In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

vrijdag, mei 27, 2016

Antlassrit en inkopen met dochterlief

Gisteren was het weer zo ver, de jaarlijkse processie te paard, de Antlassritt. Paul en ik gingen er samen heen, want Joris ging liever met z´n vrienden naar het zwembad en Sabine wilde programmeren.
Het was heerlijk weer en natuurlijk kwamen we al op de weg er heen allerlei bekenden tegen. De muziekkapel van Westendorf stond bij de kerk te spelen en even later kwam de muziekkapel van Brixen met de ruiters van Kirchberg (die worden bij het begin van het dorp opgewacht door de muziekkapel en een aantal ruiters uit Brixen) aan. Vervolgens rijden ze met z´n allen om de boom bij het parochiehuis, waarna alle ruiters samen met de drie pastoors van Westendorf, Kirchberg en Brixen op weg gaan naar de Schwedenkapelle, waar herdacht wordt dat de Zweedse invasie daar gestopt kon worden.
Toen de stoet voorbij was, zijn we naar het dorpsplein gewandeld en hebben daar de hele middag heel gezellig doorgebracht met allerlei bekenden. De meeste tijd hebben we lekker bijgekletst met Tonnie en Carolien van Haus am Brixenbachl, het was alweer ruim een jaar geleden dat we zoveel tijd met elkaar doorgebracht hadden. Tijd gaat echt snel!
Ondertussen hadden we gehoord dat de pastoor van Brixen door het paard was afgeworpen en naar het ziekenhuis was gebracht. Arme man! Vandaag hoorden we dat hij een gat in z´n hoofd is gevallen en een nachtje in het ziekenhuis heeft moeten doorbrengen.

Thuisgekomen moest er natuurlijk ook wat te eten gemaakt worden en dat werd een salade met Cevapcici. Eenvoudig, voedzaam en nog lekker ook :)


Vanochtend was het gelukkig alweer heerlijk weer, dus ook vandaag konden we genieten van een mooie dag. Manlief moest helaas gewoon aan het werk en dochter had voor school spullen nodig voor het serveer-examen. Ze moeten dan zelf een tafelloper, servetten en andere versiersels organiseren. De andere versiersels hebben we hier nog wel liggen (of kunnen we maken), maar een tafelloper en servetten hadden we niet meer. Onze eerste stop was Wörgl, waar we bij de Aus & Raus voor niet al teveel geld konden slagen. Daarna gingen we op zoek naar een regenjas voor Joris, hij gaat volgende week met school naar Wenen en het weerbericht is niet zo best. Na wat zoeken vonden we een geschikt jasje en was het ondertussen tijd geworden voor iets te eten.
We hadden geluk, want er stond een standje dat Zillertaler Krapfen verkocht (met een vulling van gekookte aardappel en een speciaal soort kaas "broda" genaamd). Die hebben wij dus voor onszelf gekocht.
Smullen dus!
Daarna reden we door naar Kufstein, omdat Sabine daar een afspraak had. Eerst hebben we onszelf nog verwend met een ijsje, daarna ging Sabine naar haar afspraak, terwijl ik lekker ben gaan rondwandelen. Zoals jullie kunnen zien, kon ik van heerlijk weer genieten. Het was zelfs zo warm, dat ik een paar keer in de schaduw ben gaan zitten, omdat ik het in de zon te warm vond. Helemaal niet erg natuurlijk! Hier een kijkje bij de Inn.

 
Om vier uur kwamen we thuis en niet veel later kwam ook Paul thuis. Sabine ging lekker een spel op de PS4 spelen, terwijl Paul en ik gingen bedenken wat we gingen eten. Gelukkig bracht mijn lievelingskookboek weer uitkomst :-) Weliswaar een beetje aangepast aan de ingrediënten die we in huis hadden/snel konden halen, maar toch. Een pesto-pasta met sperziebonen en spinazie, met kalkoenfilet gekruid met venkelzaad, geplette knoflook, gesneden chili-peper en tomaatjes. Hierbij een zelfgemaakte pesto en wat parmezaanse kaas.
Het was, zoals verwacht, weer lekker. Daarna zijn we nog even op het terras gaan zitten, waar we vergast werden op een kleine onweersbui. Niet vreemd na twee zulke heerlijk warme dagen.

Morgen schijnt het iets minder weer te worden, dat zien we dan wel weer. Van gisteren en vandaag hebben we in ieder geval genoten.

woensdag, mei 25, 2016

en nog een lekker recept uit m´n kookboek

Vanochtend kreeg ik mezelf met veel moeite uit bed om Joris naar school te helpen. Het was nog wel fris, maar volgens de weersvoorspelling zou het beter gaan worden.
Nadat Joris weg was, ben ik weer lekker in bed gekropen :) Lui hè.

