In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

zaterdag, maart 29, 2008

Consuminderen

De hele week alweer niet geschreven. Eerst lekker nog met de kids 2e paasdag gevierd, dat betekende voor ons niet al teveel werken en gezellig met de kinders een spelletje op de Wii doen.
Paul had voor ons een heerlijke Zwiebel-Rostbraten gemaakt, waarvan we nog lang hebben kunnen nagenieten (pfffff, wat kun je gaan stinken van uien).

De dinsdag hadden de kinderen ook nog vrij en dat was maar goed ook, per slot van rekening was ik toen jarig! Dus ik ben weer heerlijk verwend met een uitgebreid ontbijt op bed en daar heb ik mij ook heerlijk lang en lui opgehouden :)
Ook deze dag verder weer gewoon wat gewerkt en van mekaar en de vrije tijd genoten.

Die ochtend is Paul door buurvrouw Sonja aangesproken of we binnenkort eens bij haar komen praten i.v.m. huizen enzo... Oftewel, als wij het goed begrijpen, staan zij en haar ex er nu zo langzamerhand voor open om het huis te verkopen. Maar daar wij gekke Gerritje niet zijn, nemen wij daarover eerst contact op met een bevriende bankmedewerker die als bijbaan makelen heeft. Die mag eerst voor ons bekijken wat het huis zo´n beetje zou mogen gaan kosten. Daarna nog bij de bank praten of wij dat bedrag wel zouden kunnen lenen en pas dan gaan we een praatje maken met de buuv.

Daardoor is het wel weer hard nodig om weer eens wat beter zicht te krijgen op de financiën en alsof ik het wist, had ik me net op 2e paasdag weer op mail gezet bij mijn oude vertrouwde consuminder mailgroep. Het blijkt dat er in de jaren dat ik er niet bij ben geweest, niet ontzettend veel veranderd is, dus ik voelde me er meteen weer thuis. Toch fijn om weer met zo´n groep gelijkgestemden te kunnen mailen.

De rest van de week is gedomineerd door vooral veel werken, ik had nogal wat aan vertaalwerk dit keer, dus daar heb ik me naast het huishouden weer heerlijk mee bezig kunnen houden. Paul is veel onderweg geweest en de kinders zijn ook weer gewoon naar school, dus we moeten ook weer met Sabine huiswerk maken. Alles bij mekaar vliegt de week dan weer om en zijn we bij de zaterdag aangeland.

Vandaag ook weer heerlijk lekker lang in bed blijven liggen met de kids en om een uur of negen er maar eens uitgegaan (tja als er om kwart voor negen een klant voor de deur staat...).
In de loop van de middag worden we bij Gasthof Nieding verwacht, die zijn vandaag voor de laatste dag van het seizoen open en we zijn gevraagd of wij dan niet nog even gezellig langs willen komen. Tja, als je zo specifiek wordt uitgenodigd dan kun je eigenlijk geen nee meer zeggen en daar we de Niedinger nu eenmaal erg graag mogen gaan we gezellig langs.

Het weer is hier heel wisselvallig, vanochtend om een uur of 7 straalde het zonnetje nog, om half negen regende het en nu is het bewolkt maar droog. Het lijkt bijna wel lente!

zondag, maart 23, 2008

NATIONALE PANNENKOEKENDAG, 29 MAART 2008

Afgelopen week stond er ineens een weblog open op mijn computer die ik zelf niet had aangeklikt, Paul wist ook niet hoe het ding er kwam, dus de verdenking ligt bij vriend Steven (vergeten te vragen).

De weblog heet mevrouw gerritsen en ze bleek genomineerd te zijn voor de Dutch Bloggies of zoiets. De maakster is opgeleid als fotograaf en tegenwoordig ook als kok. Een zogenaamde foodblog dus. Daar koken toch iets blijft dat mijn aandacht heeft, ook naar een heel aantal links doorgeklikt en op de site van lekker bloggen zag ik staan dat deze dag door Tefal uitgeroepen is tot nationale pannenkoekendag! Ok, ik ben dan wel niet meer aanwezig in het nederlandse, maar wat is er mis met een internationale pannenkoekendag dacht ik zo.



Daarom gaat mijn weblog maar eens volledig over de pannekoek (ik weiger nog steeds die N er tussen te zetten, het is toch wat).

Allereerst vond ik een aantal leuke pannekoekenweetjes op de tefal site:

Wist je dat:
* het recept voor pannenkoeken in de 12e eeuw door kruisvaarders werd meegenomen vanuit China en Nepal
* er een kookboek uit 1439 is bewaard waarin de pannenkoek vermeld staat?
* pannenkoek tot 1995 werd gespeld als pannekoek?
* de Amerikaanse pancake dikker is dan de Nederlandse pannenkoek?
* dat de franse crêpe dunner is dan de Nederlandse pannenkoek?
* de grootste pannenkoek ooit maar liefst een diameter van 15 meter had en zo'n 3.000 kilo woog?
* het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 416 keer in 2 minuten? Bekijk hier de video.
* het wereldrecord zo lang mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 3 uur, 2 minuten en 27 seconden?

