In Oostenrijk

zomer 2005 zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Hier schrijf ik alle dingen die ons overkomen. Voornamelijk gerelateerd aan Oostenrijk, maar natuurlijk niet continu.

donderdag, juli 28, 2011

Biesbosch, paardenpies, pastinaak en penselen

De afgelopen dagen zijn weer voorbij gevlogen.
Dinsdag zijn we tegen de middag naar oma de Ridder vertrokken om daarna met z´n vijfjes een tochtje met een fluisterboot door een deel van de Biesbosch te maken. Het regende toen we bij oma aankwamen, maar daar wij altijd geluk hebben, was het tijdens onze boottocht weliswaar zwaar bewolkt, maar verder lekker droog. Daardoor hadden we in ieder geval nog goed zicht.
Veel dieren hebben we tijdens dit tochtje jammergenoeg niet gezien, want je kunt je in de Biesbosch natuurlijk heel goed verstoppen, maar Sabine, Joris en ik (de rest van de boot was te druk met zichzelf) hebben toch nog het koppie van een beverrat heel even uit het water zien komen.
We dachten eerst dat het een bever was, maar na de tocht hebben we het Biesboschmuseum nog bekeken en bij de opgezette dieren zagen we, dat het waarschijnlijk toch eerder een beverrat was. Het museum is trouwens ook erg leuk opgezet, met heel aanschouwelijk hoe de Biesbosch in de loop der eeuwen veranderd is.
´s Avonds zijn we gezellig bij tante Joke wezen eten en de kinderen gingen daardoor natuurlijk veel te laat naar bed :-)

Woensdag hebben we lekker uitgeslapen en zijn vervolgens naar Leiden vertrokken. Daar een P+R parkeerplaats opgezocht en vervolgens naar de Beestenmarkt gelopen waar Kimberley, Jeena en Natascha al op ons zaten te wachten.
Daar deden we de rondwandeling Paardenpies, Pastinaak en Penselen. Een speciaal voor kinderen geschreven rondwandeling met Rembrandt als thema. De kinderen moesten om de beurt een stukje voorlezen, wat Sabine heel goed afging en Joris eigenlijk ook nog best goed deed, ondanks dat het nederlands best moeilijk was voor hem. Hier viel erg op dat er in Nederland (in ieder geval op de school waar onze nichtjes zitten) niet goed geoefend wordt met duidelijk voorlezen. Ze hadden allebei erg veel moeite om het geluidsniveau zodanig te houden dat ook de omstanders (wij dus) nog hoorden wat er gezegd werd. Bij ons op de scholen wordt daar juist heel veel aan gedaan en dat verschil was goed te merken.
We kwamen tijdens de wandeling ook langs de markt waar we heerlijk vietnamese hapjes hebben gegeten (vietnamese loempiaatjes.......daar was ik altijd al dol op) en waar Joris een ontzettend duur bakje met verschillende tomaatjes voor zichzelf heeft gekocht. Al het snoep en de koeken die werden aangeboden vond hij niet echt interessant, maar die tomaatjes die hadden hem heel snel verleid. Ik heb van een paar tomaatjes ook een hapje gekregen en het was inderdaad heel interessant om de verschillende tomatensmaken te proeven. Joris had gezelschap van nichtje Jeena die mee mocht delen in de tomatenbuit!
Sabine was ondertussen met Kimberley onderweg, geen idee wat die allemaal te kletsen hadden, maar het was volgens mij aardig wat.
Er moet gezegd dat Leiden een hoop interessante dingen te bieden heeft. Tegen de tijd dat we nog een keer in Nederland op vakantie gaan, gaan we er zeker weer een dagje heen.
´s Avonds gegeten in restaurant Los Muchachos in Zoetermeer. Het eten was erg lekker, maar ondanks dat we vlakbij de open deur zaten, was het er erg warm. Ik heb mijn toetje (dat bij het menu inbegrepen zat) gelaten voor wat het was, want allebei de kinderen waren niet lekker doordat ze het zo benauwd hadden.