Later zijn Paul en ik het papier, karton, plastic, blik en glas weg gaan brengen. Zo nu en dan is dat hard nodig. Sabine was ondertussen ook maar eens uit bed gerold, die hoefde pas om half vier te beginnen. Wel moesten we tussen de middag alvast warm eten, want ze zou pas tegen half acht weer thuis komen.

Dit keer had ik het recept "geglaceerde kipfilet met meloensalade" uit m´n kookboek gekozen. Weliswaar moest ik de salade wat aanpassen, omdat de groentenkist nog niet was geweest en ik dus geen lente-ui en radijsjes had, maar dat maakt niets uit.
Hier weer de foto´s (helaas weer niet zo best, maar ach, het gaat om het idee):


en ook dit was weer verrukkelijk! Had ik al eens gezegd dat ik erg blij ben met m´n kookboek :-D

Na het eten kwam het zonnetje steeds verder door, dus moest ik natuurlijk op het terras van het mooie weer gaan genieten. Even in de zon en al meteen een rood hoofd...
 ... en ik dacht, kom, laat ik ook eens een foto van mijn eigen voeten maken. Schijnt hartstikke in te zijn, haha.
 De kruiden doen ook erg hun best en genieten met mij van de zon.


Daarna heb ik nog lekker een kleine anderhalf uur vertalingen gemaakt (was ook heel fijn om eindelijk weer eens te doen) en na het avondbrood, de rest van gistermiddag, zijn Paul en ik nog een klein wandelingetje gaan maken.


Ik blijf dol op gele bloemen, maakt niet uit dat het "alleen maar" boterbloemen en paardenbloemen zijn. Geel is geel!

Net toen wij terug waren en van een kopje thee zaten te genieten, kwam ook Sabine thuis. Ze had vandaag de ontvangst van de gasten moeten/mogen doen. Iets waar de directeur niet blij mee was, maar de gasten gelukkig wel. Achteraf gezien wel logisch, want de hoofdgasten waren de hoge piefen van de Landesschulrat en die vroegen, nadat de huismeester ze had laten zien wat er niet goed was aan het gebouw, aan Sabine of er vanuit de scholieren ook zaken waren die verbeterd zouden kunnen worden. En tja, Sabine neemt daarbij geen blad voor haar mond en dat weet de directeur.... Dan moet meneer eindelijk maar eens actie ondernemen op de klachten van de scholieren en leraren en niet alleen maar proberen zichzelf altijd in de picture te plaatsen en de rest (lees: scholieren, leraren en ouders) niet echt belangrijk te vinden.
Sabine heeft daardoor dus een leuke avond gehad, ook omdat ze van de heren van de Landesschulrat veel complimenten kreeg hoe ze alles aanpakte en ook de andere gasten zeer tevreden met haar waren.

We liggen nu lekker met z´n viertjes op de bank bij te komen van vandaag met het vooruitzicht van een heerlijk lang weekend. Morgen is het per slot van rekening weer Sakramentstag (Fronleichnam) en dat is natuurlijk een van de belangrijkste kerkelijke feestdagen, dus dat wordt gevierd!

dinsdag, mei 24, 2016

15 minute meals: chicken dim sum

De dag begon vandaag heerlijk, want we mochten allemaal (dus ook Sabine!!) uitslapen.
Om kwart over acht ging Joris op weg naar school, Paul en Sabine gingen om 9 uur naar een klant respectievelijk naar school.
Voor mij stond er weer huishouden op het programma en ik moest van de overgebleven groenten van de groentenkist van afgelopen week een soep maken, want anders krijgen we het nooit op.
Ik heb gisteren een mail gestuurd, dat we vanaf deze week toch liever de kleine kist willen hebben, want deze middelgrote kist krijgen wij als kleine eters gewoon nooit op. Elke week groenten weggeven is ook zonde van het geld.

Tussen de middag at ik dus een lekkere bak groentensoep met daarbij een snel gemaakt broodje van bloem, bakpoeder, joghurt, kontje geraspte goudse kaas, nog kleiner kontje geraspte parmezaanse kaas, wat gedroogde uitjes, theelepel knoflookpoeder en een theelepel gedroogde oregano. Paul at alleen het brood met wat kruidenboter en nu hebben we nog een half broodje over voor morgen.

Gisteravond had ik zoals gezegd een kookvideo gekeken en wel de video van 15-minute meals van Jamie Oliver (jullie weten wel, van mijn kookboek) met de chicken-dim-sum. Het is het eerste gerecht in het kookboek en zag er lekker en vrij makkelijk uit. Ik heb het bijna gered in 15 minuten (voorbereidingen niet meegerekend, want dat doet hij ook niet), ik redde het in 20 minuten. Vond ik persoonlijk helemaal niet verkeerd.
Hier zien jullie het resultaat (de foto´s zijn niet supermooi, maar ja, jullie weten ondertussen wel dat mijn telefooncamera het alleen goed doet als ik buiten met goed licht fotografeer):

Hier onder een close up van de kipfilet met kastanjechampignons en broccoli gemarineerd in hoisinsaus en limoensap

kokosbroodjes, komkommersla en geroosterd sesamzaad.

