In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

vrijdag, april 24, 2009

tegels, laminaat en verwarmingsketel

Gisteren zijn we met onze toekomstige buurman Richard naar Salzburg gereden. Richard werkt voor een bedrijf dat bouwmaterialen (vooral tegels) levert.
Paul wilde het liefst zwarte of antraciet gekleurde tegels voor de vloer, maar vond terracotta ook mooi. Ik was bij beide opties niet geheel enthousiast, dus we hebben vlijtig verder gezocht :)
Uiteindelijk uitgekomen bij natuursteen-look tegels in een licht-gelige kleur, maar elke tegel heeft net ff een andere kleur, structuur enz. zodat het echt net natuursteen lijkt. Op de wand komt een wittige tegel met wat gelige streepjes erin en als afwerkrandje in de badkamer hebben we een prachtig marmeren randje gekozen. De prijzen die we moeten betalen, liggen een stuk lager dan we normaalgesproken in de winkel zouden moeten betalen, waardoor we straks tegen een hele goede prijs de entree, de wc´s en de badkamer prachtig betegeld hebben. We hebben er namelijk voor gekozen om dat een eenheid te laten zijn.

Ook vonden we daar een laminaat dat ons zeer goed beviel. Appelhout schijnt de kleur en de nerf te zijn die ze er in hebben gemaakt, het is ook een heel dik laminaat wat we ook nog eens extra prettig vinden.

Wat trouwens heel grappig is, is dat we precies dezelfde tegels hebben uitgezocht als Richard bij hem voor de ingangshal en de trap gaat gebruiken (dus nog eens extra korting omdat we dan meerdere pallets kunnen bestellen) en hij was ook helemaal enthousiast over ons laminaat en gaat nu proberen zijn vrouw over te halen om ook dat laminaat te nemen, zodat we ook daar nog wat extra korting kunnen bedingen.

Leuk om zo weer een stapje verder te zijn.
Op de heenweg hadden we trouwens wat grijze wolken en zon, maar op de terugweg hadden we echt lente-weer. Regenbuien, hagelbuien en sneeuwbuien. En dan niet zomaar van die kleine sneeuwvlokjes, maar van die volwassen, dikke, vette vlokken! Was wel heel leuk om weer even mee te maken, maar ben blij dat nu de zon weer schijnt.

Ook is gisteren onze verwarmingsketel met boiler geïnstalleerd, volgende week dinsdag komt de installateur het hele zwikkie aansluiten (tja de aardwarmtepomp wordt door een ander bedrijf geleverd dan de vloerverwarming zelf dus dan moet het ook door degene van de vloerverwarming worden aangesloten) en dan kunnen we het zaakje continu gaan verwarmen. Heel fijn, dan droogt het tenminste eindelijk echt goed op. Als je het compleet op de buitenlucht laat drogen, duurt het allemaal vele malen langer.

Voor de rest hebben we ook nog eens erge pech, een stelletje vandalen heeft het nodig gevonden om in Paul z´n buro en in ons trappenhuis tekens en letters in onze muren te krassen. Echt heel erg balen moet ik zeggen. We moeten nog even langs onze verzekeringsman om te kijken of we dit op de bouwverzekering kunnen verhalen. Ondertussen hebben we gehoord dat we niet de enigen zijn waarbij dit gebeurd is, ook bij de lift en in het dorp bij een huis schijnen dezelfde tekens gekrast of gespoten te zijn.
Ik heb nog nooit begrepen wat er nu zo leuk is aan het vernielen van andermans eigendom en ik moet zeggen dat we ook erg verdrietig zijn hierover. Gelukkig maar een relatief kleine schade, maar leuk is anders.


Voor de rest loopt het allemaal lekker. Joris heeft gisteren heerlijk bij een vriendje mogen eten en spelen omdat Paul en ik naar Salzburg waren, Sabine heeft vanochtend een engelse test gehad, dus we hebben de ochtend engels met elkaar gesproken zodat ze lekker in het ritme kwam (meteen het eerste uur had ze de test al, dus om half acht....). Netjes de present continuous geoefend, want dat moest ze leren. Ik heb dus meteen weer mijn engelse grapje van stal gehaald; todeloo, I am going to the loo.
En dat is precies wat ik ga doen :)

woensdag, april 22, 2009

Verzekeringen

Vanochtend werd ik opgebeld door Barbara van ons verzekeringskantoor. Of vorig jaar toen ik m´n knieband gescheurd had, onze toenmalige tussenpersoon dat eigenlijk wel bij de verzekering gemeld had.
Haar even uitgelegd dat ik onze vorige tussenpersoon al verteld had dat hij niets meer is dan een verzekeringsverkoper (was hij heel boos om, maar ik had wel gelijk) en dat hij dus helemaal niets heeft gedaan. Zelf had ik geen idee dat je zoiets bij je ongevallenverzekering moet melden, dus er ook niet aan gedacht.
Nu gaat ze kijken of ze het nog voor mekaar krijgt om deze melding daar te krijgen, want omdat de knieband afgescheurd is, schijn ik het plakkertje "gedeeltelijk invalide" te krijgen en daarvoor krijg je dan een uitkering....
Ik heb de papieren bij mekaar gezocht en ben heel benieuwd wat hier uit gaat komen. Zomaar een extraatje is natuurlijk nooit weg.

