In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zaterdag, april 13, 2013

Uitgebreide lunch

Vandaag is zo´n dag dat we trek hebben. Zin om verwend te worden.
Sabine en ik moesten sowieso naar de Billa om shampoo met korting in te slaan en daar namen we ook een lekker pompoenpittenbrood mee.
 als je dat dan belegt met:






daarbij een flinke beker melk, dan heb je echt een koningsmaal! Omdat we zoveel trek hadden, is het brood (500 gram) helemaal opgekomen en voelen wij ons de koning te rijk :)

Fijn weekend!!!

vrijdag, april 12, 2013

Tuinvoorbereidingen zijn klaar

Ondertussen hebben we ook de laatste laag aarde gehaald en over de bakken verspreid. Toen de vierkanten afgemeten en met touw afgetimmerd.
Het hele principe van het square foot gardening draait nu eenmaal om deze vierkanten (squar foot).

 
Helemaal klaar om beplant te worden! Dat gaan we waarschijnlijk dit weekend doen, want dan is er weer lekker weer voorspeld.
 
 
Een plantschema heb ik ondertussen ook samengesteld, misschien dat ik toch nog wat ga omgooien, maar dat zien we dan wel weer.
 
Dit is het in ieder geval voorlopig geworden:
 
Bak 1
 Bak 2
 
In de loop van de tijd gaan de vroege varianten ingeruild worden voor latere varianten. We hebben namelijk ook nog late sla, boerenkool, andijvie en die moeten natuurlijk ook een plekje krijgen.
 
Volgens deze manier van tuinieren, kun je het hele jaar door steeds nieuwe zaken planten als je de oude gebruikt, waardoor je een continue oogst hebt.
 
Ik ben echt superbenieuwd!


dinsdag, april 09, 2013

Kruiden, pizza, ijs en vuur

Op het tuinfront staat het niet stil, want behalve de 2 bakken voor de groententuin, hebben we ook 2 kleinere bakken voor de kruiden.
 
In de linkse bak hebben we nu bieslook en peterselie, in de rechtse tijm, rozemarijn en salie.
Daar komt ook nog basilicum bij, maar die konden we nog niet krijgen. We gaan daarnaast in een grote pot ook nog zelf munt zaaien. Vanwege het woekergedrag van munt, durven we het niet aan om deze met een andere plant samen te zetten.

Sabine kwam vandaag thuis met de heuglijke mededeling dat ze een 1 had gehaald voor haar laatste duitse proefwerk, dus dat moest gevierd worden.
Ze had ontzettend zin in ijs en pizza. IJs hadden we al in huis, daarvan waren we door Tonny en Carolien van Ferienhaus am Brixenbachl al voorzien. Die ruimen na het seizoen hun vriezer uit en zijn zo lief om de inhoud daarvan aan ons te  doneren :-) Dus nogmaals DANK JULLIE WEL!!!
Vanmiddag hebben Sabine en ik het bananenijs geproefd en dat smaakt erg goed met pure chocoladehagelslag (zo op brood vinden we puur niet lekker, maar over het bananenijs is het super).

Voor het avondeten zijn Paul en ik naar Kirchberg gereden en hebben daar bij Pizza per Tutti 3 flinke pizza´s gehaald. Paul had een diavolo, Sabine, Joris en ik deelden 2 margaritha´s. Als toetje nog een bakje straciatella-ijs. Wat wil een mens nog meer.....

Nouhou...... een gezellig haardvuurtje is ook niet verkeerd.
We vinden het niet koud genoeg om de verwarming hoger te zetten, maar eventjes bijstoken met de kachel maakt het net iets aangenamer in huis. Daar we nog redelijk wat sloophout hebben, maken we daar natuurlijk gebruik van.

Zo nog een heerlijk kopje thee en het luxe gevoel is compleet!

maandag, april 08, 2013

Moestuin

Zo, twee maanden alweer niet geschreven. Dat betekent dat er niet veel bijzonders gebeurt, moet je maar denken!

Vandaag was het heerlijk weer en dus tijd om aan ons moestuintje te beginnen.
Jawel, je leest het goed!!!! Ik ga volgens de methode "square foot gardening" tuinieren.

Eerst heb ik de twee stukken uitgestoken waar ik de tuintjes wilde maken. Hier zie je dat ik het eerste stuk klaar heb.

Dat heb ik vlak voor m´n verjaardag gedaan en daarbij m´n linkerenkel op de een of andere manier verkeerd belast, want ik heb nu nog steeds een dikke enkel. Heb het gevoel dat ik een scheurtje in de binnenste enkelband heb opgelopen, het doet goed pijn als ik teveel belast en al helemaal als ik m´n voet draai als ik er op sta.

Toen ben ik nog flink op zoek geweest naar de goede inhoud voor de bakken. De kunst van het SFG, is namelijk dat je maar heel ondiep tuiniert (15 cm), maar het mengsel dat je gebruikt is heel belangrijk.
Volgens de handleiding heb je nodig 1/3 compost, 1/3 vermiculiet (jaha, nog nooit van gehoord..) en 1/3 veenmos (peat moss). Uiteindelijk het mos bij een tuinhandel in Duitsland gevonden, in Oostenrijk vond ik alleen hele kleine hoeveelheden voor een "hanging basket".
Uiteindelijk bij een kwekerij in Duitsland uitgekomen die pakken van 5 kg verkocht en dat bleek precies de hoeveelheid te zijn, die ik nodig had.

Doordat ik op internetforums gelezen had, heb ik besloten de vermiculiet voor de helft te vervangen door perliet. Volgens kwekers ook heel goed om water vast te houden en de bodem luchtiger te maken. De perliet en vermiculiet (allebei 100 liter) zijn afgelopen vrijdag gekomen, vandaag kwam het pakket veenmos. Helaas ben ik vergeten een foto te maken van het pakket, want dat moest eerst uitgepakt worden en met flink veel water bruikbaar worden gemaakt. De hoeveelheid was na de waterbehandeling zo´n 3-4 keer zoveel geworden :)
En zo ziet dat er uit...
 ....van dichtbij....

Daarna de vermiculiet er op uitgeschud en vervolgens door het mos gemengd. Heel grappig spul, je krijgt er een beetje goud-achtig glimmende handen van.
 Hier is het met elkaar vermengd.

Ondertussen was Joris uit school gekomen en mocht de perliet erdoor gemengd worden. Joris heeft flink geholpen, want hij vond het gevoel van al dat spul ook wel erg leuk. De perliet voelt een beetje aan als zacht piepschuim, erg interessant natuurlijk!

Paul, Joris en ik zijn toen nog naar het Lagerhaus in Kirchberg gereden om compost te halen, want dat hadden we nog niet. Dat ook weer keurig vermengd (Paul deed even wat voorwerk), waarna de tuinslang weer aan de slag mocht.
Het geheel ligt er nu netjes bij. Het enige is, dat het mos er natuurlijk ook overal doorheen komt. Dat wordt bij het planten voor mij te lastig, daarom hebben we besloten dat we binnenkort nog wat zakken plantaarde gaan kopen om als bovenste laag te dienen.
Dan ga ik binnenkort alvast wat sla en spinazie zaaien. Daar komt dan ´s nachts en als het erg koud is, een vlies overheen om de jonge plantjes te beschermen.

Alle zaadjes hebben we ook al gekocht; nu moet ik alleen nog een plantschema gaan maken en alles in outlook zetten, zodat ik precies weet wanneer ik wat moet gaan planten.