Op de terugweg naar het hotel, begon er ineens een waarschuwingslampje in de auto te branden. Daar we dat niet zo´n goed idee vonden met het oog op de terugreis, is Paul daarnet naar de garage gereden om het even na te laten kijken. Het blijkt dat Suzuki bij bepaalde modellen problemen heeft met de katalysator. Als er te hete benzine overheen komt, dan raakt het ding in de stress. Er is een reset gemaakt en het probleem is daardoor gelukkig opgelost. Fijn om te weten, want je moet er niet aan denken dat er iets ineens kapot gaat als je met een flinke snelheid op de snelweg onderweg bent.

maandag, juli 25, 2011

Avifauna, boottochtje en turks eten

Deze dag stond in het teken van Avifauna. We zouden eigenlijk naar Drievliet gaan, maar daar de kans dat dit tegenvalt toch wel aanwezig is als je al in Phantasialand en in Walibi Flevo bent geweest, nogal groot is, hebben we met z´n allen besloten om iets anders te gaan doen.
De kinderen hebben toen Avifauna uitgezocht.
Via wat binnenwegen zijn we er naar toe gereden (de snelwegen vonden we niet leuk genoeg) en na een leuk ritje kwamen we rond half twaalf aan bij het park.
We hadden geluk, want de gieren en de arenden werden net gevoerd en dat kregen we hartstikke mooi mee.
Toen was het alweer tijd om naar de rondvaartboot te gaan, waar we om 12.15 uur een plekje op hadden gereserveerd. Echt een hartstikke leuk tochtje en ook het weer was nog best lekker te noemen; bewolkt met zo nu en dan een heel klein spatje regen, maar wel met mooi uitzicht.
Om half twee kwamen we weer terug bij Avifauna waar we meteen een vogelshow konden meemaken. Het blijft toch leuk om te zien hoe de trainers de dieren toch hele kleine trucjes aan kunnen leren.
Ook vreselijk leuk is het verblijf van de Lori´s. Deze dieren leven van nectar en dat kun je ze daar hartstikke leuk voeren. Voor € 0,50 cent koop je een klein bakje en dan komen de vogels zo snel mogelijk op je af om het bakje leeg te likken. Dit levert natuurlijk ook prachtige taferelen op van een stuk of vier vogels die tegelijkertijd op je hand proberen te komen, waarna er natuurlijk standaard minimaal twee weer vanaf gemikt worden door de rest van het gevogelte.
De roofvogelshow hebben we ook bijgewoond en in het zogenaamde nachthok hebben we ook nog een kiwi gezien. We hebben er lang voor moeten stilstaan, maar uiteindelijk werd ons geduld beloond en konden we het diertje, hoe vluchtig dan ook, eventjes ontwaren.
Tot slot nog langs de uilenhokken geweest, ook dat blijven fascinerende vogels.

Hierna zijn we naar Den Haag gereden om te gaan eten bij ons favoriete turkse restaurant Harput in de Theresiastraat. Het eten was nog altijd even lekker als altijd en we hebben ook nog even heel gezellig gekletst met Ramasan en Gülsün (geloof dat ik het zo goed schrijf tenminste). Dat blijven toch ook echt ontzettend lieve lui. Zij waren net terug van twee weekjes Turkije en hard aan het bijkomen van de reis.

Tot slot nog even bij mijn ouders een kopje thee gedronken en toen was de dag alweer voorbij.

zondag, juli 24, 2011

vrijdag, zaterdag, zondag

Vrijdagochtend hebben we eerst gezorgd dat we het huisje netjes afleverden en vervolgens naar een kennis in Almere waar de kinderen en ik de dag hebben doorgebracht. Gezellig eerst een kopje thee gedronken, toen naar het strand gegaan en daarna leuk zitten praten.
´s Avonds snel door naar Zoetermeer, naar het Golden Tulip hotel.
Daar aangekomen kunnen we snel inchecken en komen we in ons onderkomen voor de komende week. Een suite, de gorilla suite, bestaand uit een behoorlijke woon-/eetkamer, een keukentje, apart toilet, ruime badkamer met bad en een slaapkamer.
Het is duidelijk te zien dat het hotel al een stuk ouder is, maar verder is het gewoon netjes voor elkaar. Helaas buren met drie erg luidruchtige kinderen (een stuk jonger dan die van ons), maar dat was gelukkig de laatste dag dat ze er waren, dus daar hebben we verder geen last van gehad.

