In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

vrijdag, april 30, 2010

Ik besef ineens dat het vandaag koninginnedag is

Dat zijn van die zaken die je echt gaat vergeten als je in het buitenland woont. Waar wij hier aan denken is het feit dat het morgen maiblasen is van de muziekkapel en als je dan pech hebt, woon je in het gedeelte waar ze om 6 uur ´s morgens al langskomen. Als het goed is, is dat hier niet het geval. Hier komen ze normaalgesproken zo rond de middag.

Gisteren moest ik om half acht op de hauptschule aanwezig zijn voor de gesunde jause. Met acht vrouwen in de schoolkeuken aan de slag. Een heleboel van de vrouwen waren thuis ook al flink aan het werk geweest met het maken van broodjes, "gezond" gebak (gemaakt van zaken als roggemeel en volkorenmeel, gezoet met honing of een diksap-achtige), kruidensmeersels (kwark, joghurt, verse kruiden, zout, peper). Allemaal hartstikke lekker. Ter plekke zijn nog bakjes gemaakt met groenten met een dipsausje, pizza met gezond beleg, volkorenbrood belegd met allerlei gezonds en ik was verantwoordelijk voor het maken van fruitspiesjes. Zo tegen half tien was alles klaar en moesten we nog snel zijn om het klaar te zetten voordat de kinderen kwamen.
O ja, op de foto zie ik ook de bananenmelk die we ook nog hadden gemaakt.

Als de kinderen dan komen, gaat alles snel. We hadden ervoor gezorgd dat we alle porties 50 cent maakten. Het geld dat binnenkomt is voor de klassenkas en voor de kinderen is het een welkome afwisseling.
Terwijl de kinderen kopen, worden de lege bekertjes en bakjes ook meteen opgeruimd door ons en er stonden 2 mensen in de keuken die daar ook weer snel aan de afwas begonnen. Uiteindelijk waren we om tien over tien klaar.
Helaas was er nog behoorlijk wat over en dat kwam niet alleen doordat we gewoon erg veel hadden, er waren ook heel wat klassen gewoon niet langs geweest. Daar hebben we bij de klasselerares dus wel even over geklaagd. Ze hebben op school een omroepsysteem en dat hadden ze best even de dag van tevoren kunnen gebruiken om de kinderen er aan te herinneren dat er weer een gesunde jause werd georganiseerd.
Wat er over was, hebben we dus voor een deel ook mee naar huis genomen. Ik had een stapel fruitspiesjes mee (die wilde niemand anders meenemen), schijven watermeloen en 2 belegde boterhammen.
Nadien mag je nog even naar de lerarenkamer voor een bakje koffie en natuurlijk had een van de dames ook een taart voor ons gebakken. Lekker een klein stukje appeltaart genomen.

Thuis lekker in het zonnetje gaan zitten en van het mooie weer genoten. Het was weer zomers warm dus dan neem ik het er meteen van. De kinderen waren trouwens ook erg blij met al het fruit dat ik had meegenomen. Einde van de middag was het schoon op (Joris had tussen de middag het nodige op en toen Sabine om half vijf thuiskwam, lustte ze ook wel wat natuurlijk).

Vanochtend weer fanatiek met mijn oefenprogramma bezig geweest. 40 minuten op het cardio apparaat met het programma om je pols op een bepaald niveau te houden. Ik had 130 genomen, omdat dat voor mij in het goede gebied ligt. Als ik het goed heb berekend, is voor mij een hartslag tussen de 128 en 152 ideaal bij het sporten. Het was meteen een stukkie zwaarder dan wat ik de afgelopen week gedaan heb, maar een mens moet per slot van rekening ook inkomen.

O ja, we zijn trouwens opgehouden met het Atkins Dieet, ik kwam er de laatste tijd namelijk eerder van aan dan dat ik ervan afviel en dat is niet bepaald motiverend als je in de strengste fase zit. Nu hebben we besloten om gewoon het gezonde verstand te laten werken en veel groente en fruit te eten en de hoeveelheid koolhydraten laag te houden. We zien wel hoe het dan loopt.

