In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zaterdag, juni 04, 2005

Vandaag bij oma geweest

Vandaag zijn wij voorlopig voor het laatst bij mijn oma geweest. We komen er sowieso al niet vaak (ca. 1x per jaar, schaam schaam), en we hopen dat we volgend jaar nog een keer bij haar langs kunnen gaan.
Gelukkig is oma erg optimistisch en nog goed van lijf en leden dus ze ziet zichzelf ook nog wel een keer naar Oostenrijk op vakantie komen. Leuk toch?

Ik hoor net van Paul dat Nederland op de 6e plaats staat van rijkste landen van Europa. Weten jullie welk land er op 5 staat?????

donderdag, juni 02, 2005

cursus en stemming

Gisteravond hebben we naar de uitslagen van het referendum zitten kijken, dat is ook wel eens interessant. 62,8% van de NL bevolking heeft gestemd en daarvan was 61,6% tegen de huidige Europese grondwet! Vooral dit opkomstpercentage vind ik hartstikke goed, ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat de nederlanders zo 'massaal' zouden gaan stemmen voor iets dat met Europa te maken heeft.
Nu ben ik alleen wel heel benieuwd wat 'Europa' met het Nee van NL en Fr gaat doen. Ze zijn bot genoeg om er omheen te zeilen, dus ik ben heel nieuwsgierig daarnaar.

Verder hoorde ik tot mijn grote vreugde van Inge dat ik niet alle 4 de cursussen hoef te doen die ik opnoemde. Alleen de 2 dure cursussen moet ik waarschijnlijk volgen. Dat scheelt toch weer een hoop tijd en geld, dat is mooi zeg. Binnenkort ga ik bij de WIFI nog even informatie inwinnen over wanneer in te schrijven en of er ook in het voorjaar cursussen worden gegeven in Innsbruck. Zou voor mij wel lekker zijn natuurlijk. Dan kan ik met een beetje mazzel in oktober de ene cursus doen en dan in het voorjaar de andere. Als ik dan tussendoor ook nog een baantje in de horeca kan bemachtigen om alvast wat ervaring op te doen, dan zit ik helemaal gebakken.

Ik ga nu eerst even verder wakker worden, want ochtenden blijven helaas niet mijn favoriet.

woensdag, juni 01, 2005

Heb jij al gestemd?

Tja, die vraag kun je van mij verwachten
In veel landen hebben mensen niet eens de mogelijkheid om hun stem te laten horen en zouden het wel graag willen. Hier hebben we de mogelijkheid, maar vinden de meeste mensen het teveel moeite om eventjes naar het stemburo te lopen, fietsen, rijden en daar even een knopje in te drukken.
Wij waren vanochtend in 12 minuten helemaal klaar. Dat is: in de auto stappen, naar het stemburo rijden, stemmen, Sabine naar school brengen. Daarna zijn Joris en ik lekker naar huis gelopen terwijl Paul naar kantoor reed.
Ik geef toe dat de materie waarover gestemd moet worden niet altijd even duidelijk is. Ik heb me er redelijk in verdiept, maar bleef het lastig vinden (en dan ben ik redelijk geïnteresseerd in alles wat met politiek te maken heeft).
Hier in huis zijn 2 kampen voor wat betreft de europese grondwet. 1 persoon is voor, 1 persoon is niet voor deze grondwet dus dat is wel grappig.
Wat leuk is, is dat we allebei wel voor verdergaande samenwerking zijn op europees niveau. Alleen de manier waarop het nu wordt ingevuld is punt van onenigheid.

Zelf zou ik het heel prettig vinden als het mogelijk zou zijn om als Europeaan je onbeperkt te vestigen in een land naar keuze, terwijl je gewoon recht houdt op bijvoorbeeld je AOW, WAO of weet ik wat er allemaal voor regeltjes zijn.
Nu we naar Oostenrijk gaan, moet er weer van alles uitgezocht worden. Je moet van pensionfonds, ziektekostenverzekeraar enz. wisselen, want die werken niet op Europees niveau. Banken werken wel op Europees niveau, maar helaas merk je daar als individuele klant niet zo veel van.
Toen we bij een vestiging van de Rabobank (Raiffeisen! Boerenleenbank) stonden om te vragen of we ook vanuit NL alvast zaken konden doen voor Oostenrijk werd ons gemeld dat ze niet eens samenwerken! Ik snap daar dus helemaal niets van, het lijkt mij dat dat juist zaken zijn die Europees zouden moeten zijn.

