden waar Paul eerst nog een klein klusje bij een klant moest doen.
Daarna zijn we met z´n viertjes naar de Kika gegaan. Gekeken naar een Oostenrijkse eethoek om de vergelijking te kunnen maken met onze dorpsleverancier. Nou de hoek uit het dorp vinden we er echt een stuk beter uitzien, maar dat mag ook wel voor dat geld. Een eethoek van eenzelfde kwaliteit was bij de Kika duurder dus we zijn blij met onze keuze.
Ook gekeken voor een hoekbank voor de huiskamer. We hebben al een mooie gezien die ook een redelijke prijs heeft, alleen zit de hoek de verkeerde kant op. Nu hebben we nog de tijd dus een groot probleem is dat niet, we komen er wel uit.
Op aanraden van onze keukenman zijn we daarna naar een zaak gegaan die kachels verkoopt. Nu zijn we hard aan het twijfelen tussen een ingebouwde open haard en een vrijstaande speksteenkachel. Ze zijn allebei mooi.
Ik heb zelf een voorkeur voor de speksteenkachel omdat die toch wat minder volume inneemt en ik speksteenkachels gewoon heel mooi vind. Paul zijn voorliefde ligt bij de ingebouwde open haard dus hierover is het laatste woord nog niet gesproken, maar we komen er vast wel uit.
De verkoper heeft beloofd dat hij deze week contact met ons opneemt om even een kijkje op de bouw te nemen, zodat hij ons zo goed mogelijk kan adviseren.

Zondag heeft Sabine tussen de middag gezorgd voor een heerlijk kippetjes gevuld met citroen en knoflook. Dat is een favoriet van ons en omdat het heel makkelijk is om te maken, was het natuurlijk des te leuker om haar dat te laten doen.
We hebben weer gesmuld met z´n allen!
´s Middags zijn we met z´n viertjes weer naar Wörg gereden om daar naar de bioscoop te gaan. We hebben de film Wall.E gezien.

Het verhaal vond ik nogal zwak, maar de tekeningen en de humor erin wel erg leuk. Met z´n vieren hebben we ook nog een liter cola opgedronken en een reuzenbak popcorn opgegeten dus een echt feestgevoel.

Natuurlijk is Paul vandaag ook nog even langs de bouw geweest en daar er weer een deel van de bovenmuur opgemetseld is, nog even een klein indruk.