In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zaterdag, september 10, 2005

Luchtballonnenfeest in Kirchberg

Sabine zat gisteren achter de pc om een logje te schrijven, maar ze wist ineens helemaal niets meer, daarom geen verslag van haar schooldag.
Tenminste, van Sabine dan.
Ze heeft ons het volgende verteld: Als iedereen 's ochtends binnen is, dan gaan ze in een kring staan en zingen ze een Gutenmorgen lied. Verder had ze van het verhaal dat ze had moeten lezen thuis, maar 1 zin voor mogen lezen. De leraar had wel gezegd dat ze het goed had gedaan.
Verder hadden ze nog wat gerekend, maar dat was voor haar natuurlijk een makkie, want het is allemaal oude stof.

Toen wij om 11.40 uur weer klaar stonden (we waren maar bij het omkleedhok gaan staan), liep de hele klas netjes naast mekaar daar naartoe, samen met de meester. Vervolgens vertrok het hele zooitje ook weer keurig hand in hand naar de buitendeur, waar ze stuk voor stuk de meester een hand gaven en elkaar Wiedersehen wenste. We wisten niet wat we zagen, want dat waren wij natuurlijk zo niet gewend, alhoewel het bij de Zilvermeeuw wel de gewoonte was dat de kinderen 1 voor 1 nog even langs de juf gingen en dan werd ze ook een prettig weekend gewenst. Het was in ieder geval erg leuk om te zien en voor ons goed om te weten dat het zo gaat, dan gaan wij op vrijdag in ieder geval niet meer binnen staan wachten :)

Joris had het ook weer fijn gehad op school, hij had 2 mooie kettingen gemaakt. Sabine en ik kregen allebei een ketting van hem, dus die heb ik ook de hele dag aangehad.

Vanochtend hebben we eerst lekker uitgeslapen en toen we gingen ontbijten, kwam Sabine ineens naar binnen hollen om te vertellen dat de lucht vol hing met luchtballonnen. Dat klopte natuurlijk helemaal, want het is luchtballonnenfeest in Kirchberg. Nadat we eerst een mooie luchtballon van Gösser boven ons huis hadden bekeken,



zijn we op de fiets gestapt en naar Kirchberg gefietst. Onderweg hebben we ook nog wat ballonnen gezien, alhoewel de meeste alweer geland waren, we waren nu eenmaal niet zo vroeg.
Het was weer heerlijk weer, dus ik hoop dat ik een beetje extra kleur heb gekregen, want vooral mijn benen zijn nog ijzig wit.

Als het droog blijft gaan we vanavond nog naar Kirchberg voor het avondfeest, dan worden de ballonnen mooi verlicht, dus dat willen we ook graag zien. We gaan er dan samen met de bovenbuurvrouw met de trein heen, dus we duimen dat de regen uitblijft.

vrijdag, september 09, 2005

Ik durf het bijna niet toe te geven

maar volgens mij is om half 7 opstaan voor mij beter dan om half 8 opstaan.
Toen ik vanochtend om half 6 door Paul wakker werd gemaakt uit een nachtmerrie (gelukkig, nog veel dank daarvoor) heb ik me eerst maar eens door Knoopy's gymoefeningen heen gewerkt (zie haar weblog) en toen Joris om iets voor half 7 bij me stond, was ik eigenlijk best wel wakker.
Dus toen Sabine een minuut of 5 later ook bij me stond, ben ik zachtjes het bed uitgeslopen, heb alvast een was in de machine gemikt en ben het ontbijt klaar gaan zetten.

Na het ontbijt hebben Joris en Sabine nog heel even zitten verven, vervolgens alles in de kleren gehesen (en in de regenjassen) en toen de kinderen naar school gebracht.
Sabine was voor haar doen heel erg snel klaar met haar jas uitdoen en d'r sloffen aandoen en was ook ineens vertrokken. Gelukkig hadden we haar nog even gedag kunnen zeggen, maar het laat wel zien dat ze er veel zin in heeft.
Daarna Joris naar school gebracht en die had vandaag weer een nieuwe juf, nl. juf Petra. Wat een mooie naam, dit is meteen mijn favoriete juf, hahaha.
Juf Petra vertelde dat haar zoon bij Sabine in de klas zit, dus dat is ook nog eens grappig. Ook vertelde ze dat Joris al mooi Tirools aan het leren is. Als iets niet mag dan zegt hij: "Mog niet" en als hij bij het eten graag iets wil hebben dan zegt hij: "Mog dies".
Wij zijn trots op ons mannetje!