Zo heeft mijn stukje toch nog betrekking op Oostenrijk , wij als emigranten denken volgens mij al vrij Europees, nu Europa zelf nog.

dinsdag, mei 31, 2005

En de keus is gevallen op:

De zak omkeren en uitzoeken. Helaas kon ik het meeste toch al meteen weggooien, vanwege stuk of nogal incompleet, maar het idee is goed natuurlijk.
Ik heb Joris ook al kunnen verblijden met een politiemotor en een auto'tje, nog wat knikkers en potloden en voor Sabine vond ik ook nog een ketting en 2 armbandjes (misschien doet ze er ooit nog eens iets mee). Dus een goed geweten en dan ook nog wat 'nieuwe' speeltjes voor de kinderen. Toch wel lonend dus om een dik half uur uit te zitten zoeken.

Verder werd mij gevraagd wat een blog eigenlijk is. Eigenlijk heel simpel, maar je moet het even weten. Een Blog is een afkorting van een Web Log. Een log kun je terugvoeren naar logboek, een soort dagboek eigenlijk maar dan vooral bekend uit de scheepvaart.
Dus een weblog is een soort dagboek op het world wide web.
Eigenlijk maf dat je er vanuit gaat dat iedereen wel weet wat zoiets betekent, maar ik ben bang dat iedere beroepsgroep dat wel heeft. Bij het gemeentehuis staan ze je ook vaak met soepogen aan te kijken als je zegt dat je geen idee hebt hoe het een en ander werkt. Ook logisch want zij werken er elke dag mee natuurlijk en nu betrap ik mezelf dus op eenzelfde fout, grin.

maandag, mei 30, 2005

Keuzes maken

Een mens maakt een hoop keuzes in haar of zijn leven, maar als je gaat verhuizen dan moet je er heel veel maken.
Ik heb al eerder geschreven over het feit dat we al onze spullen aan het uitzoeken en opruimen zijn en daar ben ik nu ook weer mee bezig. We hadden een hele vuilniszak vol met kleertjes van Joris (babymaatjes) en ook nog wat lakentjes en onderlakentjes voor een babybedje. Natuurlijk kunnen we iemand zoeken om blij mee te maken, maar ik weet gewoon zo snel niemand in onze omgeving met een jongetje die nog spullen nodig heeft.
Vandaar dat de hele zak in de kledingbak bij de kerk is verdwenen. De kleding wordt dan voor een klein prijsje aan belangstellenden verkocht en de opbrengst is bestemd voor de ouderen en chronisch zieken in de gemeente.
Voor mij eigenlijk 3 vliegen in 1 klap:
- ik hoef geen moeite te doen om de oude spullen kwijt te raken
- andere mensen kunnen voor een klein prijsje nog leuke spullen kopen
- ik doneer zo ongemerkt ook nog wat voor het goede doel

Nu hebben we op zolder ook nog zo'n vuilniszak vol met speelgoed liggen. Nu twijfel ik tussen de vuilnisbak (er zit ook een hoop losse troep tussen) of tussen het zaakje uitzoeken en de goede spullen naar de kringloopwinkel brengen en de rest ook weer in de vuilnisbak.
Milieutechnisch gezien is de laatste optie natuurlijk de beste. Ook gezien het feit dat de kringloopwinkel werk biedt aan zo'n 13 mensen hier uit de buurt is een pré.
Aan de andere kant ligt mijn luiheid op de loer die eigenlijk liever achter de pc blijft zitten en daar interessante artikelen wil lezen of een spelletje wil doen.