Hier nog een wat mooiere foto gemaakt door Paul

Alweer een recept uit het kookboek dat erg lekker is! We hadden er alleen nog wat extra broccoli bij, hij gebruikt 200 gram bimi (langsteelbroccoli) in het recept, maar dat kunnen wij hier niet krijgen. Dus de normale hoeveelheid van 500 g broccoli gebruikt. Het enige dat we niet op kregen, waren de broodjes. 2 Stuks waren er uiteindelijk nog over, ik zag al van tevoren dat het teveel voor ons was, maar had geen zin om de hoeveelheden opnieuw te gaan berekenen en dus af te moeten meten (deze hoeveelheid was precies genoeg om 1 blikje kokosmelk te gebruiken).

Nu zijn we heerlijk aan het uitbuiken; vanavond gaan Paul en ik nog gezellig langs Marco en Emiek om de verjaardag van Emiek te vieren :) Ik hoop dat ik tegen die tijd weer net genoeg plek heb voor een stukje taart.

maandag, mei 23, 2016

Brrrrrrr en muffins

Toen ik vanochtend opstond (een stuk later dan de rest, want ik had van 4.15 - 6.15 uur geen oog dicht gedaan en mocht van manlief lekker blijven liggen) leek het er bijna op dat de weersvoorspellers ongelijk zouden krijgen met hun regen en 14 graden. Jammergenoeg kregen ze toch gelijk want de lucht trok steeds verder dicht en de grijzigheid nam de overhand.
 
Je kunt nu ook goed merken, dat het in huis nog niet warm van zichzelf is, want de temperatuur viel snel zodat we tussen de middag de kachel toch maar weer opstookten. Dat gekregen hout blijft toch hartstikke fijn! Natuurlijk zette ik weer een flinke pot thee, zodat zoonlief bij thuiskomst zijn buik weer warm kon drinken en daarna heb ik muffins gebakken van speltmeel, suiker, muesli, gemalen hazelnoten, 1 flinke appel, bakpoeder, melk, olie, koekkruiden en een schepje pruimencompote. Altijd lekker!

Dochter kwam weer scheldend uit school. De lerares voor de vakken BVW (economie) en RW (handel) had van de directeur een schriftelijke vraag gekregen hoe het kon dat de klas van dochter zo slecht scoort voor die vakken en wat ze daar aan denkt te gaan doen. Dus de lerares gooit dat onmiddelijk de klas in: "wat denken JULLIE daar aan te gaan doen?". Als de leerlingen dan vragen wat ze er aan kunnen doen, dan volgt de standaard riedel: "jullie moeten meer leren en als dat niet helpt huiswerkbegeleiding gaan volgen". Uhhhmm dat doen we al, wij weten niet meer wat we kunnen doen, wat gaat U er aan doen? Nou, niks dus, het is allemaal de schuld van de leerlingen.
Dochter is na de les naar de lerares gegaan, om haar idee te vertellen zonder dat de rest van de klas daar getuige van is (om de lerares te helpen) en vertelt dus dat het misschien een goed idee zou zijn als de lerares zou proberen om dingen op een andere manier uit te leggen en dat bij veel mensen (in ieder geval bij dochter) de standaard "aanmoediging" "als jullie je best niet doen ga je nooit slagen" alleen maar averechts werkt en de lerares misschien beter kan zeggen "als jullie goed je best doen, gaat het vast lukken". Helaas mocht dochter haar zin niet eens af maken, want de lerares draaide zich midden in de zin om naar iemand anders. Toen werd dochter dus kwaad en heeft gezegd dat de lerares natuurlijk niet kan verwachten dat ze haar best doet, als er niet eens moeite wordt gedaan om te luisteren naar haar opmerkingen. Arm kind, ze probeert echt te helpen en krijgt (weer eens) stank voor dank van een leraar/lerares.  Ik vraag me echt af van wat voor planeet die leraren hier komen hoor, wil een leerling echt haar best doen, wordt ze alsnog de grond in getrapt/compleet genegeerd. Echt walgelijk!
Ik heb al gezegd dat ze hiermee dan toch maar weer naar de mentor of de directeur (heb je eigenlijk ook niets aan, is ook alleen maar bezig met mooi wezen) moet gaan. Pfff nu moet ze nog dit jaar afmaken en dan nog 1 jaar volhouden, dan heeft ze als het goed is haar gymnasium diploma (als de leraren van de vakken waar ze moeite mee heeft tenminste hun best doen om te helpen....) en kan ze eindelijk gaan studeren. Dat idee is ook het enige dat haar nog op de been houdt.