Als het lukt dan laat ik Sabine straks ook weer even een stukje schrijven, tot zover deze post van mij.

donderdag, september 08, 2005

Bientjes eerste schooldag

Het was een hele leuke dag vandaag.We haden op een heel eenvoudige manier rekenen en ik ben daar toevallig heel goed in.
En het was zo makkelijk alsof ik nog maar in groep 3 zat.
Vooral vind ik het best moeilijk om de meester te verstaan. Maar Jennifer helpt mij daarmee. Maar ik praat niet altijd nederlands tegen Jennifer.
Weiter weiß ich nichts.

groetjes, Sabine

En vandaag was Sabine wel zenuwachtig

Gistermiddag zijn we wegens erg moe eerst eens lekker een tukkie gaan doen (nou ja, Paul, Joris en ik, Sabine natuurlijk niet) en toen ik om half 4 wakker werd, schrok ik wel erg. Paul was al lang weer aan het werk, maar was vergeten dat hij rond half 3 de auto zou halen.
Dus snel opgestaan, de kinderen in de kleren gehesen (tja, Sabine lag natuurlijk weer met het buurmeisje in het opblaaszwembadje te spelen) en de lijst met schoolbenodigdheden klaargelegd. Toen Paul met de auto kwam, konden we er meteen inspringen en in 1 keer door naar Kitzbühel. Daar bij de Libro naar binnengestapt met m'n lijstje en op mijn kreet "Ich brauche Hilfe" kwam er meteen een vriendelijke verkoopster om me te helpen. Want tja, al die verschillende maten schriften met Einbanden (dat zijn doorzichtige mapjes waar je je schriften indoet, zeg maar een soort losse kaften), Federpensel (nooit van gehoord, maar is een bepaald soort etui) en de hele riedel van potloden, viltstiften, gum, puntenslijper met bijbehorend bakje eraan vast enz enz., kwamen we een goede 50 euro lichter weer uit de winkel.
Thuisgekomen eerst brood gegeten en daarna met Sabine haar schriften in de juiste Einbanden gestopt.
Toen was het voor de kinderen alweer bedtijd, dus die daar snel ingemikt. Ondertussen ben ik verder gegaan met het inpakken van Sabine's Tekendoos. We hadden nog een stevige plasticdoos staan van de playdough en die hebben we dus omgetoverd in haar Tekendoos. Daar moest bij ons het volgende in:
waterverf
kwasten (borstelkwasten en haarpenselen met zo'n puntje)
waskrijt
viltstiften
een afsluitbaar bakje om water in te doen voor het mengen van de verf
en een doek

Toen alle spullen in Sabine haar tas gedaan, behalve het A3 tekenblok, want dat kon er dus net niet in.
Daarna met de bovenbuurvrouw gezellig buiten gaan zitten kletsen. Dat hebben we tot een uur of tien volgehouden, maar toen begonnen onze tenen eraf te vriezen dus hebben we besloten dat het mooi was geweest en dat we naar bed gingen. Ik heb gisteravond trouwens 3 vallende sterren gezien, echt waanzinnig.

Vanochtend om kwart voor zeven ging die ellendige wekker alweer en nadat ik met veel moeite was opgestaan (geholpen door een veel te vrolijke Joris en Sabine) eerst gaan ontbijten.
Daar verviel Sabine weer in haar dagelijkse zombie-routine (Sabine, ga je verder met het smeren van je brood; Sabine, je moet nog suiker op je brood doen; Sabine, neem je een hapje; Sabine, vergeet je je melk niet, pffffff) dus dat ontbijt duurde weer een eeuwigheid.
Toen zijn Paul en ik verder gegaan met het inpakken van Sabine haar gymtas (die moet ook standaard op school zijn) en ik heb ook nog alle oude spullen van Sabine in een tasje gemikt, zodat de leraar kan zien wat ze allemaal gedaan heeft.
Nog snel brood en drinken voor Sabine gemaakt (tja ik heb geen idee wat ze mee moet) en toen alles op de fietsen geladen.
Nadat dat gelukt was met z'n allen naar school gefietst, waarbij Sabine aan een ziekenhuisbezoek is ontsnapt doordat ze supercool bleef toen de een of andere *#%&$$* automobilist het nodig vond om haar zowat van d'r sokken te rijden.
Wij hebben in ieder geval besloten dat Sabine voortaan maar op de stoep moet rijden, er rijden hier teveel idioten rond met rijbewijs.

Op school gekomen was Sabine enigszins in paniek (ze was vandaag toch wel zenuwachtig zei ze) en hebben we haar geholpen met het weghangen van haar gymtas, haar jas en het wegzetten van haar schoenen (dat moeten ze beneden in een groot hok neerzetten) en het aandoen van haar sloffen. Toen met de hele vrachtlading spullen naar de klas gegaan en Sabine daar neergezet. Ik hoop dat het goed gaat, want ze was best zenuwachtig en haar maatje van school was er nog niet, dus ze had ook niemand om voor haar te vertalen.
Sabine heeft trouwens beloofd dat ze vanmiddag zelf een stukje voor deze blog zal schrijven over haar eerste echte schooldag.