En bij het dorpsfeest in Hoogland werd de grootste biologische pannenkoek gebakken.



De grootste biologische pannenkoek van de wereld kon worden gemaakt met medewerking van Van Loen techniek en pannenkoekenboerderij In den Gloeiende Gerrit. Dankzij hun kunde heeft de jubilerende vereniging Jong Hoogland de recordpoging waar gemaakt. De pannenkoek is gemaakt van 60 liter beslag, 300 eieren, 2,5 kilo boter met maar liefst 15 barbecues. De pannenkoek met pan weegt in totaal 468 kilo.

Leuke weetjes voor als je zo´n heerlijke pannekoek aan het eten bent.

Natuurlijk heb ik ook gezocht naar lekkere recepten, want op pannekoekendag, mag de pannekoek best eens iets anders voor de dag komen dan alleen met stroop of suiker (hoewel deze beide varianten ook erg lekker zijn).


2 heerlijke pannekoeken vond ik op brutsellog

Hartige pannenkoek met kip-champignonvulling



Ingrediënten: 1 pak Koopmans pannenkoekenmix eier, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 200 gram kipfilet, 250 gram kastanjechampignons, oregano, 30 gram boter, 30 gram bloem, 400 ml melk, zout, peper, nootmuskaat, 100 gram geraspte kaas,

Bak de pannenkoeken zoals je zelf wilt, met een pak van bijvoorbeeld Koopmans, of met een eigen beslag. De pannenkoeken kan je al een avond van te voren klaarmaken. Voor de kipvulling bak je in de hete olie 1 in ringen gesneden ui met 2 fijngehakte teentjes knoflook. Als de ui glazig is voeg je er 200 gram in blokjes gesneden kipfilet toe, bak de kip bruin en voeg dan 250 gram in plakjes gesneden kastanjechampignons toe en bak deze gaar. Breng het geheel op smaak met wat oregano. Zet het even op een laag vuurtje. Maak nu de bechamelsaus. Smelt 30 gram boter en voeg dan 30 gram bloem bij. Bak dit even mee en voeg dan beetje bij beetje ongeveer 400 ml melk toe. Als de saus de gewenste dikte heeft breng je het op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de saus nu door het kipmengsel. Doe er ook 100 gram geraspte kaas door en laat de kaas smelten. Nu kan je de pannenkoeken gaan vullen. Rol ze goed op, strooi er wat kaas over en leg ze dan in een ingevette ovenschaal. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 175 graden voor ongeveer 20 minuten. De pannenkoeken worden dan van boven heerlijk krokant. Eet Smakelijk!

Gevulde pannenkoeken met spinazie



Ingrediënten: 1 ui, 1 teentje knoflook, tijm, 300 gram spinazie, 2 theelepels pesto, 100 gram geraspte oude kaas, 2 eetlepels paneermeel, 3 eetlepels kookroom, kant-en-klare pannenkoeken,

Bak in hete olie 1 gesnipperde ui met 1 fijngehakt teentje knoflook met wat tijm naar smaak. Als de ui zacht is voeg je ongeveer 500 gram diepvriesspinazie toe. Laat het al roerend ontdooien. Voeg 2 theelepels pesto toe en ongeveer 3 eetlepels kookroom. Zet het vuur lager en roer er nu 100 gram geraspte oude kaas en 2 eetlepels paneermeel door. Als de kaas gesmolten is kan je de pannenkoeken gaan vullen. Je kan zelf pannenkoeken gaan bakken, maar soms zijn van die kant-en-klare pannenkoeken ook erg makkelijk. Rol de pannenkoeken goed om de vulling en leg ze in een ovenschaal. Strooi er nog wat geraspte kaas over. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven op 160 graden (hetelucht) voor ongeveer 10 minuten. Eet smakelijk!

Pannenkoek in een dessertkopje (site van Soezie bakmixen)



Ingrediënten:
Voor de crème marquise:
80 ml slagroom
16 g suiker
20 g Mix voor banketbakkersroom
60 ml melk
kirscharoma

Voor 6 pannenkoeken:
165 g Mix voor pannenkoeken
2 eieren
250 ml water

Verder:
koffiekopjes
Vers fruit: in stukjes gesneden aardbeien, banaan, fruitmix

Hoe ga je te werk?

Maak eerst crème marquise. Klop de slagroom en de suiker samen op. Meng de Mix voor banketbakkersroom met de melk. Roer de slagroom en de banketbakkersroom door elkaar. Voeg een beetje kirscharoma toe.

Maak dan de pannenkoeken. Voeg alle ingrediënten samen en klop tot een glad beslag. Verhit wat boter in een koekenpan. Schep een lepel beslag in de pan en bak beide zijden goudbruin. Vouw een pannenkoek dubbel en rol hem op tot een puntzak. Plaats de opgerolde pannenkoek in een kopje. Doe de crème marquise in een spuitzak. Spuit een dot in de opening in het midden van de opgerolde pannenkoek. Werk af met stukjes vers fruit.