Gelukkig konden we haar een beetje blij maken met het avondeten: varkenshaas gemarineerd in citroensap, harissa en olijfolie. Dit eerst aangebraden en vervolgens in de oven gegaard met in de oven gebakken aardappels met verse rozemarijn, zout, peper en knoflook, daarbij een salade van romeinse sla, radijs, wortel en komkommer.
Ook wilden ze graag nog een troost-toetje en dat werd griesmeelpap.
Nu fijn een beetje op de spelcomputer spelen om een beetje tot rust te komen.
Zoonlief kijkt lekker YouTube filmpjes (hij heeft vanmiddag al op de spelcomputer mogen spelen) en ik denk dat ik ook maar eens een YouTube filmpje ga kijken. Ik heb best zin in een leuk kookprogramma :)

zondag, mei 22, 2016

20.5. - 22.5.2016 koud en zonnig

Afgelopen vrijdag begon de dag koud. Zo koud, dat we meteen na het opstaan de kachel hebben aangestoken!
Daarna de kinderen geholpen om hun eten voor school klaar te maken. Joris nam een hamburger mee (broodje met ijsbergsla, zelfgemaakt hamburgertje, ketchup en komkommer), Sabine had niets nodig, omdat ze weer kookles had, dan eet ze daar gewoon.
Vanwege het koude weer zelf in huis aan de slag geweest, onder andere biologische citroenen met zeezout in een weckpot gedaan.

.
In mijn kookboek 15 minuten keuken van Jamie Oliver worden in bepaalde recepten ingelegde citroenen gebruikt. Die recepten wil ik graag eens nakoken, maar wij kennen dat hier niet, dus zelf maar aan de slag gegaan. Over een maand kan ik ze als het goed is gaan gebruiken. Ik ben heel benieuwd. Ondertussen staat er ook al een flinke laag vocht in de pot (volgens recept moet ik die aan gaan vullen met water) en worden de citroenen als het goed is lekker zacht.
Vrijdagavond aten we lekker door Paul gemaakte nasi met door mij gemaakte satésaus. Smullen!

Zaterdag was het heerlijk weer. Joris ging met vriend Christian naar het zwembad en de rest van ons ging lekker naar Salzburg. Daar waren we ook al een tijdje niet meer geweest, dus daar hadden we wel zin in.
 
Heerlijk rondgewandeld, tussen de middag bij de japanner gegeten. Heel erg jammer, daar gaan we niet meer eten. De eerste keer dat we er gegeten hadden, was het erg lekker, maar dit keer viel het erg tegen. Ook zijn we nog bij de leerwinkel geweest om een nieuwe leren jas voor Sabine te kopen. De vorige had ze in de trein laten liggen en helaas had niemand hem afgegeven. Gelukkig had ze nog genoeg spaargeld, want zo´n jas is natuurlijk niet gratis.
Ook de bonbonwinkel werd door Sabine met een bezoek vereerd en daarna zijn we weer lekker naar huis gereden. Bij de M-Preis in Kirchberg hebben we nog vlees ingeslagen, zodat we het hele weekend kunnen bbq-en :)
Tegen half zes kwam Joris thuis van het zwembad, zo rood als een kreeftje.
We hebben heerlijk gegeten en vervolgens lekker genoten van het heerlijke weer.
Joris bedacht dat hij zondag ook wel wilde gaan zwemmen, maar voor het naar bed gaan moesten we hem van top tot teen insmeren, want hij had toch wel veel last van z´n huid.

Vanochtend heeft Joris zijn vriend maar een sms gestuurd dat het zwemmen vandaag niet ging, hij heeft erg veel last van z´n zonnebrand. Dus hebben we hem weer lekker dik ingesmeerd, in de hoop dat hij morgen naar school niet al teveel last meer heeft.
Paul en ik besloten dat het een mooie dag was om te gaan wandelen, dus dat hebben we ook gedaan. We zijn op tijd vertrokken, zodat we op de warmste tijd van de dag weer thuis zouden zijn.
Hieronder een kleine foto-impressie.













 Hier was ons mooie idyllische picknickplekje, van het wandelpad af en bij een beekje.


Toen we thuiskwamen vond ik gelukkig nog een beetje vanille-ijs in de vriezer. Daar wat diepvriesaardbeien en melk bij en smullen maar van een heerlijke koele milkshake!

Dan ga ik nu maar weer op het terras genieten van het mooie weer, want morgen schijnt het weer slecht te worden. Temperatuur niet boven de 14 graden (dinsdag niet boven de 8 graden) en beide dagen tussen de 16 en 20 mm regen :(
Hebben wij even mazzel dat het weekend zo mooi is!