In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

woensdag, augustus 28, 2013

De laatste hele vakantieweek

Vakantie, dat betekent uitslapen..... nou ja, behalve maandag dan. Ik was om half vijf al wakker en toen ik om kwart over vijf nog niet kon slapen, ben ik er maar uit gegaan. Daardoor was ik om tien over half zes al aan het werk.
Voordeel was dat ik om half vier al klaar was met de acht urige werkdag, maar toen ben ik ook behoorlijk ingestort en ben maar een uurtje gaan slapen.
Daarna heb ik de achterstallige administratie ingehaald en zelfs nog wat aan de website kunnen werken. Lekker dagje dus.

Paul was niet helemaal lekker en dat heb ik gisteren gemerkt. Hoe later het werd, hoe slechter ik me voelde dus rustig aan gedaan met het werk. Joris had bedacht wat we zouden gaan eten en heeft dat samen met Paul gekookt. Een heerlijk pittig zoet-zuur kipgerecht. Met wortel en prei uit de tuin, uitje erbij, gekookte rijst en smullen maar. Zodanig lekker dat we het meteen in ons favoriete recepten mapje gedaan hebben.

Vandaag nog steeds niet lekker, dus hebben de kinderen het stofzuigen en strijken overgenomen. Tussen de middag met z´n drietjes een lekker kippensoepje gemaakt, als je je niet helemaal lekker voelt, is dat toch altijd het lekkerst (vind ik).
Sabine is vanmiddag naar Kufstein vertrokken, die heeft eindelijk een echte afspraak met een vriendin kunnen maken om samen naar de film te gaan. Dat probeert ze al vanaf het begin van de vakantie, maar dan kon de een niet, dan de ander toch wel niet, dan moest er een werken, of ze waren een flink aantal weken op vakantie. Nu bijna aan het einde van de vakantie kwam het er eindelijk van. Die zien we vanavond om een uur of negen wel weer thuiskomen :)

De vraag "wat eten we vanavond?" hadden we ook snel beantwoord. Joris heeft flink geholpen met maken:
 eerst natuurlijk goed invetten....en dan...
...bakken en op tijd omdraaien.

Daarna hebben we ze natuurlijk heerlijk opgegeten!

Daarbij is ook nog wat gebeurd, waarvan Joris heel erg schrok. Hij liep even naar beneden om de boter in de magnetron te ontdooien, toen er iets knalde. Joris riep dat de magnetron in brand stond, dus Paul en ik renden naar beneden. Joris heeft precies het juiste gedaan en het deurtje opengetrokken waardoor de magnetron stopte. Het was gelukkig alleen een steekvlam geweest en dat was het. Naderhand kwam natuurlijk de schrik en zat Joris op de trap helemaal te trillen.
De magnetron gaat de deur uit, hij is al vrij oud, dus we laten ´m niet meer repareren.

Voor de rest gelukkig niets bijzonders. Paul en ik werken allebei hele dagen en de kinderen proberen zich een beetje te vermaken. Alhoewel Joris roept dat hij niet heel veel zin heeft om weer naar school te gaan, denk ik dat als hij eenmaal gaat, hij toch wel blij zal zijn. Sabine wil sowieso graag, dan ziet ze haar vriendinnen tenminste weer.

Fijne dag!

zondag, augustus 25, 2013

Vakantie NL 2013, dag 8

Om half negen zijn we opgestaan, waarna we zo rond kwart voor tien de auto in sprongen om op weg te gaan naar het openluchtmuseum in Arnhem.
Paul heeft zo´n navigatie-app op zijn telefoon geïnstalleerd en die hebben we de weg laten leiden.
Die app vindt het heel leuk om je over de meest kleine weggetjes te leiden die hij kan vinden, dus we hebben zo ongeveer elk boerenlandweggetje gezien tussen Den Ham en Arnhem.
Een ventweg was ook interessanter dan de ernaast liggende provinciale weg, wat bij ons zo nu en dan toch tot klein vlagen van wanhoop leidde.

Gelukkig bereikten we net iets voor elf uur ons doel, waar we even later verblijd werden met de komst van de familie!