Zaterdag hebben we eerst in de ontbijtzaal gegeten (dat was ook meteen de laatste keer, want € 16,- p.p. is wel erg duur) en zijn daarna naar Kijkduin gereden, waar we nog even wat op het strand gespeeld hebben. Het waaide wel erg, maar dat vonden we niet zo´n probleem.
Daarna zijn we doorgereden naar het Omniversum waar we om 3 uur zo´n oceanenfilm hebben gezien en daarna een film over tornado alley in Amerika. Was erg leuk.

Om 7 uur had ik een afspraak met 3 Golden Earring vriendinnen. We gingen gezellig eten in de Heeren van Soetermeer. Dat was 3 uur lang ontzettend gezellig en ik vond het echt zo onwijs leuk om ze weer eens gezien te hebben, echt alsof we elkaar afgelopen jaar nog gezien hadden.
Niet te laat naar huis, want tja, allemaal kinderen hè.

Vandaag was er slecht weer voorspeld, dus hadden we allemaal binnendingen gepland. Eerst zijn we tante Joke op gaan halen en daarna naar de wijk Ypenburg van Den Haag gereden om daar over te stappen op de randstadrail. We konden parkeren en vervolgens met max. 4 personen voor slechts 2 euro (let wel, dit was de prijs voor 4 personen, dus niet eens per persoon) met de tram helemaal naar Scheveningen rijden. Alleen geldig op zondag, dus voor ons ideaal!
Op Scheveningen aangekomen regende het en zijn we de palace promenade ingegaan. Eerst bij Hommerson de kinderen wat spelletjes laten doen. De oude spellen (zoals bijvoorbeeld de flipperkasten of de starwars simulator) waren er helaas niet meer, maar de kinderen hebben zich toch prima vermaakt.
Toen wilden we naar het museum Beelden aan Zee gaan, maar werden compleet uit onze jassen gewaaid en vooral weggeregend, dus toen zijn we op zoek gegaan naar het Glowgolf. Dat is een minigolfbaan die in een donkere hal gebouwd is en waar het geheel voornamelijk met blacklight verlicht wordt. Een erg grappige ervaring en weer eens een heel andere manier van minigolfen.
Hierna zijn we de boulevard opgegaan om een hapje te eten. We kwamen in een soort van bruin kroegje terecht waar we een tosti en broodje gehaktbal gegeten hebben. Was best gezellig; een erg simpel zaakje met heel simpel eten, maar wel eens grappig voor een keertje.
Toen was het weer nog steeds niet echt beter, dus zijn we naar de bowlingbaan gegaan, waar we ons een uurtje ontzettend goed hebben vermaakt. De kinderen waren een beetje gefrustreerd omdat het bowlen op de wii vele malen makkelijker gaat (tja die bal is toch best wel groot en zwaar natuurlijk), maar iedereen heeft het ontzettend naar haar/zijn zin gehad.
Ondertussen was het iets na half vier en het weer was een klein beetje beter geworden. We zijn toen toch nog naar het museum gewandeld en hebben er geen spijt van gehad. Er waren inderdaad leuke beelden te vinden en Joris heeft nog een hele uitleg gehad van een van de zaalwachtsters daar. Hij houdt namelijk meer van abstracte kunst en vond de kunstwerken van een kunstenares die allerlei koppen van filosofen uit verschillende materialen had gemaakt, te realistisch. Tja, als zo´n klein manneke interesse in zoiets heeft, dan vindt iedereen dat natuurlijk prachtig dus hij kreeg een op maat gemaakte uitleg. Heel erg leuk.
Er zaten mooie en ook minder interessante stukken bij en we hebben er allemaal veel plezier van gehad. Voor we het wisten, was het alweer vijf uur en ging het museum sluiten. Erg jammer, want we hadden nog niet eens alles gezien.

We zijn weer in de tram gestapt en vervolgens naar Zoetermeer gereden, waar Joke ons uitnodigde voor een etentje. Sabine koos voor een wok-restaurant en we hadden geluk, want restaurant Draak en Wok bleek een prima wok-restaurant te zijn. Joke had er nog nooit gegeten (en ook nog nooit in een restaurant gewokt) en vond het ook erg leuk om te doen. Na een goede twee uur eten en kletsen, hadden we genoeg gehad en zijn we weer naar het hotel gegaan.
Het was ook vandaag weer een hele fijne dag en we hopen dat het de rest van de week fijn zo verder gaat.