De zon schijnt weer heerlijk, het grootste deel huishouden is ook gedaan en ook door het andere werk ben ik op dit moment wel heen. Ik denk dus dat ik mij zo maar eens in het zonnetje ga begeven, want er komen nu wel wolken aan.

Verder heb ik last van het feit dat ik zo moe ben. Al maanden achter mekaar en het gaat maar niet over, ook niet door het eten van extra vitamines.
Een paar weken geleden gaf m´n lichaam al aan geen eten te willen; ik heb een dag alleen maar water kunnen drinken, ook bouillon ging niet; nu ga ik maar eens nog zo´n dagje houden. Alleen water of groene thee en voor de rest helemaal niets, dan kunnen er mooi wat afvalstoffen uitspoelen. Eens zien of het wat brengt, slecht voor je lijf is het in ieder geval niet :)

Het laatste nieuws over het nieuwe huis is dat de schoorsteenveger gisteren is geweest om de schoorsteen te controleren. Volgens hem zag het er allemaal goed uit, enige opmerking die hij maakte, was dat één van de balken in Sabine´s kamer te dicht bij de schoorsteen geplaatst is. Mocht er ooit brand uitbreken en dat vanaf die balk komen, dan kunnen we de schoorsteenveger in ieder geval niet aansprakelijk stellen voor nalatigheid of zoiets. Een mens leert zo elke dag weer wat nieuws.
Volgende week heb ik in de planning staan dat ik de muren en plafonds ga sauzen, als het goed is, is het stuckwerk tegen die tijd zover opgedroogd dat dat geen problemen meer geeft.

maandag, april 20, 2009

Schimmel op het dak

De titel zegt het al, door de gigantische hoeveelheid water die de laatste weken in het huis verwerkt is (stuc en vloer), is het erg vochtig geworden.
Dit is helaas flink in het hout van ons zichtdak geslagen en dat is daardoor op een aantal plaatsen ontzettend gaan schimmelen. Daar zitten nu dus zwarte vlekken op. Snik, snif, snuf.
We hebben zo hier en daar al nagevraagd en iedereen zegt hetzelfde als de timmerman: goed luchten, heel goed luchten. Als het goed is, gaat daardoor het grootste deel van de viezigheid al weg.

Verder is ondertussen de luchtlaag van het dak al gemaakt, de isolering ligt erop en afgetimmerd is het ook. Morgen leggen ze er nog een laag "pap" op en dan is het werk van de timmerman gedaan.
Vervolgens komt de dakdekker in die zorgt ervoor dat het dak echt wind en waterdicht wordt.

Toen we daarnet naar het huis wandelden, kwamen we weer een andere timmerman tegen (voor de insiders: Franz Fuchs ook van Sport Fuchs) en die is even met ons meegegaan om te kijken voor de trap. Even later kwam broer Peter ook langs, zogenaamd om Franz te spreken, maar eigenlijk kwam hij gewoon even kijken, haha. En voor degenen die het niet weten, Peter is onze huisarts.

Op dit moment hebben we voor donderdag een ritje naar Salzburg in de planning staan. Buurman Richard heeft zeer goede banden met de tegelmaker daar en via hem kunnen we tegen een heel interessant prijsje die dingen aanschaffen.
Heel handig om zo hier en daar een kennis te hebben, zullen we maar zeggen.


Verder gaat het hier lekker, het weer werkt nog steeds heel aardig mee. We hebben de laatste tijd wel wat vaker wolken en koude wind en voor de rest regelmatig een lekker zonnetje.

Joris kwam vandaag na 1 uurtje school alweer thuis, ik moest hem komen ophalen, want hij was op school van z´n stoel gevallen omdat hij zo vreselijk moe was.
Hier in de kelder een bedje voor hem gemaakt op de bank en hij was binnen een paar minuten compleet onder zeil. Na het middageten sliep hij ook binnen no-time en hij rook aardig naar koorts dus dat verklaart een hoop.

Vanmiddag zijn Paul, Joris en ik naar de Bezirkshauptmanschaft geweest om alle papieren in te leveren voor de Wohnbauförderung (soort subsidie, je krijgt dan een stuk goedkopere lening). We hadden eind vorige week eindelijk de papieren gekregen van het kadaster met het nummer waaronder we ingeschreven staan.

Zo, dan zijn we weer helemaal bijgeschreven, hopelijk ga ik het nu weer een beetje beter bijhouden....