Eerst zijn we een halte met een oud trammetje gereden:


Daarna kwamen we in een "verzamelaars"huis. Daarin zagen we onder andere Joris die de draak doodt. Een foto is dan snel gemaakt :)
 

 
Behalve kerkelijke beelden was er ook een kleine verzameling van sinterklaas-inpakpapier, een verzameling pijpen, fototoestellen, radio´s, foto´s van het koninklijk huis, kotszakjes uit vliegtuigen en een hele grote verzameling spaarpotten. Die laatste vonden de kinderen het leukste!




Vervolgens zijn we verder gaan wandelen en daarbij kwamen we een huisje tegen van de gezondheidszorg waar zeer levensechte poppen gemaakt zijn. Als het een ietsje donkerder is, zou je denken dat het echte mensen zijn.



De huizen, boerderijen, kruidentuin en speeltuin waren genoeg om ons de hele dag bezig te houden en eigenlijk was de dag veel te kort, want we hebben nog heel wat dingen niet gezien of gedaan.






 
Om de dag af te sluiten, zijn we met z´n allen een hapje gaan eten. De kinderen waren het met z´n vieren eens dat het geen pannenkoekenrestaurant moest worden, maar dat we naar de snackbar zouden gaan.
Wij gingen dus op zoek naar een snackbar, die we ergens op een kruising na de burgers bush vonden.
Erg leuk personeel en wij hebben ons tegoed gedaan aan alle snackbar lekkernijen die kunt vinden.
Om 7 uur gingen ze dicht en na nog wat potentiële klanten te hebben weggestuurd (tja, het vet hadden ze al een tijdje uit gezet) waren wij uiteindelijk de enigen die er nog zaten. Nadat we beloofd hadden dat wij de parkeerplaats met het touw zouden afsluiten, mochten wij er nog wat langer blijven.
De kinderen waren lekker rondom onze auto aan het spelen, waarvan Joris nog een leuke foto gemaakt heeft (in de spiegeling zie je nog heel wat meer dan alleen het nichtje dat gefotografeerd werd)
Even later besloten we om ook maar weer terug te gaan, want dit was onze laatste dag en we moesten de auto nog inpakken voor de reis terug.

We hebben in ieder geval een hele fijne vakantie gehad.

Vakantie NL 2013, dag 7

Paul wilde graag naar Hengelo om daar wat te shoppen en eventueel een hapje te eten.
Tegen het middaguur, zijn we dan ook die kant op gegaan en hebben lekker rondgewandeld.

We waren de parkeergarage nog niet uit, toen we een speelgoedwinkel tegen kwamen. Joris wilde graag naar binnen, want hij zag in de etalage zulke leuke spullen staan.
Uiteindelijk kwamen we de winkel uit met een kadootje voor vrienden van ons en Sabine had een rubik´s cube sleutelhanger gekocht. Het spul dat Joris had uitgezocht, was zo duur dat hij het niet eens wilde hebben.

We zijn naar La Place in de V&D gegaan, waar Sabine, Paul en ik een heerlijk saucijzenbroodje hebben gegeten en Joris zich te goed heeft gedaan aan een mega-aardbeien-joghurt-smoothie. Een andere richting opgelopen en daar zagen we een zaak waarop kunstschilder benodigdheden stond. Kunstschildersmaterialen Martin Brinkhuis heet de zaak en blijkbaar kwamen we toevallig op een van de twee middagen dat deze voor publiek open was.
Nu moet je weten dat Sabine al heel lang op zoek is naar een boek voor tekenaars waarin de anatomie uitgebreid behandeld wordt, maar een goed boek waren we nog niet tegengekomen. Doordat je van de buitenkant alleen een kleine etalage kunt zien waarin vooral verf stond, had ze het idee dat dit ook niets was en wilde doorlopen. Gelukkig heeft ze eigenwijze ouders, dus gingen we toch naar binnen. En wat waren we blij dat we dat gedaan hadden!
Er bleek nog een gigantisch magazijn achter te liggen met werkelijk alles op het gebied van kunstschilderen/tekenen.
  (foto van de website)
Ze kon haar geluk niet op, toen bleek dat ze hier meerdere boeken op dit gebied op voorraad hadden en voor slechts € 9,95 is ze nu in het bezit van een hartstikke mooi tekenboek! Natuurlijk moesten er ook nog een schetsblok en een potlodenset gekocht worden, dus voor Sabine kon de dag niet meer stuk. Mensen met een liefde voor tekenen/schilderen, kan ik zeker een bezoek aan deze zaak aanraden als ze eens in de buurt zijn.