Wat zal m'n keuze nu toch eens worden......

zondag, mei 29, 2005

Kurse

We vinden het erg jammer dat we dat pension dat we willen pachten niet snel na onze verhuizing kunnen overnemen, want we hebben er erg veel zin in.
Om dit te mogen gaan doen moet ik nog wel de nodige cursussen gaan volgen en wat dat betreft is het dan weer niet zo erg.

De volgende zaken moet ik namelijk nog gaan leren bij het WIFI:

1. FACHLICHE GRUNDAUSBILDUNG GASTGEWERBE
Alle, die sich gute fachliche Grundkenntnisse für den Einstieg in das Gastgewerbe aneignen möchten und die sich den fachlich-rechtlichen Teil des Befähigungskurses Gastgewerbe erleichtern möchten, erhalten die nötigen Basisinformationen in Küchenkunde, Lebensmittelkunde, Servier- und Getränkekunde.
Voor deze cursus staat 24 uur studie (en dan natuurlijk nog thuis studeren) en een cursusbedrag van E 170,-.

2. BEFÄHIGUNGSKURS GASTGEWERBE - FACHLICH/RECHTLICHER TEIL
Dieses Training ist eine intensive fachliche, rechtliche und technisch-hygienische Vorbereitung auf die mündliche Teilprüfung für den Befähigungsnachweis Gastgewerbe.
Fachthemen sind: Lebensmittelkunde einschließlich Grundzüge der Ernährungslehre, Küchenkunde, Getränkekunde, Getränkekunde, Servierkunde, Logiskunde, gewerberechtliche Vorschriften, unternehmerische Rechtskunde, Vorschriften über die Preisauszeichnung im Gastgewerbe, Jugendschutzvorschriften, einschlägige Umweltschutzvorschriften.
Dieser Befähigungskurs bereitet auf das Modul 2 der Befähigungsprüfung vor.
Voor deze cursus staat 63 uur studie (+ thuis studeren) en kost E 600,-.

3. KAUFMÄNNISCHE GRUNDAUSBILDUNG GASTGEWERBE
Alle, die sich kaufmännische Grundkenntnisse aneignen möchten, die für eine erfolgreiche Tätigkeit im Tourismus unabdingbar notwendig sind, erhalten Kenntnisse in kfm. Rechnen, Prozentrechnen, Schlussrechnen, Währungsrechnen, einfacher Buchhaltung, Menü- und Getränkekalkulation etc. vermittelt.
Dieser Kurs ist als Vorbereitung auf das Unternehmertraining Gastgewerbe oder als Vorbereitung auf die Lehrabschlussprüfung für touristische Berufe im ersten und zweiten Bildungsweg gedacht.
Voor deze cursus staat 28 uur studie (+ thuis studeren) en kost E 200,-.

4. BEFÄHIGUNGSKURS GASTGEWERBE - KAUFMÄNNISCHER TEIL
Dieses Training ist eine intensive Vorbereitung auf die schriftliche Teilprüfung für den Befähigungsnachweis Gastgewerbe.
Fachthemen sind: Unternehmensführung, insbesondere Kostenrechnung, Kalkulation, Controlling, Marketing, Management und Organisation.
Dieser Befähigungskurs bereitet auf das Modul 1 der Befähigungsprüfung vor.
Voor deze cursus staat 58 uur studie (+ thuis studeren) en kost E 600,-.


Zoals je kunt zien is dat nog heel wat werk. Namelijk 173 uur studie op lokatie en een financiële investering van E 1.570,-.

Daarnaast dan natuurlijk ook nog een afsluitend examen dat deels mondeling (bibber bibber) en deels schriftelijk gedaan moet worden.

Ik wist al dat het een hoop werk zou zijn, maar nu ik het zo op schrift zie staan is het zelfs nog meer werk dan ik al dacht. Gelukkig heb ik zo'n soort cursus in NL ook al eens gedaan dus ik hoop dat het me toch een ietsje makkelijker af zal gaan dan mensen die nog nooit zo'n studie hebben gedaan.