Toen hebben we Joris naar school gebracht, hij was ook weer wat zenuwachtig, want juf Maria spreekt plat Tirools en dat vindt hij natuurlijk toch erg moeilijk.
Wij hebben er meteen 2 tiroolse woorden bijgeleerd:
Patschen = sloffen
Fesch = mooi
als we het tenminste goed hebben begrepen ;)

Nu zijn we weer bezig hier in de kelder. Paul is aan het worstelen met het aanvragen van een verklaring omtrent het gedrag (VOG), op zich vast niet zo moeilijk, maar wel als de aanwijzingen die je gekregen hebt niet kloppen.
Om 9 uur is de hulplijn weer open, dus over 2 minuten hebben ze Paul weer aan de lijn hangen.

woensdag, september 07, 2005

Sabine's eerste schooldag

Paul is gisteren weer hard bezig geweest met het regelen van allerlei zaken omtrent zijn Wireless internetproject voor de campingplaats (daar is hij op dit moment ook weer mee bezig), Joris had weer een fijne dag op school, Sabine heeft haar best gedaan met duits oefenen.
De kinderen hebben heerlijk met de buurkindjes buiten in het opblaasbad gespetterd en wij lekker buitengezeten. Wat een zalig weer is het hier toch over het algemeen.
Paul heeft weer met de buurvrouw hardgelopen, wat hem dit keer wat tegenviel, want hij heeft ook 2x de kinderbuggy een stuk geduwd en dat is natuurlijk heel anders lopen.
Verder gewoon een rustig dagje gehad.

Vanochtend weer op tijd op. Paul heeft Joris naar school gebracht en ik ben met Sabine naar de openingskerkdienst voor dit schooljaar geweest. De pfarrer had een leuke dienst gemaakt (als ik het goed begreep was dit een invaller, jammer want hij doet het erg leuk) waarin hij benadrukte dat je misschien erg tegen zo'n nieuw schooljaar opkijkt, maar dat het uiteindelijk wel meevalt (moest je Sabine's commentaar horen, pffff ik vind het helemaal niet eng hoor, ik vind het gewoon leuk).
Daarna naar school gegaan achter de meute aan. Dat was voor ons wel even lastig want alle kinderen renden linea recta naar hun eigen lokaal. Sabine en ik zijn dus maar naar de kamer van de directrice gelopen die ons al aan zag komen en vertelde waar we moesten zijn. Tja, dat was ons nog niet verteld dus dan is het wat lastig met zoveel klassen.

Sabine zit in klas 2a bij een meester (ben ik die man z'n naam toch vergeten) en in een kleine groep. Er zitten maar 16 kinderen bij haar in de klas. Ze zit naast Jennifer Koller en dat is voor Sabine heel fijn, want Jennifer spreekt ook nederlands. Haar moeder is nederlands, dus zij heeft voor Sabine al het een en ander kunnen vertalen. Sabine heeft er dus naar haar zeggen alweer een nieuwe vriendin bij. Jennifer zag er in ieder geval uit als een leuke meid, dus ik denk dat het wel goed gaat tussen die twee.

Ze hebben al een liedje gezongen met z'n allen en nadat de kinderen nog even naar beneden waren geweest (daar zit een soort kleedkamer zegt Sabine waar de kinderen hun tas en jas kunnen laten en waar ze hun sloffen aandoen als ze de school ingaan), kwam de meester weer terug om even het hoe en wat te peilen.
We moeten in ieder geval morgen even Sabine's schoolspullen van nederland meenemen, zodat hij kan kijken wat ze nu precies geleerd heeft.

Verder natuurlijk een prachtige lijst gekregen met allerlei zaken die we aan moeten schaffen. Zoals degenen die hier al wonen al wel eens geschreven hebben allerlei schriften die aan merkvoorschriften en allerlei andere voorschriften moeten voldoen. Dat wordt dus inkopen vanmiddag.

Ik vond de meester in ieder geval erg aardig en Sabine ook dus dat zit wel goed. Hij vond alleen wel dat we thuis toch flink duits moeten oefenen omdat het anders natuurlijk op school niet goed gaat(uhhhh, ja meneer, nee meneer, goed meneer, hihi).