Joris had een computerspellenzaak gespot, dus daar zijn we daarna ook nog naartoe gegaan. Was de kunstschilderwinkel de droomzaak van Sabine, dan stonden we nu in Joris zijn lievelingszaak :)
Hij heeft zeker een uur rond lopen kijken om vervolgens met twee spellen voor onze XBox (zonder achtervoegsels, dus echt de oude) aan te komen. Mazzel als meneer altijd heeft, bleek hij uit de bak gekozen te hebben waarbij je drie spellen voor de prijs van twee mee mocht nemen, dus heeft hij snel nog een spel uitgezocht (hij had er in eerste instantie 7 in z´n handen, maar bedacht dat hij misschien toch niet zoveel geld uit wilde geven) en had voor 14 euro drie racespellen gescoord.
Wat wil een Joris nog meer!

Op de terugweg naar de parkeergarage kwamen we nog langs de kringloopwinkel. Veel heel oud spul, vaak met mankementjes, maar voor prijzen alsof het vrijwel nieuw was. Daar we niets naar ons zin vonden, deze winkel weer zonder enige aankoop verlaten.

Het volgende op het lijstje was een dubbele satellietkop, want canal digitaal is over op een dubbele kop. Voor ons balen, want we hadden een speciale "schotel" die er nu juist niet uitzag als een schotel en waarvoor je geen kop nodig had. Nu moeten we dus een schotel gaan kopen en een dubbele kop erop monteren. Gelukkig was de kop niet al te duur en de vriendelijke meneer heeft Paul ook nog geadviseerd welke schotel we het beste kunnen kopen. Tja, een schotel bij hem kopen en meenemen, was helaas niet een van de mogelijkheden, anders hadden we dat wel gedaan.

Weer terug naar ons huisje en daar heb ik vervolgens pannenkoeken gebakken. Uit zo´n pakje waar je alleen maar water bij hoeft te doen. Bijzonder zijn ze natuurlijk niet, je mist het echte ei en de melk echt wel in de smaak, maar goed genoeg voor zomaar tussendoor.
De avond weer lekker buiten op het park doorgebracht en met zusje afgesproken dat we elkaar vrijdag zouden ontmoeten in Arnhem bij het openluchtmuseum!

Vakantie NL 2013, dag 6

De woensdag stond in het teken van familievisite. Natuurlijk hebben we eerst wel uitgeslapen, daarna zijn we in dik 2 uur naar oma de Ridder gereden.
Even een bloemetje bij de plaatselijke bloemiste gehaald (die kent oma, dus wist ook van wat voor soort bloemen ze houdt) en gezellig met oma zitten kletsen.

Omdat het lekker weer was, zaten we buiten en de buurkat kwam ook eens even kijken wat voor mensen er nu bij oma in de tuin waren.


Ook kregen we twee schilderijtjes van oma mee. Ze is ontzettend trots op haar werk en wij vinden ze ook best leuk. Zeker voor iemand die nog helemaal niet zo lang schildert, maakt ze leuke dingen.

Om kwart voor vier zijn we weer in de auto gestapt, dit keer richting zuslief. Daar gezellig bijgepraat en curry gegeten. Daar de helft van de familie er niet was (zwager en oudste dochter waren samen lekker een paar daagjes fietsen en kamperen), afgesproken dat we vrijdag wat met z´n allen zouden gaan doen.
Voor we het wisten, was het alweer kwart voor negen en moesten we weer terug. Het was toch nog anderhalf uur rijden, dus al te laat wilden we ook niet weg.

Vakantie NL 2013, dag 5

Een heerlijke rustdag vandaag. Naar Den Ham geweest, waar we wat boodschapjes hebben gedaan en waar we voor Sabine een steunverbandje hebben gekocht. Die kreeg toch weer last van haar pols (peesschedeontsteking) en was haar steunverband thuis vergeten.

