In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

donderdag, november 27, 2008

Eten

Het wordt tijd om het weer eens over eten te hebben. Per slot van rekening ben ik er dol op en is het op mijn logje veel te lang in de bouwverdrukking geweest.

Vanochtend, na het doen van de was, de stofzuig, de dweil, de administratie en de vertalingen, werd het tegen 11 uur tijd om eens aan het eten te gaan denken.
Eergisteren had ik op een site een recept gezien voor een aardappel-spinazierol en die vond ik er absoluut niet verkeerd uitzien. Aldus aan de slag om dit te maken.
Aardappelen in z´n geheel koken, vervolgens prakken, meel, ei, zout er doorheen tot er een fatsoenlijk deeg ontstaat. Vervolgens op een theedoek uitstrijken die voor dit doel met bloem bestrooid is.
Hierop smeer je dan een mengsel uit van met knoflook gebakken spinazie (knoflook alleen pletten en na het bakken eruit halen), ei, nootmuskaat, zout, parmezaanse kaas.
Geheel oprollen, in de theedoek houden en hierin nog eens 30 minuten zachtjes laten koken.

Dan had ik nog een stuk kalkoen over van gisteren. Deze gevuld met gedroogde tomaatjes op olie, knoflook en verse basilicum. Zout en flink peper erop en zachtjes net gaar bakken. Dan nog even bestrooien met italiaanse kruiden en het vlees kort laten rusten.

Nog even een klont boter zachtjes bruin laten worden en dit gebruiken als jus over de aardappel-spinazierol.

Het ziet er feestelijk uit, smaakt ook nog eens superfeestelijk en met een kleine salade erbij een goedkoop feestmaal. Ik was voor z´n vieren ca. € 6,50 kwijt. Daarvoor kun je in een restaurant niet eten :)

Zodadelijk ga ik naar het oudergesprek bij Joris op school, kan me niet voorstellen dat ik veel nieuws hoor, maar je weet maar nooit. Ik wil in ieder geval even weten hoe ze Joris zijn problemen met lezen oppakt, want ik merk thuis nog niet dat het beter gaat of dat hij ander huiswerk heeft.

woensdag, november 26, 2008

Dokter Bernhard

Dokter Bernhard, u moet me zeggen
Hoe gaat het met mijn kies
Dokter Bernhard, ik kan alleen maar hopen
dat ik ´m niet verlies
Elke keer denk ik weer
Hij zit goed in mijn mond
Dokter Bernhard, help me
en hou mijn kies gezond

refr.:
Zeg me alleen de waarheid maar
Is hij nu niet meer in gevaar
Dokter, ik ben zo bang
Al m'n eten deed ik altijd met hem
Al m'n eten is niets meer zonder hem
Alles eten wil ik, dus hou hem bij mij
Oh, ik gebruik hem
Ik heb hem zo nodig bij het eten

(en dan komt de dokter)
Maakt u zich niet zoveel zorgen
Net keek ik nog naar hem
Het is een kleinigheidje, heus
dat beloof ik u met klem

(ik)
Maar vanmiddag was er niets
er is niets dat hij niet lust

(dokter)
D'r is ook niets bijzonders nu
Maar 't is beter dat ik boor

refr.

Boren....
Nee, nee, nee!

---
Kleine variatie zoals jullie zien op het zeer bekende nummer.
Vandaag waren wij voor de eerste keer bij onze nieuwe tandarts in Kitzbühel.
Het is een praktijk van de familie Bernhard en Barbara Kleinlercher.
Tjonge jonge wat een verschil met dokter Hein uit Brixen zeg. Heel vriendelijk, ze hebben de tijd voor je en je wordt er gewoon menselijk behandeld in plaats van als een nummer.