Tot zover de belevenissen, morgen heeft Sabine een echte eerste schooldag (van 8.00 tot 11.40 uur) dus dan horen jullie de eerste echte verhalen over Sabine op school.

dinsdag, september 06, 2005

Dagelijks leven

Vanaf gisteren is het dagelijks leven dan toch echt begonnen.
Joris mocht gisteren voor het eerst een kijkje nemen op school. Hij zou een uurtje gaan kijken, maar zoals je wel raadt, toen mamma na een uurtje weer op school stond zouden ze net gaan 'kneten' (kleien)! En je denkt toch niet dat Joris dan met mamma mee naar huis gaat hè.
Oftewel, ik werd gewoon weer naar huis gestuurd door zoonlief en ben 'm tegen 12 uur maar weer eens gaan ophalen.
In principe mogen de kinderen tussen 07.30 en 12.30 uur komen, maar Joris zal over het algemeen tussen 8.00 en 12.00 uur op school zitten, het ligt een beetje aan de tijden die Sabine maakt.

Tussen de middag even lekker de quiche van gisteren verder opgegeten met daarbij een knackige salat. Daarna zijn Joris en ik gaan maffen en Sabine en Paul naar het zwembad gegaan. Toen Joris en ik om half vijf weer uit onze halfcoma ontwaakten, kwam Paul ook net binnenstappen. Sabine was alweer met de buurmeisjes aan het spelen, dus dat was ook lekker rustig.

Om half zes zijn we begonnen met het maken van broodjes voor het avondeten, samen met appeltjes en drinken in een rugzak gestopt en naar de berg aan de overkant gelopen. Daar zijn we halverwege de wandeling op een bankje gaan zitten om te eten (wat een prachtig uitzicht hebben we toch) en daarna verder de berg opgegaan, waar we ook de gevolgen hebben gezien van de overstromingen van pas geleden. Er is een flink gat geslagen midden in het wandelpad, dus zo nu en dan was het even lastig eromheen laveren, maar wel erg fijn om te doen. We hebben de tv niet gemist kan ik je zeggen :)

Gisteravond hebben Paul en ik ons ook nog lekker bezig gehouden met het uittesten van een spelletje, want beneden konden we niet zitten omdat Sabine zo graag in de kelder wilde slapen. Dat betekende voor ons dus dat onze computerkamer per 8 uur gisteravond voor ons niet meer toegankelijk was.

Vanochtend weer slaperig opgestaan, met z'n allen ontbeten en vervolgens hebben Sabine en ik Joris naar school gebracht. Paul was ondertussen alweer aan het werk gegaan, want ook dat moet natuurlijk gebeuren.
Paul is op dit moment ook alweer bezig met brainstormen over z'n projectje op de camping, ik ga Sabine zo helpen met haar duitse oefenboekje en daarna aan het huishouden. Wat we vanmiddag gaan doen, zien we dan wel weer.

zondag, september 04, 2005

Vandaag dan toch een klein terugslagje

Vanochtend hadden we het samen ineens even gehad.
Paul had gisteravond nog met onze beste vriend aan de telefoon gezeten en ik had vanochtend een stuk van Knoopy gelezen over de gulden gulden barbeque en ineens misten we allebei onze vrienden.
Niet nederland, geen nederlandse gewoonten, geen taal, geen klimaat. Nee gewoon onze vrienden.

Natuurlijk hadden we dit ingecalculeerd toen we vertrokken dus we stonden er ook niet raar van te kijken, maar we waren er allebei gewoon even niet lekker van.

Lang heeft dit niet geduurd, want als remedie zijn we een stukje gaan fietsen naar de Brixenbach en daar hebben we met de kids even lekker bij het water zitten spelen.
Als je dan weer de prachtige omgeving ziet en de vrolijke snoetjes van Sabine en Joris, dan is het ook weer helemaal goed.

Toen we terugkwamen kwam Joost (onze kennis met pension) langs en kregen we met z'n allen van onze bovenbuurvrouw een ijsje aangeboden.
Ze vertelde dat haar jongste dochter 25 september 1 jaar wordt en ik heb natuurlijk aangeboden om een verjaardagstaart te maken.
Na het zien van zo'n 7 taartenboeken (ik had ze maar niet allemaal gegeven) heeft ze besloten dat ze eigenlijk gewoon graag een 1 wil met iets liefs erop. Het gaat een beertje met een ballon worden, want ze vond ook een beertjestaart erg leuk en een taart met ballonnen vond ze ook zo lief.
Wat ze nog niet weet, is dat ze de taart van me krijgt als verjaarskado en dat ze 'm niet hoeft te betalen, maar dat ziet ze vanzelf wel.

Verder gezellig met buurvrouw en kinders buiten van het lekkere weer genoten. Zo nu en dan vielen er een paar dikke druppels naar beneden, maar bij een paar hield het ook op.
Paul is nog met de buurvrouw samen gaan hardlopen, terwijl ik het huis maar weer eens aan kant heb gemaakt en aan het eten ben begonnen.

Op dit moment staat er een quiche in de oven. Vandaag wordt het er 1 met een indiase inslag (garam massala erdoor gemikt) en dan als toetje nog lekker een stuk kokos-abrikozenjam taart die ik als Sonntagskuchen had gebakken.