Voor de rest lekker ge-(kruiswoord)puzzeld, gelezen, en gespeeld.
Om vijf uur eten gaan maken, want om zes uur mochten we aan de overkant van het park voor 5 euro een rondje op de golfbaan spelen. Een 9 holes golfbaan op een zo klein mogelijk terrein :) Daar we nog nooit golf hadden gespeeld, natuurlijk heel erg leuk en nog best wel moeilijk. Vooral de club waarmee je moest afslaan, vond ik een onding. Er zit een kromme hoek in en het ding weegt niks. Daardoor schoot ik natuurlijk continu scheef :)

Anderhalf uur later was de tijd om en hebben we de vlaggen opgehaald en de sticks en ballen weer netjes terug in het hokje waar ze uitkwamen gezet. De baas daar was helemaal verbaasd dat we dat deden. We waren maar met 6 mensen geweest, dus de goeie man had nou niet echt iets verdiend aan ons, vooral omdat de bar ook niet open was. De twee andere spelers waren heel snel verdwenen en wij waren dus de laatste op de baan.
Nog even leuk met de man staan praten. Hij werkt vooral met bedrijfsgroepen en had onder andere ook de mogelijkheid om boog te schieten. Tja, dat is natuurlijk koren op de molen van Paul en niet veel later schreef hij dan ook wat websites op van de boogsportverenigingen bij ons, zodat de man zich verder kon verdiepen in het boogschieten met 3-D dieren. Bij ons in de regio loopt dat ontzettend goed en hij had er al eens eerder naar gekeken.
Hij was helemaal enthousiast :)

Thuis weer wat gelezen, tv-gekeken, spelletje gedaan en toen naar bed.

Vakantie NL 2013, dag 4

Het weer voor deze dag was voorspeld als zijnde: grijs, veel wolkenvelden en zo hier en daar een spatje regen.
Wat ons betreft dus een perfecte dag voor een bezoek aan attractiepark Slagharen!

Natuurlijk hebben we eerst de plaatselijke supermarkt in Slagharen bezocht, om genoeg brood, beleg en drinken bij ons te hebben om het grootste deel van de dag door te komen. Het eten op de meeste pretparken blijft nou eenmaal te duur en zeker niet lekker genoeg voor de prijs, dus dan liever gewoon lekker brood mee!

Foto´s hebben we helaas bijna niet, we zaten veel te veel in de attracties om ook nog eens aan foto´s maken te denken.

Het was zoals verwacht inderdaad lekker rustig op het park. We begonnen met een stukje wandelen, waar we een grappige attractie tegen kwamen. Een bootje dat wat heen en weer wiebelde en draaide. Daar moesten Sabine, Joris en ik natuurlijk in.

Erg grappig, het is eigenlijk een kinderattractie, maar de hoeveelheid volwassenen en pubers die er in gingen, was aanzienlijk!
Tussen de middag stonden Joris, Sabine en ik in de rij (nou ja, rijtje) voor de achtbaan, toen het begon te druppelen. We hadden de wolken al gezien en ook vermoed dat er wel een buitje zou komen. Het begon iets harder te druppelen en we besloten dat we geen zin hadden om echt nat te worden tijdens de rit, dus gingen Paul halen en vervolgens overdekt in het kinderland aan een tafeltje ons broodje eten. Dat was een heel goed idee, want het was geen regenbuitje dat er naar beneden kwam, het was een flinke slagregen (we hebben het park dus ook meteen omgedoopt naar Slag-Regen). Na een stief half uurtje was het ergste weer voorbij, en zijn we verder tussen de druppeltjes door gehold naar een binnenattractie.

Zo rond half vier hadden we een kleine snackpauze, toen er weer een flinke bui aan kwam zetten. Gezeten onder een afdakje, met een heerlijke portie poffertjes (echt goed gebakken, lekker dik en goed gaar), is het helemaal niet erg als er weer een flinke bui voorbij komt.
Toen we vrijwel alle attracties hadden uitgeprobeerd, zijn Sabine en ik nog in zo´n valtoren geweest. Ook weer erg leuk moet ik zeggen. Hij was niet zo vreselijk hoog als die in Garda Land waar we destijds in geweest waren, dus had ik hier toch echt een stuk minder de zenuwen.