Ook lekker met een bolletje ijs en chocoladesaus, karamelsaus of stukjes fruit. Of vervang de crème marquise door chocomousse. Klop daarvoor 50 g Mix voor chocomousse en 80 ml koude melk samen op. Werk af met chocoladeschilfers en poedersuiker.


Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden met pannekoeken. Zelf maken wij ook nog wel eens een pannekoekentaart. Alles wat je maar aan restjes hebt, kun je hier op een creatieve manier in kwijt en als je de kinderen zegt dat je pannekoekentaart eet, interesseert het ze meestal niet eens wat er dan tussen die pannekoeken zit!

Tot zover de pannekoekenaflevering. Waar een beetje rondsurfen toe kan leiden...

VROLIJK PASEN!


Wij wensen iedereen vanaf hier graag een vrolijk pasen! Bij ons is het buiten grijs en na een leuk klein sneeuwbuitje vanochtend, komen er nu alleen nog miezervlokjes omlaag. Geen probleem, het laagje wit dat is gevallen, zorgt ervoor dat het landschap er weer mooi uitziet.

Vanochtend waren Joris en ik al om half acht uit de veren om de ontbijttafel klaar te maken. Hij had de servetten mooi neergelegd (met maar een beetje hulp van mij) en overal prachtige chocoladeversieringen neergezet. Natuurlijk hebben we eitjes gekookt en de kinderen hebben die mooi met stickertjes beplakt. Zag er weer heel vrolijk uit allemaal. Kopje thee, verse sinaasappelsap, paasbrood, ontbijtkoek, yoghurt met fruit... voor ons een heus feestmaal en we hebben er ook met volle teugen van genoten.
Tja en dan is het hier in Oostenrijk gewoonte dat de kinderen een kado krijgen met Pasen..... Normaalgesproken is dat een fiets, maar daar die van ons allebei nog een fiets hebben waar ze prima op passen, is het toch iets anders geworden. Joris wilde zo vreselijk graag een skateboard en Sabine het spel Mode-Designer voor de Nintendo DS. Daar wij de onaardigste niet zijn, hebben we ze allebei met hun wens verrast. Sabine heeft ook nog een extra spel gekregen (Mario & Luigi Partners in Time) omdat Joris zijn race-auto-skateboard met beschermers nogal aan de prijs was.
Verder samen nog 4 Sponge Bob Nintendo DS spellen, dus ze kunnen een tijdje vooruit.
Nooit gedacht dat we mee zouden gaan doen aan de Oostenrijkse Paas kado-geef-gekte, maar ik vrees dat we dat toch hebben gedaan.

Verder gisteren samen met vrienden Marco en Corletta een nieuwe antenne met zender voor Brixnet geïnstalleerd. Nieuwere techniek, waardoor de ontvangst hopelijk nog beter wordt.
Marco was bereid om voor ons op de wiebelige ladder te gaan staan en het richtantennetje en de paneelantenne op te hangen.


Het weer was nogal wisselvallig, het ene moment vol met wolken, het andere weer een vrijwel blauwe lucht. Al met al wel erg koud dus we waren allemaal flink dik ingepakt.


Alles bij mekaar met de voorbereidingen erbij toch weer een goede 30 uur werk. Het lijkt allemaal zo makkelijk als we de zooi aan het ophangen zijn, maar de voorbereidingen zijn niet mis.
Natuurlijk moesten we alles ook enigszins netjes afwerken (kabels opbinden enzo) om te zorgen dat Christoph het niet op z´n zenuwen krijgt. Heel braaf met z´n drietjes bezig hierzo (Corletta hielp ook, maar ja, iemand moet de foto´s nemen):


Nog even het zaakje dichtschroeven en klaar zijn we voor de zaterdag.


Natuurlijk ook nog getest waar deze zender te ontvangen is, en zover we het hebben kunnen zien, beslaat deze vrijwel de hele camping. Er moet nog veel meer getest worden, maar dat kunnen we pas doen als (vrijwel) iedereen weg is, want dan moeten er zenders uitgetrokken gaan worden en dat doen we toch liever als er zo min mogelijk klanten zijn.
Al met al weer een flinke stap om het Brixnet bij de tijd te houden. Nu is het nog wachten op de Telekom met glasvezel, maar wanneer dat ooit gaat komen????

Verder moet ik nog even vermelden dat ik voor de eerste keer zelf echt in de Suzuki SX4 heb gereden, tot nu toe was ik eigenlijk niet verder gekomen dan een korte test op ons pleintje. Hij rijdt wel heel anders dan de Clio hoor, ik moest erg wennen aan de totaal andere zitpositie en de directheid van het sturen. Ook schakelt deze auto nog vrij zwaar, maar dat komt in de loop van de tijd wel weer goed.

Paul heeft natuurlijk ook nog even lopen geinen op de camping. Achter op de wei waar wij moesten zijn, was een heel stuk afgezet, dus via het heuveltje naar de lichtmast toegereden. Met een auto zonder vierwielaandrijving vrijwel niet te doen, maar met de vierwiel was het ijzige heuveltje een peuleschil. Tja, je hebt een auto die het kan, dus dan moet je het ook wel eens uitproberen natuurlijk.