Helaas hadden zowel Sabine als ik een gaatje (oh man wat deed dat uitboren toch pijn en ik had echt nergens last van voordat ik bij de tandarts was) en Paul heeft een zeer uitgebreide tandsteenbehandeling moeten ondergaan. Dat laatste kost trouwens een bak centen, poeh, dat wordt niet vergoed. Maar nu heeft hij wel een prachtig stralend gebit, zo mooi heb ik het bij hem nog nooit gezien.
En Joris...tja die opschepper was hartstikke bang om naar binnen te gaan, maar had een prima gebit en heeft dat ook minstens 100 maal rondgeroepen.

Wij zijn blij met deze tandarts dus er wordt nu niet meer van praktijk gewisseld.

maandag, november 24, 2008

Sneeuw op het terras

Afgelopen week werd ons terras gemaakt. Eerst werden de ondersteunende betonpilaren gemaakt, daarna werd hierop hout aangebracht. Daarop werd het betonijzer gevlochten. Het weer was prachtig en natuurlijk kwamen we dus even kijken (de kinderen en ik zijn lekker gaan wandelen) en konden de kinderen lekker op het ijzervlechtwerk spelen.




Vrijdagmiddag ben ik naar Westendorf gegaan, naar de 2e bijeenkomst van de cursus politiek voor vrouwen. Dit keer hadden we het over retoriek. Erg interessant, vooral ook om te leren hoe je verbale aanvallen kunt keren of je er tenminste niet al te erg door te laten imponeren.
Zaterdag was de tweede dag. Daar het al flink gesneeuw had en het heuveltje naar Westendorf wat glad was, heb ik Paul maar gevraagd me te brengen. Dat was vooral aan het einde van de dag erg prettig toen het stikdonker was en het ook nog een sneeuwde. Dan is zijn 4-wiel-aangedreven auto met splinternieuwe winterbanden toch prettiger dan de mijne met de oude bandjes eronder.
Sabine ging ´s avonds lekker bij Sabrina slapen en Joris hoefde daar niet eens over te mopperen. Maar ja, hij mocht dan ook lekker de nacht beginnen in mama´s bed :)

Zondagochtend eerst uitgebreid uitgeslapen. Joris had zich wel al vrij snel aangekleed, wat met zo´n berg sneeuw buiten blijf je natuurlijk niet binnen.
Nog even naar ons huis geweest en wat foto´s gemaakt.
Eerst een deel van het uitzicht vanuit Joris zijn kamer.


En hier een foto van ons terras en dat van onze buren, genomen vanaf het terras van de andere buurman.


Weer naar huis gegaan om te eten, waarna Joris weer buiten ging spelen.
Even later ging hij ook bij Sabrina spelen en zijn Paul en ik een ritje naar het Windautal gaan maken.
Dat blijft echt een prachtig gebied, vooral zo met de vers gevallen sneeuw.
Als je de foto aanklikt en vervolgens goed kijkt, zie je aan de rechterkant op de berg de nieuwe lift vanuit het Windautal de Choralpe op.

Een kijkje het Windautal in.

Dit vond ik wel een mooi lichtspel.


´s Middags zijn we nog met vrienden naar Blumen Pöll geweest die een kersttentoonstelling had. Erg gezellig, want je komt het halve dorp weer tegen. Onze vrienden waren we ook binnen no-time kwijt aan anderen.
We hebben nog een mooie kerstmand gekocht en zijn daarna de kinderen op gaan halen, die naar de camping waren gegaan om daar te sleeën.
Voor we het wisten was het weekeinde alweer om en was het weer tijd om naar school/naar klanten te gaan.
Vandaag was ook alweer een mooie dag, alhoewel ik blijkbaar nog een restje griep in m´n lijf heb van afgelopen week want m´n darmen waren vandaag nu niet de meest gezellige die ik kon bedenken.
Paul is van vanochtend vroeg tot half zeven vanavond onderweg geweest en het ziet er naar uit dat dit morgen niet veel anders gaan worden. Ik ga morgen het achterstallige huishoudelijke werk wegwerken zodat ik woensdag hopelijk nog het een en ander in het nieuwe huis kan gaan klussen voordat we naar de tandarts moeten.