Vanaf half twee ´s middags werd op het park omgeroepen, dat de kaarten voor Hans Kazan en Magic Unlimited werden uitgegeven, dus die had Paul gehaald.
Rond half zes zijn we richting de circustent gelopen, waar om zes uur de show zou beginnen. Mooi plekje opgezocht en vervolgens genoten van een goed half uur show. Heel jammer vond ik, dat vooral de jonge garde het werk deed, want ik ben groot fan van de kaartentrucs van Hans Kazan zelf. Gelukkig deed hij 1 van z´n vermaarde kaartentrucs en die was ook weer helemaal toppie!

Na de voorstelling was het park ook gesloten en zijn we weer terug naar het huisje gereden, waar we ons tegoed hebben gedaan aan kant en klare bami, lasagna en spaghetti. Tijdens de vakantie wijk ik graag af van mijn regel dat ik dat soort dingen liever en lekkerder zelf maak.

Vakantie NL 2013, dag 3

Zondag, dat betekent dus heerlijk uitslapen en uitgebreid ontbijten.
We doen ons helemaal tegoed aan het nederlandse beleg, beschuit en ontbijtkoek. De (biologische) melk kan ons minder bekoren, daar zijn we duidelijk erg verwend met de biologische almmelk, die tenminste ergens naar smaakt.

Vervolgens het internet maar eens opgestart om te kijken wat er in de omgeving te doen is. We besluiten dat we eigenlijk wel naar de film "The Lone Ranger" willen. Hier spreken de acteurs tenminste geen duits en klinkt Johnny Depp tenminste niet verdacht veel als Will Smith..


Toen moest de keuze voor de plaats waar we wilden gaan kijken nog gemaakt worden. Het werd uiteindelijk Zwolle, omdat de film daar op een fatsoenlijke tijd draaide (16:25 uur).
Dus hup in de auto naar Zwolle, zodat we vooraf ook nog even op ons gemakje konden wandelen. En dat was maar goed ook, want er bleek kermis te zijn!
Eerst hebben we de bioscoop opgezocht en hebben kaartjes gekocht, daarna terug naar de kermis, waar we een hele spectaculaire attractie hebben bekeken, de Turbine. Dat ding was hooooooooog!!! En ontzettend leuk om te zien. Als je in youtube zoekt op turbine, kermis zwolle, dan vind je vanzelf de filmpjes.
Toen we langs de schietkraam kwamen, kon Sabine zich natuurlijk niet inhouden en moest zo´n geweer even uitproberen


Daarna zijn we nog een kort rondje over de kermis gelopen, hebben een vietnamese loempia gekocht en zijn naar de bioscoop gegaan.
Na een hele leuke voorstelling, zijn we weer terug naar de kermis gegaan. Joris, Sabine en ik zijn daar in een leuke achtbaan, de supermaus, gegaan.

Joris heeft nog ballen gegooid (foto is helaas mislukt), Paul en Sabine hebben nog een keer geschoten en toen zijn we gaan eten.
Het "indonesische" restaurant dat Paul had gevonden, bleek meer een chinees te zijn en daar hadden we niet zo´n zin in, dus zijn we naar de griek gegaan.
Dat bleek een ontzettende afknapper te zijn. Het was er vreselijk donker binnen, zodat je amper kon zien wat je op je bord kreeg. De smaak liet echter al iets raden; de wijnbladeren kwamen uit blik, die waren absoluut niet vers gemaakt. Het vlees was duidelijk zeer goedkoop van de kiloslager, kip was plofkip die met water was bewerkt en de kok had geprobeerd het vlees net aan gaar te krijgen, wat er in had geresulteerd, dat het allemaal net niet lekker was. De kwaliteit was te goed om het terug naar de keuken te sturen, maar te slecht om er van te genieten. Een toetje hebben we er dan ook niet genomen.
We hebben nog een klein stukje over de kermis gelopen en zijn toen terug naar de parkeergarage gewandeld om naar het huisje te rijden.