Tussen de middag hebben we lekker aardappeltjes uit de oven gegeten met gemarineerde kalkoenfilet en bladsla met een frambozendressing. Dat laatste maakt sla nog best lekker ook, dat blijft dus op ons menu staan.

Dan rest mij nog om jullie in Nederland nog een fijne verdere koninginnedag te wensen!

dinsdag, april 27, 2010

Nieuwe advocaat

Weer bijgekomen door het heerlijke weekend zijn we weer met frisse zin de nieuwe week ingedoken.
Werd ik gisteren gebeld door de klassemoeder van Sabine of ik donderdag kon meehelpen met de gesunde jause. Daar ik nu de tijd heb, heb ik netjes toegestemd. Had ik dat maar niet gedaan.... nu moet ik namelijk net als mijn dochter om kwart over zeven, half acht aanwezig zijn! Dan zit ik normaalgesproken te ontbijten! Ik heb natuurlijk meteen gevraagd of ze me dood wilde hebben door me al zo vroeg te laten werken, maar ze begreep ´m niet. Zucht, ochtendmensen, je hebt er ook niets aan.

Vandaag had Paul een klusje in Wörgl en toen zijn we maar meteen langs onze nieuwe advocaat gegaan. De man heeft al een zaak voor ons lopen, maar we hadden nog geen tijd gehad om hem ook eens de hand te schudden. Nu dus wel. Vreselijk aardige man, niet zo´n stijf figuur maar net zo "locker" als onze vorige advocaat. Wel gewoon van het zakendoen, maar daar komen we per slot van rekening ook voor.
Mooi een nieuw gevalletje aan hem door kunnen geven en ook even kort een geschilletje met onze vorige huisbaas kunnen bespreken. Altijd fijn als je iemand hebt aan wie je kunt vragen of het verstandig is om wel of juist niet tegen een (naar onze mening onterechte) vordering in te gaan.

Op lijngebied heb ik er flink de pee in, een week lang netjes geweest in de strengste fase en dan maar 700 gram afvallen is niet leuk :( , maar goed we gaan gewoon verder, vandaag tussen de middag een lekker citroen-kruidenkippetje uit de oven gehad met snijbonen erbij. Ja, een aardappeltje erbij was best lekker geweest, maar zo was het ook niet verkeerd. En zoals een collega afvalster bij een internet-forum al schreef: 700 gram per week is een kleine 3 kilo per maand, dus na een goede 3 maanden ben je er al 10 kwijt!

Tot zover het nieuws uit deze contreien, tot de volgende keer maar weer!

maandag, april 26, 2010

Heerlijk weekend

(Peter, hartstikke bedankt voor je reactie over de brug met sloten, leuk om te weten dat we het goed hebben begrepen.)

Wat een heerlijk weekend hebben we toch gehad. Vrijdagmiddag al lekker relaxed, de kinderen waren heerlijk buiten aan het spelen met zelfgevouwen vliegtuigjes. Sabine had op het internet wat nieuwe modellen opgezocht en die waren ze aan het uitproberen. Natuurlijk deden ook allerlei buurkinderen hier aan mee, dus dat was nog een keer leuker.
Op zaterdag lekker tot een uur of acht geslapen, daarna rustig ontbeten, waarna de kinderen weer buiten zijn gaan spelen. Paul en ik zijn na wat kleine klusjes naar de Obi in Wörgl gereden, want als het mooi weer is dan willen we kunnen bbq-en en we hadden nog geen bbq! Gelukkig hebben we er eentje gevonden die voor ons acceptabel is, dus er kan weer gegrilld worden. Daar hebben we dan ook meteen gebruik van gemaakt. Gelukkig doen we een dieet waarbij dat mag, dat scheelt weer een stuk. Het stokbrood met kruidenboter missen we wel een beetje, maar gelukkig niet al te erg. Voor het lekker hebben we allebei 1 stukje genomen....