Maar voordat we de stad uit konden, moesten we eerst nog langs een alcohol controle. We hadden al afgesproken dat we tirools zouden praten, maar de agent wist duidelijk niet goed wat hij met ons aan moest, stak onder het roepen van "alcoholcontrole" zo´n blaasapparaat in de auto, keek ons vooral niet aan en pakte zonder iets te zeggen het door Paul teruggegeven apparaat weer aan.
Konden wij ons tirools ook niet op die man uitleven. Had ik trouwens al verteld dat Paul alleen maar water had gedronken?...

Moe, maar voldaan weer thuisgekomen.

Vakantie NL 2013, dag 2

Vanuit Engelskirchen op naar bungalowparkje "De Lourenshoeve" in Den Ham, Overijssel.
Daar had ik een huisje geboekt voor een week. Ook daar natuurlijk weer gebruik gemaakt van een aanbieding, waardoor het huisje in plaats van de volle prijs, slechts iets meer dan de helft kostte.

Toen we aankwamen was er niemand bij de receptie (13.30 uur), wat ons deed denken aan een bepaalde camping hier in Brixen ... :). Even gebeld en toen kwam er een jong meisje aan dat ons de ingangssleutel van het park en het huisje gaf. Betalen moesten we maandag maar even komen doen, want er zat geen wisselgeld in de kassa. Een beetje apart vonden we dat wel, want we hadden afgesproken dat ik contant zou betalen. Ze wisten namelijk hun eigen IBAN en BIC nummer niet, dus ik had niets over kunnen maken.
Maar goed, wij het parkje op en in het derde laantje het derde huisje aan de linkerkant betrokken. Zo ziet het er uit:


De ingang zit aan de rechterkant. Als je binnenkomt, is meteen rechts de badkamer met douche en wasbakje. Daarna aan de rechterkant een hok waarin normaalgesproken het tuinmeubiliar staat (dat stond bij ons al buiten), de schoonmaakspullen en het wasrek. Daar kun je ook perfect je fietsen stallen. Dan de wc. Aan het eind van het gangetje de ouderslaapkamer. Verder een leuke open woonkamer met eetkeuken. Boven zijn nog 2 slaapkamers met allebei 2 bedden. De ene kamer is wel wat aan de kleine kant, wat vooral als negatieve kant heeft, dat de deur het plafond in slaat als je de deur open doet. Wel heerlijk voor ons, want dochterlief slaapt graag met de deur dicht, terwijl zoon de deur open wil hebben. En een beetje privacy wordt vooral door dochter nu toch wel zo langzamerhand op prijs gesteld.

Daarna zijn we naar Vroomshoop gereden om een hapje te eten bij de snackbar en vervolgens boodschappen in te slaan. De zondagsrust wordt in deze omgeving (gelukkig) nog hoog in ere gehouden, dus wilden we wel genoeg te eten in huis hebben.
Ook nog even naar Den Ham gereden om te bekijken wat daar allemaal te zien is. Het dorp bleek nog een stuk groter dan we dachten en heeft ook een leuk, bescheiden winkelaanbod.

De rest van de dag hebben we in en rondom ons huisje zitten bijkomen van de reis.

vakantie NL 2013, dag 1

Net terug van een weekje vakantie in NL, waar we het prima naar ons zin hebben gehad.

Vrijdag 16 augustus zijn we gaan rijden en wel richting Engelskirchen. Dat is een plaatsje vlak bij Köln, waar ik een interessant geprijst Gasthof had gevonden, waar we mooi een tussenstop konden maken.
Het was belachelijk druk onderweg, maar na zo´n 8 uur rijden kwamen we aan in Ösinghausen, een dorpje in de gemeente Engelskirchen. De Stausee hadden we snel gevonden, maar het Gasthof niet! Op een bepaald moment toch maar weer omgekeerd en teruggereden naar de Stausee, waar een klein tunneltje de doorgang bleek naar het Gasthof.
 
Wij werden naar een zolderkamertje gebracht in het bijgebouw (aan de rechterkant) dat overduidelijk een staaltje zelfbouw is geweest :) De afwerking laat nog wat te wensen over en je moet in die kamer ook niet met al te lange mensen moeten wonen, want zelfs wij moest oppassen dat we ons hoofd niet stootten. Maar goed voor 1 nacht, is het prima te doen. We hadden geboekt via bookings.com en daardoor hadden we nog de prijzen van het afgelopen jaar te pakken; scheelde toch weer € 5,-.

Daar we nog het nodige aan brood en beleg bij ons hadden, besloten we om eerst nog even een wandelingetje in de buurt van de Stausee te maken en daar ons brood op te eten. Na acht uur in de auto is het wel fijn als je even je benen kunt strekken.
 
Hierna zijn we aan een tafeltje bij de ingang gaan zitten (de informele hoek bleek later, voor het mooie terras moest je door het restaurant heen) en hebben daar een klein glaasje gedronken. Dat klein was heel letterlijk trouwens. Een groot bier was 0,4 liter (bij ons in de streek 0,5 l) en mijn glaasje wijn was 0,1 liter groot. Wel heel vriendelijk geprijst trouwens, dat scheelt een stuk.
 


Doordat uit de keuken allerlei heerlijke geuren langs kwamen waaien, hebben Paul en ik allebei nog een hap gegeten en de kinderen namen een ijscoupe. Ik nam een "Krütschen", naar aanleiding van deze omschrijving:
Ein Krüstchen (umgangssprachlich für Brotkanten) ist im Rheinland, Sauerland sowie im Bergischen Land und Siegerland der regionale Ausdruck für ein Gericht, das in der Regel aus einem mit einem Spiegelei überbackenen Schnitzel auf einer Scheibe Roggenbrot oder Toastbrot besteht, meist zusammen mit Kartoffelsalat, Pommes oder Röstkartoffeln. Eine Auswahl verschiedener Krüstchen haben wir auf unserer Speisekarte zusammengetragen. Wir legen ein halbes Röggelchen dazu.

Ik nam de versie "Hannelore" (zie: http://stausee.biglouis.com/pages/kruestchen.php3). Het bleek een flink stuk gepaneerde schnitzel te zijn (duidelijk zelf gemaakt) met heel veel paprika, champignons, ui en ketchupsaus, daarbij een aardige pluk salade en een klein roggebroodje.

Paul had een "Thüringer Brätl", ook al zo´n flink stuk vlees.

Joris had een asociale ijscoupe genaamd „Fürst-Pückler-Eispokal“

en Sabine had ook al zo´n belachelijk grote beker ijs „Schwarzwaldmädel“.

Dat was trouwens ook nog heel grappig, want de chef kwam persoonlijk vragen of Sabine die wel mocht, want er "zit wel wat likeur in hoor". Gelukkig voor Sabine vinden wij dat iemand van 16 heus wel wat likeur bij haar ijs mag.

Heerlijk volgegeten vielen we tegen 10 uur in ons bed en stonden de volgende ochtend tegen kwart voor negen in het ontbijtzaaltje.
 
De tafel links achter was onze tafel en die stond helemaal vol met lekkers! 12 verse broodjes, 2 soorten kaas, 4 soorten vleesbeleg, een mand vol met van die bakjes met allerlei soorten jam, chocopasta en honing, een grote kan sinaasappelsap en 2 thermoskannen theewater met de keuze uit 6 soorten thee.
 
Als je bedenkt dat we per persoon voor deze overnachting + ontbijt slechts € 22,50 kwijt waren, dan kun je je voorstellen hoe positief verrast we waren. We zijn ook wel eens in dure hotels geweest, waar we buiten de overnachtingskosten van € 45,- per persoon ook nog eens € 22,50 voor het ontbijt moesten betalen, waar het ontbijt een heel stuk minder was!
Er lagen zelfs zakjes bij, zodat je de broodjes die waren overgebleven kunt meenemen.
De gastheer en -vrouw zijn ontzettend aardige mensen, vreselijk gastvrij. Als je dat bij de zeer schappelijke prijzen optelt, een adresje dat we zeker gaan onthouden.
 
Heerlijk volgegeten en uitgerust reden we verder naar ons volgende doel in NL....