Zondag was het alweer prachtig weer, dus na het ontbijt zijn we de rugzak in gaan pakken en zo tegen half elf toen de kinderen ook alweer even fijn buiten hadden kunnen spelen, zijn we naar het Windautal gereden.

Zoooo mooi daar! En ook als het druk is, is het nog heel makkelijk om plekjes te vinden die je dan toch helemaal voor jezelf hebt.
Ook hier waren de lentebloemetjes al hard bezig om zichzelf te laten zien. Ik heb maar 1 bloem gefotografeerd, maar er waren er natuurlijk veel meer.

We wilden via een beekje naar een daar aanwezige waterval wandelen en het eerste stuk leek dat ook prima te gaan.
Helaas werd het daarna te zompig om verder te gaan, dus zijn we weer omgedraaid en hebben redelijk wat tijd verbracht met onze fascinatie water...
PLONS!!

Daarna naar een plek geklommen waar we een mooi uitzicht over het dal hadden en daar lekker zitten picknicken. Onze meegenomen fles water was erg snel op, wat voor Sabine de reden was om weer naar de beek af te dalen en de fles daar te vullen met heerlijk, fris beekwater. Je kon erg goed proeven dat het gesmolten sneeuwwater was, zo lekker!

We hadden ook gezien dat er een aantal voederplaatsen voor reeën, gemsen en herten waren en daar zijn we toen naartoe gewandeld.
Door het feit dat we altijd uitgebreid om ons heenkijken en niet zo snel mogelijk naar een doel willen komen, kwamen we nog wat erg leuke zaken tegen:
Hele plukken haar van de dieren


En iets wat we nog veel bijzonderder vonden; een afgebroken hoorn:
Natuurlijk zijn we daarna dat hele areaal nog eens extra waakzaam doorgewandeld, waarbij we trouwens opmerkten dat die beesten wel heel veel poepen :), maar andere vondsten kwamen we helaas niet tegen.
Joris moest natuurlijk ondertussen overal opklimmen
en afspringen...
terwijl Sabine door het lichtspel weer wat evenwichtsproblemen had, maar dan helpt een toegestoken handje heel goed
 
Uiteindelijk zijn we na een dikke twee en een half uur weer naar huis gegaan.
 
Onderweg kwamen we trouwens steeds Frank en Emiek van Haus Tirol tegen, die deze dag hadden uitgekozen om lekker naar het Windautal te gaan mountainbiken, echt heel toevallig dat we steeds zo rond dezelfde tijd dezelfde kant opgingen.
 
Thuisgekomen besloten we dat we best nog een dagje konden grillen, dus dat hebben we dan ook meteen gedaan. Dit keer zijn we wel heel vroeg begonnen (tegen vier uur stond de bbq al op te warmen), want het zou tegen het einde van de middag kouder gaan worden en gaan regenen/onweren.
We hebben weer netjes bescheiden gebbq-ed, zoals je kunt zien
(natuurlijk was dit niet het enige dat we hebben gegeten, grinnik)
en toen we tegen kwart over vijf, half zes klaar waren, kwamen ook de buurkindjes weer thuis.
De kinderen hebben nog lekker een beetje onder de sproeier heen en weer lopen hollen, waar Joris ook weer overdreef door er doorheen te gaan rennen. We sproeien elke dag een aantal keer zodat de zandvlakte achter de bbq hopelijk binnenkort omgetoverd gaat worden in een klein grasveldje.
 
Natuurlijk hebben we ´s avonds nog met z´n viertjes naar Galileo gekeken, lekker op de bank met een kopje thee.
Het leken wel twee lange dagen zomervakantie! Van ons mag elk weekend zo zijn!